In urmatoarele randuri vom discuta, in principiu, despre cum se curata vopseaua de pe haine, dar nu numai. Continut:
Vopseaua e, prin definitie, o substanta care odata aplicata intr-un strat subtire, in contact cu aerul se usuca si solidifica. Asta ne da mari batai de cap atunci cand vopseaua se usca pe haine sau alte tesaturi.
Cu ce se curata vopseaua lavabila de pe haine?
Vopseaua lavabila e un produs pe baza de rasini acrilice, o emulsie acrilica, si foloseste apa ca diluant. Indiferent ca e lavabila normala sau pentru bucatarie si baie (diferenta e doar la proprietatile antimucegai si antifungice necesare in spatii cu umezeala ridicata), primul lucru pe care trebuie sa il faceti, si cel mai bun sfat pe care il puteti primi, e sa nu va murdariti hainele cu vopsea, deoarece vopseaua lavabila uscata e dificil de curatat.
Astfel, ar fi ideal sa nu fiti nevoiti sa va intrebati cu ce se curata vopseaua lavabila de pe haine. Folositi niste haine de lucru sau o salopeta cand zugraviti. Daca totusi ajungeti in situatia de a fi nevoiti sa curatati vopseaua lavabila de pe niste haine pe care vreti sa le mai purtati, vestea buna e ca atata timp cat e proapata, se spala relativ usor cu apa. Intoarceti pe dos obiectul de imbracaminte si spalati din abundenta cu apa rece sau calduta amestecata cu putin detergent.
Daca ati lasat-o sa se usuce, situatia devine mai dificila, mai ales daca lavabila contine latex. Cea mai eficienta substanta se gaseste in comert si e sub forma de spray pentru a fi mai usor de utilizat. Acest spray contine isopropanol si poate fi comandat rapid dand click aici. Utilizand vata si alcool izopropilic (isopropanol), frecati energic pana se subtiaza suficient pata, si folositi frecvent o spatula din lemn ca sa indepartati excesul. Acetona pentru lacul de unghii e o alternativa la isopropanol, dar in cele mai multe cazuri va afecta si slabi tesatura.
Apoi spalati obiectul de imbracaminte in masina de spalat cu un detergent mai premium.
Cu ce se curata vopseaua lavabila uscata de pe covor si mocheta? Mai intai curatati pe cat posibil excesul de vopsea folosind servetele sau lavete absorbante. Apoi, incepand din exteriorul petei, turnati calculat diluant.
Daca vopseaua persista, imbibati cu glicerina si lasati sa se inmoaie peste noapte. Glicerina e un tip de alcool, ceea ce o face un bun solvent. Tamponati viguros cu o solutie diluata de sapun de maini lichid, iar apoi cu o carpa uscata pana e absorbit tot lichidul.
Daca pata inca insista, tamponati cu o solutie din 10 parti apa si 1 parte otet, apoi uscati cu o carpa si tamponati din nou cu apa curata.
Trebuie sa lucrati cu grija pentru a nu intinde pata si face mai dificila curatarea.
Insa unele pete de vopsea, daca e uscata de mai multa vreme, sunt greu sau poate imposibil de curatat. Faceti tot posibilul pentru a curata vopseaua lavabila uscata de pe haine, dar asteptati-va si la rezultate negative.
Cu ce se curata vopseaua pe baza de ulei de pe haine?
Vopseaua pe baza de ulei continua sa ramana preferata pentru metal si lemn, mai ales pentru suprafete si obiecte exterioare, unde se arata foarte rezistenta la intemperii si schimbari de temperatura. Datorita proprietatilor elastice ale sale crapa foarte rar si doar cand e invechita. Daca vopseaua pe baza de ulei ajunge pe blugi, tricou, sau alte tesaturi, spre deosebire de vopseaua lavabila unde apa reprezinta o solutie, aici trebuie evitata spalarea petei. Apa nu va ajuta la nimic, dar va intinde si mai mult pata de vopsea, facandu-ne misiunea de curatare mai dificila decat era initial.
Cu ce se curata vopseaua pe baza de ulei de pe haine? Achizitionati un solvent pentru vopsele alchidice. Indepartati excesul de vopsea, folositi un cutit sau alt obiect similar daca vopseaua e uscata. Folositi partea opusa lamei cutitului, ca sa nu afectati materialul.
