De ce nu printeaza imprimanta HP

E frustrant sa ai nevoie de a printa un document si sa descoperi ca imprimanta ta HP nu printeaza. Exista cateva motive pentru care imprimanta ta HP nu va printa; unele situatii pot fi pe parte de software, iar altele sunt cauzate de probleme fizice.

Vom incerca sa prezentam cat mai in detaliu fiecare problema pentru care imprimanta HP nu printeaza si sa va oferim o solutie.

Trebuie sa va spunem de la inceput ca pentru orice model de imprimanta, HP, Canon, Brother, Epson, etc…, se vor efectua aceeasi pasi, cu mici diferente specifice producatorului. Am pregatit o lista rapida cu ce trebuie sa verifici pentru inceput, iar in continuarea articolului vom descrie pe larg ce trebuie sa faci cand imprimanta HP nu mai printeaza.

  • verifica conexiunile cablurilor (USB de alimentare),
  • actualiza driverul imprimantei
  • anuleaza lucrarile de imprimare in asteptare
  • seta-o ca imprimanta implicita (set as default printer)
  • verifica problemele pe computerul tau.

Probleme generale pentru care imprimanta HP nu printeaza

Cartusul este gol

Imprimantele moderne sunt dotate cu senzori care detecteaza nivelurile de cerneala sau tus din cartuse. Cand un cartus este gol, imprimanta va opri procesul de imprimare si, de obicei, va afisa un mesaj de eroare sau o notificare, indicand necesitatea inlocuirii sau reincarcarii cartusului. Este important sa inlocuiesti sau sa reincarci cartusele goale pentru a continua imprimarea.

Daca imprimanta este noua sau aproape noua si cartusele nu au fost inlocuite inca

Cartusele care vin cu o imprimanta noua, adesea cunoscute sub numele de cartuse “starter” sau “de initiere”, sunt furnizate de producator pentru a permite utilizatorilor sa inceapa imediat imprimarea dupa achizitia imprimantei. Aceste cartuse, desi functionale, au adesea o capacitate mai mica de cerneala sau tus comparativ cu cartusele standard sau de mare capacitate disponibile pe piata.

Prin urmare, ele sunt destinate mai mult pentru a testa si a configura imprimanta, decat pentru utilizare pe termen lung. Utilizatorii pot constata ca aceste cartuse starter se vor epuiza mai repede decat cartusele obisnuite, motiv pentru care este recomandat sa aiba cartuse de inlocuire pregatite pentru a evita intreruperile in imprimare.

Hartie blocata in imprimanta.

Cea mai des intalnita problema este legata de blocajul hartiei. Atunci cand hartia se blocheaza in imprimanta, aceasta nu mai poate printa corespunzator. In general, blocajele de hartie apar atunci cand foile de hartie sunt introduse necorespunzator in tava de alimentare sau cand se foloseste hartie de calitate inferioara, care se poate indoi sau sfasia usor.

De asemenea, daca tava de hartie este prea plina sau daca hartia este rupta, acestea pot fi si ele cauze ale blocajului. Pentru a remedia aceasta situatie, este important sa opriti imediat imprimanta pentru a preveni deteriorarea suplimentara, sa deschideti cu grija compartimentul de hartie si sa indepartati cu atentie orice hartie blocata.

Dupa indepartarea blocajului, verificati daca nu exista resturi de hartie ramase in interiorul imprimantei si asigurati-va ca tava de alimentare este incarcata corect, fara a fi supraincarcata, pentru a preveni repetarea problemei.

Imprimanta HP nu recunoaste cartusul nou

Cand o imprimanta HP nu recunoaste un cartus nou, problema poate fi cauzata de cateva lucruri simple care pot fi usor remediate. In primul rand, este important sa verificam daca cartusul este compatibil cu modelul imprimantei. O greseala comuna este utilizarea unui cartus destinat unui alt model.

Dupa confirmarea compatibilitatii, urmatorul pas este sa ne asiguram ca banda de protectie a fost indepartata complet de pe cartus. Daca banda ramane, imprimanta nu va putea citi cartusul corect.

De asemenea, este recomandat sa curatam cu grija contactele de pe cartus si pe cele din imprimanta cu o carpa moale, fara scame, pentru a elimina orice reziduuri sau murdarie care ar putea interfera cu conexiunea.

Daca problema persista dupa aceste verificari, un reset al imprimantei, prin deconectarea si reconectarea acesteia la sursa de alimentare, poate fi o alta solutie de incercat. In cazuri rare, cartusul nou ar putea fi defect si ar putea necesita inlocuirea.

De ce nu merge imprimanta hp pe windows 10

Daca o imprimanta HP nu functioneaza pe Windows 10, problema poate fi cauzata de incompatibilitatea dintre sistemul de operare si driverele imprimantei. In primul rand, este esential sa ne asiguram ca avem instalate cele mai recente drivere compatibile cu Windows 10, disponibile pe site-ul HP. Uneori, driverele vechi sau corupte pot impiedica imprimanta sa functioneze corect.

De asemenea, setarile de securitate ale Windows 10 pot bloca unele functii ale imprimantei sau instalarea driverelor. Este important sa verificam si conexiunile imprimantei si sa ne asiguram ca este corect setata in setarile de imprimare. Rularea depanatorului de imprimare (Run the troubleshooter) inclus in Windows 10 poate fi, de asemenea, utila pentru a identifica si a rezolva automat problemele de compatibilitate sau configurare.

