Bideu electric sau Bideu non electric?

bideu non electric

Bideul e cel mai des intalnit sub doua forme: din ceramica suspendat sau la sol, sau incadrat in capacul toaletei. O varianta mai rar intalnita este bideul incorporat in vasul WC, uneori numit si bideu 2 in 1, iar ca solutie de buget a mai aparut recent si ecobideul, care este un tip de bideu atasabil non electric ce se monteaza sub capacul de toaleta deja existent.

Majoritatea romanilor au prejudecati cand aud de asa ceva, insa iesind prin Franta, Portugalia sau Turcia putem observa ca in unele tari bideul e un obiect sanitar prezent in orice toaleta, considerat la fel de indispensabil precum chiuveta.

Mituri despre bideu

1. Bideul e murdar. In ciuda glumelor care circula pe seama bideurilor, acestea nu sunt tunuri de apa ce sa lase leoarca utilizatorul. Orice bideu electric sau nonelectric permite reglarea pozitiei si a presiunii pentru a oferi confort maxim. Socul produs de apa rece nu e neaparat o prezenta obligatorie, deoarece daca alegeti din generatia noua de bideuri montate pe wc, acestea vor avea si functie de incalzire a apei. In plus, un bideu cu uscare obtine rezultate si mai bune.

Smart Grohe Sensia Arena
VEZI pretul de azi!

Un astfel de bideu cu uscator este Grohe Sensia, care in ciuda complexitatii functiilor din dotare se monteaza foarte usor si rapid.

2. Bideul e neigienic. Spalarea in bideu, comparativ stergerii cu hartie igienica, e mai putin iritanta insa mult mai eficienta, lasand o senzatie de curatenie si prospetime. Apa in sine e mai igienica decat hartia, deoarece spala in loc sa intinda. Iar unele modele de bideu electric au functie de autospalare a capului de dus. Insa e destul de evident ca apa e mai eficienta la a curata orice, doar ganditi-va, cum va curatati cand sunteti murdari pe maini? Cu hartie sau cu apa?

3. Hartia igienica e mai ieftina decat utilizarea unui bideu atasabil. Orice bideu va deveni in timp rentabil, deoarece cantitatea de apa folosita este foarte mica. Utilizati considerabil mai multa apa cand trageti apa la toaleta decat prin utilizarea bideului. In plus, preveniti infundarea canalizarii cu hartia aruncata in WC.

dus igiena intima
Grohe Tempesta
VEZI pretul!

4. Nu exista spatiu in baie pentru bideu. Cand lumea se gandeste la bideu, imaginea principala e tipul de bideu ceramica suspendat sau la sol, asezat langa vasul WC. Desigur, daca nu e proiectata de la bun inceput prezenta unui astfel de bideu in baie, adaugarea sa ulterioara va prezenta dificultati. Insa exista intotdeauna loc pentru tipul de bideu montat pe wc, inlocuind colacul simplu, sau pentru un bideu care se monteaza pe sub colac.

Si, dupa cum se poate vedea in imaginea alaturata, un bideu poate fi un simplu dus cu comanda de declansare, montat undeva pe perete langa vasul WC, avand si avantajul de a fi mai ieftin decat un bideu din ceramica.

5. Un bideu e prea scump. Asa cum exista bideuri scumpe, exista si bideuri ieftine, iar functionalitatea de baza a unui bideu ramane aceeasi chiar daca nu are scaun incalzit, uscator cu aer cald sau butoane de comanda. Un bideu simplu va spala la fel de bine, atata doar ca nivelul de confort e mai redus. La fel cum nu toata lumea are nevoie de o cada cu jacuzzi pentru a face o simpla baie.

6. Bideul e doar pentru femei. Contrar unor opinii cum ca doar femeile beneficiaza de bideu, barbatii pot si ei profita de un plus de igiena. Desi e adevarat ca pentru femei spalarea la bideu reprezinta un mare avantaj in timpul menstruatiei si sarcinii, acesta poate fi folosit si de catre barbati pentru inlocuirea sau in completarea hartiei igienice. Fie ca vorbim de un bideu electric, nonelectric, ecobideu, atasabil sau bideu montat pe wc, utilitatea sa se aplica la toate sexele si varstele pentru pastrarea igienei zonelor intime.

