Cum se monteaza corect clipsurile pentru gresie si ce sa evitam cand le folosim

Sistem de nivelare gresie cu clipsuri si pene

Este suparator ca in anul 2023, cu acces la o plenitudine de articole online, manuale, tutoriale si videoclipuri, inca mai exista “meseriasi” care monteaza gresie contra cost, dar care fac greseli elementare de montaj, chiar si cand folosesc aceste sisteme de nivelare.

Nu dorim sa denigram pe nimeni, ci dorim sa ii incurajam pe cei care vor sa isi monteze singuri gresia acasa, ca pot sa o faca. Aveti nevoie de rabdare, increde si ceva timp liber. Cu putin efort veti face o lucrare la fel de calitativa ca a oricarui meserias.

Acest articol vizeaza persoanele care doresc sa isi monteze singuri gresia acasa, si care nu au cunostinte avansate de montare a gresiei. Cu toate acestea, articolul poate fi o lectura interesanta si pentru adevaratii profesionisti cu exeperienta vasta in arta placilor ceramice.

In ce situatii avem nevoie de acest sistem de nivelare cu clipsuri si pene?

Raspunsul corect este in aproape orice situatie, mai ales daca iti plac lucrarile facute corect.

Sapa sau podeaua este turnata perfect

Ca o prima situatie, o sapa turnata ca la carte nu garanteaza ca si placarea cu gresie va fi facuta automat la fel de bine. Sa nu se interpreteze gresit, o sapa dreapta va usureaza foarte mult munca, dar trebuie respectate niste reguli si la momentul placarii cu gresie.

Gresia, in special cea nerectificata cu lungimi si latimi mari, nu este dreapta. In aceasta situatie clipsurile au rolul de a indrepta fortat placa de gresie si de a asigura planeitatea acesteia

Gresia nu este dreapta.
Sagetile indica zonele si directia inspre care se curbeaza gresia

Stim, gresia pare dreapta in poza de mai sus dar nu este. In timpul fabricatiei, gresia poate sa nu fie taiata perfect drept sau sa se deformeze usor in timpul procesului de ardere. Acest lucru este mai frecvent in cazul gresiei de dimensiuni mari. Putem testa planeitatea placilor asezandu-le una peste alta cu partea glazurata si lipindu-le la un capat.

Gresia este curbata
O gresie de 60×15 poate avea o curbura de pana la 2mm.

Podeaua prezinta umflaturi si denivelari

Cand podeaua nu este noua si are denivelari destul de mari, trebuie sa luati in considerare turnarea unei sape de nivelare.

  • Diferentele de nivel de pana la 1 cm se pot corecta din stratul de adeziv dar este o munca anevoioasa. In aceste cazuri sistemul de nivelare cu clipsuri va ajuta sa aduceti marginile si colturile placilor la acelasi nivel, cu mici scapari in anumite zone, dar calitatea generala a lucrarii va avea de suferit.
  • Diferentele in plan mai mari de 1cm si inclinatii ale podelelor pe o anumita latura, va obliga sa turnati o sapa de nivelare inainte de montarea gresiei. Exceptie ar fi o camera tehnica, sau o incapere pentru depozitare in care nu aveti pretentii ca gresia sa fie montata perfect, iar corpurile vor fi montate pe picioare reglabile. Si in acest caz se vor folosi clipsuri cu pene pentru a nu avea diferente de inaltime intre placi.

In aceste cazuri trebuie sa ne ingrijoram mai putin de cat de dreapta este placa de gresie; lucrul acesta corectandu-se automat. In schimb trebuie sa acordam atentie sporita grosimii stratulului de adeziv. Daca nu incarcam corect podeaua cu adeziv, clipsurile vor aduce marginile gresiei la acelasi nivel ridicand placile, dar riscam sa ramana goluri de aer sub placi. In timp, aceste goluri vor scadea rezistenta placii in acea zona si vor favoriza aparitia crapaturilor.

Identificati si tratati cu atentie sporita zonele unde podeaua are ridicaturi; marcati-le in prealabil pentru ca sunt mai greu de acoperit corect decat zonele unde podeaua sufera o denivelare pe adancime.

Sistemele de nivelare nu sunt obligatorii sau nu se pot folosi in urmatoarele cazuri

Nu vom folosi sistemul de clipsuri cu pene cand montam placi mici de gresie sau mozaic lipit pe plasa. De asemenea nu se vor folosi cand montam caramida aparenta sau alte tipuri de montari de gresie neconventionale. Marmura groasa nu se va monta cu clipsuri traditionale pentru ca adesea grosimea placilor este mai mare decat specificatia clipsurilor.

O alta situatie cand nu este nevoie de clipsuri si pene, este atunci cand dorim sa montam gresia fara rosturi. Un astfel de montaj necesita un nivel mediu de experienta, si nu este recomandat sa se faca cu gresie nerectificata.

La ce distanta se pozitioneaza clipsurile unul de altul?

Nu exista o distanta standard, va trebui sa va orientati in functie de modelul de asezare a placilor, si dimensiunea lor.

De exemplu o placa patrata de 20×20, asezata intr-un model standard de tabla de sah, pe o pardosea dreapta, necesita cate un clips pe fiecare latura. Anumite laturi vor necesita cate un clips extra pentru mai mult suport.

Un exemplu mai delicat este montajul tip herringbone sau coada de randunica. Aici trebuie sa ne asiguram ca placile se aliniaza perfect perpendicular si paralel. Modelul de gresie de mai jos este 60×15 iar aici s-a optat pentru un clips pe latura mica si trei clipsuri pe latura mare. Uneori s-au folosit cate doua clipsuri pe latura mica pentru a corecta mici imperfectiuni.