Aplicati solvent pe zona afectata si frecati circular cu o carpa curata, din exteriorul petei spre interior. Veti evita astfel intinderea petei pe zonele curate. Puteti folosi si o periuta de dinti daca considerati ca o carpa nu e suficient de eficienta. Repetati procesul pana cand se subtiaza suficient de mult pata. Apoi inmuiati in apa rece cu detergent de vase pentru a inlatura grasimea.
O alta metoda e sa folositi terebentina. Aplicati cu un burete zona afectata si tamponati usor. Asta permite petei sa se estompeze treptat in timp ce terebentina o solidifica. Diferenta dintre a freca si a tampona, e ca prin frecare veti impinge si mai adanc vopseaua in tesatura.
Apoi puteti spala obiectul de imbracaminte normal. E de la sine inteles, dar nu bagati niciodata impreuna cu el si alte haine in masina de spalat, daca nu vreti sa iasa si ele patate.
Trebuie avut grija cand folositi terebentina deoarece poate altera culorile. Testati mai intai pe haina intr-o zona mai greu vizibila, pentru a va asigura ca nu deterioreaza culoarea.
O ultima solutie, daca nu aveti succes cu metodele de deasupra, e sa inmuiati peste noapte zona afectata in glicerina. Glicerina e un alcool trihidroxilic, iar datorita compozitiei sale ar trebui sa fie capabila de a dizolva si separa particulele de vopsea din tesatura.
Cu ce se curata vopseaua acrilica de pe haine?
Datorita proprietatilor si versatilitatii ei, vopseaua acrilica a devenit in timp cea mai des utilizata vopsea pentru pictura. Poate pictati pe panza, sau pe machete, sau pe figurine, indiferent de aplicatia in care o folositi, v-ati confruntat sau va veti confrunta la un moment dat cu inevitabila intrebare – cu ce se curata vopseaua acrilica de pe haine? Datorita continutului de polimeri, acrilica se usuca mai repede decat vopselele pe baza de ulei, dar atunci cand trebuie sa o curatam de pe un tricou sau de pe blugi, acest lucru devine o problema. Actionati rapid! Cu cat mai repede depistati si atacati problema, cu atat aveti mai mari sanse de a salva obiectul de imbracaminte. Radeti excesul de vopsea cu o lingura sau un cutit, iar daca e inca umeda, incercati sa absorbiti excesul cu un servetel sau o carpa uscata. Scopul e de a curata cat mai mult din vopsea, cat mai repede. Puteti incerca sa folositi si o perie mai dura pentru aceasta operatiune.
Nu intrati in panica, si nu frecati. Curatati vopseaua prin razuire sau tamponare, in functie de stadiul ei de uscare. Prin frecare veti impinge vopseaua in tesatura si veti face curatarea mai dificila.
Cea mai eficienta substanta se gaseste in comert si e sub forma de spray pentru a fi mai usor de utilizat. Acest spray contine isopropanol si poate fi comandat rapid dand click aici. Saturati zona in alcool izopropilic (isopropanol), si nu va zgarciti la cantitate. Continuati sa inlaturati din vopsea cu peria sau cutitul cu care ati inceput. Cand sunteti siguri ca ati indepartat cat s-a putut prin aceasta metoda, spalati normal obiectul de imbracaminte in masina de spalat, conform instructiunilor de pe eticheta, folosind un detergent mai premium.
Alta metoda pe care o puteti incerca e sa folositi detergent de vase. Intoarceti pe dos blugii, tricoul, sau ce obiect ati patat, si tineti-l sub apa calduta la robinet, pentru a spala cat mai mult din vopsea.
Faceti o solutie din 1 parte detergent si 1 parte apa calduta, pe care o veti folosi apoi pentru a tampona energic pata, fara a freca. Limpeziti cu apa si repetati de cate ori e necesar, apoi spalati in masina de spalat.
Ca ultima solutie, vopseaua acrilica e susceptibila la lichid de frana DOT3 , care e pe baza de alcool. Testati mai intai daca nu afecteaza tesatura.
Ulterior, lichidul de frana ar trebui sa iasa complet la spalare deoarece nu e gras sau uleios.
Cu ce se curata vopseaua de par de pe haine?
Prin definitie, vopseaua de par trebuie sa… pateze. Parul. Daca ati folosit o vopsea buna, nu veti vrea sa ajunga pe haine.
Insa suntem aici sa va invatam cu ce se curata vopseaua de par de pe haine, si asta vom incerca sa facem. Prima metoda pe care v-o indicam foloseste clor, deci asigurati-va ca haina patata nu are contraindicatii la clor, altfel sariti la urmatoarea metoda.