7. Jetul de apa are nevoie si de sapun pentru a curata eficient. Aceasta presupunere e una falsa, iar folosirea regulata a sapunurilor abrazive in zonele genitale produce in cele din urma uscarea mucoasei, ceea ce creste riscul de infectii, fisuri anale, infectii fungice si inflamatii. Medicii recomanda curatarea zonelor genitale cu apa calduta.

8. Montarea necesita un instalator. Un bideu electric nu necesita decat o priza si legarea la conducta care alimenteaza si vasul WC. Nu aveti nevoie sa trageti tevi prin perete sau alte lucrari complexe, kiturile de montaj cu care vin bideurile au de obicei totul inclus.

Cele ceramice suspendate sunt livrate cu sisteme de fixare in perete, Modena Dalet fiind un astfel de bideu. Dar e totusi recomandat sa cititi de fiecare data descrierea produselor pentru a fi siguri de accesoriile pe care le veti primi in pachet.

9. Telecomanda functioneaza si din afara baii. Un bideu cu telecomanda functioneaza pe principiul undelor infrarosii, care din fericire pentru cel care sta in acel moment pe WC, nu pot penetra prin pereti, cum fac, spre exemplu, undele WiFi. Puteti fi astfel siguri ca nu veti avea surprize din partea copiilor sau altor glumeti.

HYUNDAI Bobslei II C
VEZI pretul de azi!
Biolux BL-900
VEZI pretul de azi!

10. Utilizarea unui bideu e mult prea ciudata. Cu siguranta, fiecare dintre noi am ramas blocati cand am vazut pentru prima oara un bideu, accesoriul fiind extrem de rar la noi in tara. Dar, in Italia e prezent in 97% din locuinte, iar montarea unui bideu e obligatorie in constructiile noi inca din anul 1975.  Nu suntem noi cu nimic diferiti de spaniolii, croatii, grecii si finlandezii care considera bideul o prezenta perfect normala in baie. Disconfortul initial merita cu siguranta daca punem in balanta beneficiile pentru igiena.

La ce si cum se foloseste bideul

Bideul inlocuieste hartia igienica, curatind cu un jet de apa. Primul contact cu un bideu e mai dificil, dar utilizarea in sine e simpla si igienica.

Cum se foloseste bideul?Mai intai trebuie sa va asezati pe el, cu fata sau cu spatele spre dus, cum va pare mai convenabil. Unele bideuri au un panou de control (temperatura, presiune, etc.) pe partea cu dusul, deci pozitionare cu fata spre el ar oferi acces mai facil.

Stilul de bideu montat pe wc electric are butoane intuitive de Start si Stop. Iar stilul de bideu non electric are manete sau o baterie sanitara ca cea normala de la chiuveta, cu care se porneste si opreste jetul de apa.

In functie de optiunile pe care le are bideul, ajustati temperatura si presiunea jetului. Daca bideul are comenzi diferite pentru apa rece si calda, porniti mai intai apa calda, regland apoi temperatura cu apa rece. Cele mai multe bideuri sunt capabile de producerea unui jet foarte puternic, deci testati presiunea inainte de a indrepta jetul spre zonele ce trebuie curatate.

Directia din care va spalati e optionala. Ulterior va puteti sterge cu hartie igienica pentru a va usca. Un bideu electric poate avea insa, in majoritatea cazurilor, si functie de uscare cu aer rece sau cald, dupa cum am vazut mai sus la bideul Grohe.

Ca ultim pas, limpeziti bideul cu un jet slab de apa. Simplu.

Bideu electric sau bideu non-electric?

Daca trecem peste considerentul financiar, bideul perfect este cel electric, si trebuie sa indeplineasca niste conditii:

Scaun incalzit. Avand in vedere ca locuim intr-o tara cu clima temperat-continentala, anotimpurile reci fac dificila experienta folosirii toaletei. Incalzirea din scaun poate fi oprita in anotimpurile calde.

Vezi bideuri la REDUCERE!

Jet de apa reglabil. Modelele mai scumpe de bideu permit nu doar reglarea presiunii apei, ci si tipul de jet, acesta putand fi pulsatoriu, oscilant, mai larg sau mai ingust. Nu e neaparat o functie esentiala, dar este cu siguranta una interesanta.

Auto-curatire. Multe bideuri moderne au posibilitatea de a-si curata singure duza, iar cele mai scumpe o fac chiar automat.

Apa calda. Exista bideuri care nu doar ca ofera o optiune de a utiliza apa calda, ci ofera si posibilitatea reglarii temperaturii apei. O functie utila combinata cu scaunul incalzit.

