bideu non electric

Bideu electric sau Bideu non electric?

Bideul e cel mai des intalnit sub doua forme: din ceramica suspendat sau la sol, si incadrat in capacul toaletei. A treia varianta, mai rar intalnita, este bideul incorporat in vasul WC, sau bideu 2 in 1.

Majoritatea romanilor au prejudecati cand aud de asa ceva, insa iesind in tari ca Franta, Portugalia sau Turcia putem observa ca in unele tari bideul e un obiect sanitar prezent in orice toaleta, considerat la fel de indispensabil precum chiuveta.

La ce si cum se foloseste bideul

Bideul inlocuieste hartia igienica, curatind cu un jet de apa.
Primul contact cu un bideu e mai dificil, dar utilizarea e in sine simpla si igienica.

Mai intai trebuie sa va asezati pe el, cu fata sau cu spatele spre dus, cum va pare mai convenabil. Unele bideuri au un panou de control (temperatura, presiune, etc.) pe partea cu dusul, deci pozitionare cu fata spre el ar oferi acces mai facil.

Stilul de bideu montat pe wc electric are butoane intuitive de Start si Stop. Iar stilul de bideu non electric are manete sau o baterie sanitara ca cea normala de la chiuveta, cu care se porneste si opreste jetul de apa.

In functie de optiunile pe care le are bideul, ajustati temperatura si presiunea jetului. Daca bideul are comenzi diferite pentru apa rece si calda, porniti mai intai apa calda, regland apoi temperatura cu apa rece. Cele mai multe bideuri sunt capabile de producerea unui jet foarte puternic, deci testati presiunea inainte de a indrepta jetul spre zonele ce trebuie curatate.

Directia din care va spalati e optionala. Ulterior va puteti sterge cu hartie igienica pentru a va usca. Un bideu electric poate avea insa, in majoritatea cazurilor, si functie de uscare cu aer rece sau cald.

Ca ultim pas, limpeziti bideul cu un jet slab de apa. Simplu.

Istoria bideului

Cei care au inventat bideul au fost francezii. Inainte sa ajunga la portelan, bideul era doar un vas peste care te asezai. Cei care au imbunatatit acest vas rudimentar au fost americanii, insa mod ciudat bideul nu a prins pe piata americana, devenind doar exportatori.

In limba franceza, “bidet” e denumirea unui tip de cal mic, iar numele a fost preluat de obiectul sanitar datorita pozitiei similare de incalecare.

Bideul nici macar nu era tinut in baie la inceput, ci in dormitor. Mutarea a avut loc odata cu aparitia canalizarii in marile orase, pozitionat langa vasul WC.

Dupa Al Doilea Razboi Mondial, japonezii au inceput sa importe toatele produse de americani. Faptul ca te puteai aseza pe ele le facea mai confortabile. Odata cu toaletele s-au importat si bideuri, iar japonezii au observat potential de imbunatatire a functiei pe care o ofereau. Astfel s-a ajuns la bideu atasabil, sau bideu montat pe wc, eliminand astfel din spatiul baii clasicul bideu din ceramica. Apoi au ajuns sa includa jetul cu apa calda, colacul incalzit, functia de uscare, diversi senzori si comenzi.

Desi pare logic din punct de vedere al igienei, romanii sunt inca sceptici cand trebuie sa foloseasca un bideu, acestea putand fi intalnite la noi deocamdata doar in hotelurile de lux.

Mituri despre bideu

1. Bideul e murdar. In ciuda glumelor care circula pe seama bideurilor, acestea nu sunt tunuri de apa ce sa lase leoarca utilizatorul. Orice bideu electric sau nonelectric permite reglarea pozitiei si a presiunii pentru a oferi confort maxim. Socul produs de apa rece nu e neaparat o prezenta obligatorie, deoarece o generatie noua de bideu montat pe wc va avea si functie de incalzire a apei. In plus, un bideu cu uscare obtine rezultate si mai bune.

2. Bideul e neigienic. Spalarea in bideu, comparativ stergerii cu hartie igienica, e mai putin iritanta, eficienta, si lasa o senzatie de curatenie si prospetime. Apa in sine e mai igienica decat hartia, deoarece spala in loc sa intinda. Iar unele modele de bideu electric au functie de autospalare a capului de dus. Insa e logic ca apa e mai eficienta la a curata orice, doar ganditi-va, cum va curatati cand sunteti murdari pe maini? Cu hartie sau cu apa?

3. Hartia igienica e mai ieftina decat utilizarea unui bideu atasabil. Orice bideu va deveni in timp rentabil, deoarece cantitatea de apa folosita este foarte mica. Utilizati mai multa apa cand trageti apa la toaleta decat prin utilizarea bideului. In plus, preveniti infundarea scurgerilor cu hartia aruncata in WC.

4. Nu exista loc in baie pentru bideu. Cand lumea se gandeste la bideu, imaginea principala e tipul de bideu ceramica suspendat sau la sol, asezat langa vasul WC. Desigur, daca nu e proiectata prezenta unui astfel de bideu fix in baie, adaugarea sa ulterioara va prezenta dificultati. Insa exista intotdeauna loc pentru tipul de bideu montat pe wc, inlocuind colacul simplu, sau pentru un bideu care se monteaza pe sub colac.

Comentarii Facebook