Gresie tip parchet cu montaj herringbone sau coada de randunica
Montaj tip herringbone sau coada de randunica

Desi in imagine pare ca s-au folosit foarte multe clipsuri si pene, in realitate fiecare placa este sprijinita de patru clipsuri si patru pene. Folosind exemplul de mai sus va asigurati ca o intersectie dintre trei placi este perfect plana.

Dispersia corecta a clipsurilor ne asigura ca vom avea planeitate 100% a suprafetei.

Avem nevoie de nivela?

Nivela cu bule in acest caz nu mai este obligatorie, cu conditia ca podeaua sa fie dreapta, iar stratul de adeziv sa fie de aceeasi grosime peste tot. Pentru asta ne asiguram ca folosim gletiera constant la aceeasi inclinatie. In imaginile de mai jos se observa ca placile au fost asezate corect fara a folosi nivela, ea a fost asezata ulterior in scop demonstrativ.

Click pe imagini pentru a mari

Ce facem cu rosturile?

Clipsurile au rol si de distantieri si se gasesc cu grosimi de la 0.5mm la 3-4mm. Cu toate astea trebuie sa aveti in vedere ca rosturile nu vor iesi aproape niciodata la dimensiunea clipsurilor. Acest lucru se datoreaza faptului ca placile de gresie nu au colturile perfecte. Unghiul colturilor poate varia cu cateva zecimi de grad de la o placa la alta.

Un alt aspect, mai ales la gresia nerectificata, este ca aceasta este mai lata pe partea neglazurata iar marginile au uneori prezinta asperitati. Asadar la suprafata gresiei rostul va fi putin mai lat. Cu cat clipsurile sunt mai groase cu atat rosturile vor avea latimea mai mare.

Click pe imagini pentru a mari

O gresie nerectificata nu se recomanda pentru un montaj fara rosturi.

Cum se scot clipsurile

Clipsuri gresie

Clipsurile nu se scot, ci se rup. Ele au o mica tesitura la baza lor, un punct mai fragil, de unde se vor rupe cand trebuiesc indepartate. Clipsurile cu pene se lovesc din lateral, pe directia rostului nu perpendicular pe acesta, cu un ciocan de cauciuc. Baza clipsului ramane ingropata sub gresie iar partea de sus pentru reglaj se desprinde, eliberand penele.

Cum se aseaza corect clipsurile sub placa

Desi pare un lucru banal de facut, exista un truc care va va ajuta.

In primul rand putem spune ca o placa de gresie este montata corect doar daca directia in care este intins adezivul este perpendiculara pe latura mai lunga a placii. Astfel nu riscam sa ramana mult aer prins sub placa, si pastram rezistenta naturala a placii, precum in imaginea de mai jos.

Rosturile gresiei raman curate

Clipsurile se vor aseza aseza peste doua linii de adeziv ca in imagine. Daca avem prea mult adeziv la marginea unei placi, il vom curata cu coltul unui spaclu. Orice urma de adeziv care iese dintre placi ne va ingreuna munca cand pregatim rosturile pentru chituire.

De asemenea daca adezivul iese dintre placi si se lipeste de clips acesta nu se va mai desprinde corect de sub placa. Resturile ramase se vor curata cu un cutter dar este o munca sinuoasa. In cazul in care glazura gresiei este una fragila, riscam sa ciobim marginile gresiei prin acest proces.

Asadar, incercati sa pastrati rosturile cat mai curate in momentul asezarii placilor.

Penele sunt refolosibile

Adunati penele ramase, ele sunt refolosibile. Trebuie sa stiti totusi ca fiecare producator de astfel de sisteme de nivelare foloseste dimensiuni diferite pentru clipsuri si pene, pentru ca ele sa nu fie interschimbabile. Daca aveti de exemplu un set de 200 de pene ramase de la un proiect mai vechi exista sansa ca ele sa nu se potriveasca la clipsuri cumparate de la alt producator.

De unde cumparam clipsurile

Clipsurile standard se gasesc in magazinele mari de bricolaj si materiale de constructii, si in magazine online.

Un lucru interesant este ca in magazinele de materiale de constructii ele sunt cu mult mai scumpe decat in magazinele online.

Achizitionate de la un magazin mare de materiale de constructii 100 de clipsuri au costat 60 ron, iar in acelasi timp 500 de clipsuri de 1mm cumparate dintr-un magazin online au costat in jurul a 65 ron.

In proiectul din care am extras pozele pentru acest articol, s-au folosit 800 de placi de gresie pentru o suprafata de 75 de metri patrati. S-a tinut cont ca este nevoie de 4 clipsuri pentru o placa si s-au achizionat online 3000 de clipsuri, cu o economie totala de 1400ron, si livrare in sub 48 de ore.

De cate pene am nevoie?

Tinand cont ca penele sunt refolosibile, veti avea nevoie de 100-300 de pene, in functie de marimea placilor si viteza dumneavoastra de lucru. Cu cat placile de gresie sunt mai mici, cu atat veti avea nevoie de mai multe pene. Penele se pot indeparta a doua zi daca stratul de adeziv nu este mai gros de 1cm si daca incaperea a avut o temperatura de minim 15 grade.

Timpul de uscare difera si este conditionat de mai multi factori. Daca nu va simiti comfortabil sa indepartati penele a doua zi, puteti achiziona una sau doua pungi de pene in plus.

Toate penele si clipsurile din acest articol a fost achizitionate la set de la acest magazin, si au fost livrate in sub 48 de ore. Nu uitati sa selectati grosimea clipsurilor.

Orice comentarii sau intrebari sunt binevenite si vom incerca sa raspundem cat mai prompt. Folositi cu incredere casuta de comentarii de mai jos.

Spor la treaba!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.