Congelatoare ieftine

Majoritatea congelatoarelor reusesc fara probleme sa mentina temperaturi scazute, de aceea caracteristicile care ne intereseaza mai mult sunt capacitatea, eficienta, calitatea constructiei si pretul

Daca e ieftin nu inseamna ca nu are deloc functii sau ca nu e suficient de fiabil. Diferentele de pret vin, de obicei, dupa volum, deci congelatoarele ieftine vor fi si cele cu mai putin volum.

In rest pot sa aiba alerta de temperatura ridicata, inghetare rapida, usa reversibila si multe alte optiuni care sa faca un anumit model mai atragator. 

Congelator Candy CCTUS
Vezi Preț
Congelator mic Liebherr GP 98 L
Vezi Preț

Daca nu aveti nevoie sa mutati usa pe stanga cu siguranta aveti nevoie de o compartimentare buna, rafturi detasabile si poate sa consume cat mai putin curent electric. Un congelator ieftin care consuma mult e o investitie proasta.

La cei 80 de litri ai sai, Heinner HFF-80A+ e un congelator mic si ieftin ce atinge abia 84,5 cm inaltime, destinat pentru spatii mici. Incorporeaza toate caracteristicile importante pe care ar trebui sa le aiba un congelator bun de buget: 4 sertare care se pot scoate, foarte silentios, usa reversibila, roti, termostat ajustabil si consum redus prin clasa energetica A+.

Heinner HFF-80A+ | Congelator mic

Congelator Heinner HFF-80A+

Desigur, cand zicem ca Heinner HFF-80A+ e un congelator mic, nu vrem sa dam impresia ca e cat un mini congelator. Volumul de 80 litri poate fi vizualizat dupa dimensiunile exterioare in centimetri: inaltime 84.5, latime 54.5 si adancime 57, ceea ce il apropie de dimensiunile unei masini de spalat cu incarcare frontala. Daca in acest moment vi se pare prea mic si credeti ca aveti nevoie de un congelator mai mare, va recomandam Star-Light CF-157AP, un congelator ieftin de 157 litri care insa nu mai e atat de mic la cei 142 cm inaltime ai sai. Star-Light e un congelator cu sertare, la fel ca Heinner.

Dezghetarea se face manual, insa acest aspect reprezinta unul din compromisurile pe care va trebui sa le faceti daca vreti un congelator ieftin, caci un congelator cu dezghetare automata costa dublu. Dezghetarea manuala nu e neaparat un inconvenient major, trebuind realizata doar o data la 1-2 ani.

Ce ar trebui sa ne intereseze la un congelator ieftin e si costul lui in exploatare, nu doar pretul initial. Aici ne referim la consumul de curent, caci un congelator care consuma mult nu va fi profitabil pe termen lung, chiar daca initial a fost ieftin. Heinner HFF-80A+ consuma 174 kWh/an, ceea ce la momentul scrierii acestui articol inseamna aproximativ 80 de lei pe an.

Vezi CEL MAI IEFTIN congelator!

Congelator vertical

Congelator No Frost Beko RFNA312K21W
Congelator No Frost Beko 282 litri

Intre un congelator vertical si o lada frigorifica preferam prima varianta, in principal datorita spatiului mai mic ocupat in incapere. Cele mai multe congelatoare verticale au amprenta la sol de dimensiunile unui congelator normal, insa mai exista si avantajul accesului rapid pe care il avem la produse, spre deosebire de lada frigorifica in care mancarea se aseaza una peste alta, fara rafturi pe care sa o putem organiza. Faptul ca congelatoarele verticale permit circulatia aerului printre produse a dus la aparitia unor modele de congelatoare no frost, capabile sa fluctueze temperatura din interior pentru a preveni acumularea ghetii. Un astfel de congelator no frost ieftin e Beko RFNE312K31WN, insa preturile acestor congelatoare sunt de obicei mult mai ridicate decat cele ale congelatoarelor conventionale.

Lada frigorifica no frost nu e un produs de care ne vom putea bucura prea repede, contructia unui astfel de congelator facand imposibila prevenirea aparitiei ghetii. Un alt dezavantaj al lazilor frigorifice e ca absolut toate necesita dezghetare manuala, de obicei o data pe an. In schimb, un congelator vertical poate beneficia de dezghetare automata daca sunteti dispusi sa mariti putin bugetul.

La fel ca frigiderele, in ciuda pretului mic, majoritatea congelatoarelor ieftine functioneaza si isi fac treaba fara probleme. Fiabilitatea e asigurata de garantia pe care o ofera fiecare producator, iar aceasta poate ajunge pana la 5 ani in unele cazuri.

Un congelator ieftin nu trebuie neaparat sa fie si mic. Desi Heinner HFF-80A+ are doar 80 de litri, in apropierea sa ca pret se afla Star-Light CF-
AP
cu volum de 157 de litri. Cu cat mai mare, cu atat mai bine, dar urmariti cu atentie consumul de curent. Pentru eficienta maxima, congelatorul trebuie umplut cat mai mult, beneficiind astfel de inertia termica pe care o ofera produsele inghetate.

Star-Light CF-157AP | Congelator vertical

157 litri, Clasa A+, 5 Sertare, H 142 cm

La cei 157 litri volum ai sai, Star-Light CF-157AP consuma doar 213 kWh/an (pana in 100 lei/an) si se incadreaza in clasa de eficienta energetica A+.

Usa e reversibila si poate fi mutata pe cealalta parte pentru deschidere pe stanga, operatiune usor de realizat prin demontarea balamalelor prinse in doar cateva suruburi.

Acest congelator cu picioare reglabile e dotat cu 5 sertare, din care 3 sunt glisante si 2 specializate. In cel superior depozitati carnea si pestele gatit, in asa fel incat sa fie deasupra carnii crude. Acest lucru previne transferul de bacterii.

Per total, un congelator vertical cu raport foarte bun intre volum si pret.

Dezghetare congelator

Congelatoarele cu dezghetare manuala trebuie sa fie dezghetate la 1-2 ani sau cand observati ca gheata devine prea groasa pe pereti. Amanarea acestei operatiuni consuma spatiu si compromite performantele si eficienta congelatorului. E bine sa urmati cateva indicatii:
– nu inchideti si deschideti usa congelatorului prea des, altfel aerul umed din exterior va favoriza aparitia ghetii.
– incercati sa umpleti cat mai mult congelatorul, deoarece cu cat e mai plin cu atat se va pastra mai bine frigul.
– pozitionati congelatorul departe de surse de caldura (aragaz, boiler sau radiator)
– bagati produsele in pungi etanse, sau chiar vidate daca aveti posibilitatea
– pastrati garnitura usii curata si inlocuiti-o daca observati ca nu mai inchide bine

Pentru dezghetare deschideti usa, scoateti capacul de pe gaura de scurgere (daca e dotat cu asa ceva), si pozitionati o tava dedesubt pentru colectarea apei rezultate din topirea ghetii. Intreg procesul va dura cateva ore. Inainte de repornirea congelatorului asigurati-va ca e complet uscat inauntru, altfel acea apa ramasa va produce din nou gheata.