Spalarea din fata. O functie orientata in special spre femei, permitand reglarea si pozitionarea duzei intr-o pozitie care permite spalarea zonelor genitale.

Pre-pulverizare. Aceasta optiune pulverizeaza scurt apa in vasul WC inainte de folosire. Umezind peretii ceramici ai vasului, materiile fecale nu se vor mai lipi de ei. Cel putin, asta e ideea. Economiseste timp daca vreti sa spalati vasul WC cat mai rar.

Uscare cu aer. Bideul poate fi dotat si cu o astfel de functie, cu aer rece sau cald. E utila daca nu va grabiti, caci presiunea jetului lasa uneori de dorit, iar uscarea poate dura putin mai mult. O functie ideala insa pentru persoanele in varsta sau cu probleme locomotorii.

Lumina UV. Utilizate in tot mai multe domenii, razele ultraviolete sunt foarte eficiente in distrugerea agentilor patogeni.

Bideu electric Hyundai Waco
VEZI oferta!

Hyundai Waco e un bideu destul de complet si complex, Coreenii fiind lideri in productia de bideuri electrice. E tipul de bideu electric montat pe vasul WC, inlocuind capacul simplu.

Acest tip de bideu se preteaza in toata baile, insa unii veti fi fortati sa il folositi in locul unuia ceramic din lipsa de spatiu. Baile au intotdeauna un spatiu liber redus, intreaga suprafata fiind utilizata la maxim, iar daca bideul ceramic nu a fost planuit la constructie vor fi necesare mari modificari pentru montarea unuia.

Desigur ca Hyundai Waco are mult mai multe avantaje. Regleaza presiunea si temperatura apei si le mentine constante pe toata durata utilizarii, permite repozitionarea tijei (aceasta e dotata cu trei tipuri de duze), iar la finalul spalarii usuca cu aer cald, si acesta avand 5 trepte de temperatura reglabila din telecomanda.

Forma colacului e putin modificata si difera de capacul normal, fiind optimizata pentru pozitionarea cat mai corecta si facilitarea unei spalari eficiente.

Capacul si sezutul beneficiaza de amortizare hidraulica la coborare, eliminand posibilele zgomote produse. Incalzirea din colac e, la randul ei, reglabila.

Poate nu atat de importanta, dar cu siguranta interesanta, e functia de odorizare ce porneste automat in momentul in care va asezati pe toaleta, filtrand aerul folosindu-se de un filtru de carbune.

Unele persoane ar putea beneficia si de functia de clisma.

Dar cu atatea setari si reglaje posibile, un mare avantaj il reprezinta posibilitatea memorarii programelor, in caz ca unii membri ai familie doresc functionalitati diferite. Iar programele se selecteaza rapid de pe telecomanda wireless.

Avem astfel in fata unul din cele mai versatile bideuri electrice de pe piata, Hyundai Waco.

Istoria bideului

Cei care au inventat bideul au fost francezii. Inainte sa ajunga la portelan, bideul era doar un vas peste care te asezai. Cei care au imbunatatit acest vas rudimentar au fost americanii, insa mod ciudat bideul nu a prins pe piata americana, ei devenind doar exportatori.

bideu clasic
Un bideu de camera din secolul XIX

In limba franceza, “bidet” e denumirea unui tip de cal mic, iar numele a fost preluat de obiectul sanitar datorita pozitiei similare de incalecare.

Bideul nici macar nu era tinut in baie la inceput, ci in dormitor. Mutarea a avut loc odata cu aparitia canalizarii in marile orase, abia atunci ajungand sa fie pozitionat langa vasul WC.

Dupa Al Doilea Razboi Mondial, japonezii au inceput sa importe toalete produse de americani. Faptul ca te puteai aseza pe le facea mai confortabile. Odata cu toaletele s-au importat insa si bideuri, iar japonezii au observat potentialul de imbunatatire a functiei pe care o ofereau. Astfel s-a ajuns la crearea unui bideu atasabil, sau bideu montat pe wc, eliminand astfel din spatiul baii clasicul bideu din ceramica. Apoi au ajuns sa includa jetul cu apa calda, colacul incalzit, functia de uscare, diversi senzori si comenzi.

Desi pare logic din punct de vedere al igienei, romanii sunt inca sceptici cand trebuie sa foloseasca un bideu, acestea putand fi intalnite la noi deocamdata doar in hotelurile de lux si foarte rar in casele oamenilor.

Vezi bideuri la REDUCERE!