Amestecati intr-un recipient curat 15ml clor cu 1L apa. Scufundati haina in amestec si lasati-o la inmuiat aproximativ 30 de minute. Trebuie avut in vedere ca imersia tesaturii in clor vine cu riscuri, cu cat mai mult ramane in clor cu atat e mai mare pericolul de a fi afectata. Insa vopseaua de par e extrem de greu de scos de pe haine, ceea ce necesita un timp mai indelungat de actionare.
Limpeziti apoi haina si spalati normal cu un detergent mai premium.
A doua metoda de a curata vopseaua de par de pe haine e ideala tesaturilor pentru care nu e recomandat clorul.
Amestecati intr-un recipient curat 70ml de amoniac cu 1L apa. Luati un alt vas sau galeata si intindeti haina peste gura ei, prinzand-o in pozitie cu un elastic sau ce altceva aveti prin casa.
Turnati incet solutia peste tesatura, lasand-o sa se scurga in vas. Faceti mai multa solutie daca considerati ca 1L nu e suficient, dar pastrati proportiile.
Apoi limpeziti si spalati normal.
Ambele metode pot fi folosite si la curatarea covorului sau a tapiteriei.
Atentie! Nu folositi clor si amoniac impreuna! Amestecate produc o reactie chimica extrem de toxica.
Deci, cu ce se curata vopseaua de pe haine? Daca v-am raspuns deja la aceasta intrebare, avem si niste sfaturi generale pentru curatarea vopselei:
– Actionati cat mai repede, nu lasati vopseaua sa se usuce. O vopsea lavabila uscata e mult mai greu, sau chiar imposibil de curatat.
– Apa rece e mai eficienta decat apa calda la curatarea vopselei, deoarece elimina mai bine grasimea.
– Inainte de a folosi un diluant sau solvent pe haina, testati mai intai intr-o zona mai retrasa, asigurandu-va ca nu afecteaza culoarea sau chiar tesatura.
– Inainte de a folosi orice tehnica de curatare a vopselei de pe haine, cititi eticheta obiectului de imbracaminte pentru contraindicatii.
– Fiti delicati cu tesatura, nu fortati.
– Asigurati-va ca nu aveti alergii la substantele folosite pentru curatare. Purtati manusi.
Pentru a preveni pe viitor accidentele cu vopsea, si pentru a evita corvoada de a curata vopseaua de pe haine, lucrati incet si atent cand vopsiti. Cu totii avem tendinta de lucra cat mai repede, mai ales cand zugravim o camera si stim ca avem multi metri patrati de acoperit. Dar timpul economisit nu merita distrugerea unor haine bune.
Un sort e o metoda buna de a proteja hainele, chiar daca e unul de bucatarie. Acesta e rolul lui, iar aspectul nu e important.
Daca va intrebati cu ce se curata vopseaua lavabila uscata, inseamna ca ati zugravit deja. Pe viitor, o meteoda buna e sa zugraviti in lavabila fara haine. E mult mai usor sa faceti un dus ca sa spalati vopseaua decat sa va curatati hainele.
Atunci cand vopsiti, tineti intotdeauna la indemana solventii si diluantii pentru a putea actiona cat mai repede in cazul unui accident.
Toxicitatea si eficienta
Potentialul vopselelor a fost trunchiat prin Directiva 1999/13/EC si Hotararea de Guvern nr. 699/2003 care au limitat cantitatea de compusi organici volatili (COV) generati, printre altele, in mod generos si de vopselele in ulei. Aceste limitari au venit pe fondul toxicitatii ridicate a solventilor si diluantilor folositi in vopsele, daunatori atat pentru mediu cat si pentru om.
Vopselele pe baza de ulei au primit astfel o lovitura grava. Prin limitarea COV si-au alterat proprietatile. In loc sa ramana albe, vopselele se ingalbeneau in doar cateva luni. Acest lucru a dus la investitii masive in crearea unor vopsele pe baza de apa care sa completeze lipsurile actuale ale celor pe baza de ulei.
Vopselele pe baza de apa, fie ca sunt pentru lemn, metal sau lavabile pentru pereti, au si dezavantaje. Deseori trebuie date in mai multe straturi pentru a acoperi complet, iar uneori necesita tratarea suprafetelor pentru a adera corect.
Vopselele actuale pe baza de apa sunt in multe cazuri mai bune sau echivalente celor pe baza de ulei. Mai bune chiar din punct de vedere al usurintei curatarii. Dar, fiti siguri, tot veti vrea sa stiti cu ce se curata vopseaua de pe haine.
Cumpara alcool isopropilic!