Imprimanta hp nu trage hartia

Daca imprimanta HP nu trage hartia, aceasta poate indica o problema mecanica sau un blocaj in tava de alimentare. De multe ori, problema poate fi cauzata de o supraincarcare a tavii cu hartie sau de utilizarea unui tip de hartie care nu este compatibil cu specificatiile imprimantei. De asemenea, este important sa verificam daca exista resturi de hartie sau alte obiecte straine blocate in interiorul imprimantei, care pot impiedica tragerea corecta a hartiei.

Curatarea regulata a rolelor de alimentare cu o carpa usor umeda poate ajuta la imbunatatirea aderentei si la prevenirea problemelor de alimentare cu hartie. In unele cazuri, resetarea imprimantei, prin deconectarea acesteia de la sursa de alimentare si reconectarea dupa cateva minute, poate rezolva problema. Daca problema persista dupa aceste verificari si incercari de remediere, ar putea fi necesara consultarea suportului tehnic HP sau a unui specialist in reparatii de imprimante.

Citeste cum facem corect curatarea cartuselor:

Cum reparam o imprimanta HP care nu mai printeaza

1. Depanare clasica: verificam cablurile

In primul rand, verifica conexiunea dintre imprimanta si computer. Cu atatea cabluri conectate in partea din spate a computerului tau, acestea se pot desprinde in timp. Asigura-te ca cablul are o legatura sigura cu imprimanta. Urmeaza cablul pana la celalalt capat pentru a verifica daca mai este conectat la portul corect al computerului.

In continuare, asigura-te ca imprimanta are alimentare. Urmeaza cablul de alimentare de la spatele imprimantei si asigura-te ca este conectat intr-o priza functionala.

2. Actualizare driver

Driverele pentru imprimanta sunt programe software esentiale care permit comunicarea intre imprimanta si computer. Ele functioneaza ca un intermediar, traducand comenzile de pe computer intr-un limbaj pe care imprimanta il poate intelege si executa. Fara driverul corect, computerul nu poate trimite corect sarcinile de imprimare catre imprimanta, ceea ce poate duce la probleme de imprimare sau chiar la incapacitatea de a imprima.

Desi imprimanta ta HP poate functiona ani de zile, driverul necesita actualizari frecvente. HP va lansa un driver nou daca observa probleme de securitate sau compatibilitate.

Pentru a actualiza driverul imprimantei HP, poti folosi HP Smart sau HP Print and Scan Doctor. Acestea sunt doua aplicatii software dezvoltate de HP pentru a ajuta utilizatorii sa gestioneze si sa depaneze erorile imprimantelor HP.

Unele actualizari de drivere chiar imbunatatesc eficienta imprimantei sau adauga caracteristici noi. Verificarea regulata a actualizarilor poate avea un impact semnificativ asupra performantei imprimantei tale.

Poti obtine actualizari de drivere si de la suportul pentru clienti HP online. Cauta modelul tau de imprimanta si vezi ce actualizari sunt disponibile online. Aici poti citi rezumate despre noile caracteristici incluse in fiecare driver. Unele vor repara bug-uri care apar in timp, in timp ce altele ar putea folosi cerneala mai eficient sau iti pot oferi noi optiuni de imprimare.

Dupa actualizarea driverului, s-ar putea sa fie nevoie sa resetezi imprimanta HP.

3. Seteaza imprimanta ca implicita – Set as default printer

Calculatorul tau incearca sa simplifice toate lucrurile pe care trebuie sa le faci pentru ca totul sa functioneze lin, asa ca seteaza automat o imprimanta implicita. In multe cazuri, imprimanta implicita ar putea fi Adobe, si va incerca sa salveze un document ca PDF in loc sa printeze o copie fizica.

Nu se va intampla nimic daca incerci sa printezi un document si imprimanta HP nu este setata ca implicita. Calculatorul tau va salva fisierul ca PDF sau va cauta o imprimanta care nu este conectata.

Calculatoarele care ruleaza Windows ca sistem de operare au o setare automata pentru a lasa Windows sa aleaga imprimanta implicita. Sistemul va seta o imprimanta in functie de ultima folosita. Poti debifa aceasta optiune din setarile imprimantei si sa setezi manual imprimanta HP ca fiind implicita.

Da click-dreapta pe imprimanta HP si selecteaza “Set as default printer” din meniu. Vei vedea un semn de bifare verde pe iconita imprimantei, verificand ca este setata ca implicita. Cand incerci sa printezi un document, acesta va merge automat la imprimanta HP prima data, fara a necesita input suplimentar din partea ta.

4. Anuleaza toate printurile in asteptare

De fiecare data cand trimiti un document la imprimanta, acesta se aliniaza in coada pentru a fi printat. In unele cazuri, fisierele pot esua pentru printare dar raman in asteptare in coada. Anularea tuturor lucrarilor va oferi imprimantei un reset si ocazia sa inlature o posibila problema.

Deschide Devices and Printers din panoul de control. Vei vedea imprimanta ta HP cu semnul de bifare verde, deoarece este optiunea ta implicita. Cand dai click-dreapta pe imprimanta, prima optiune din meniu este “See what’s printing.” Acesta iti arata coada imprimantei, si poti da click-dreapta pe fiecare lucrare pentru a o anula.

5. Repararea Fisierelor de Sistem ale Calculatorului

O problema a imprimantei nu trebuie neaparat sa fie vina HP. Uneori, sistemul de operare poate avea o eroare care impiedica comunicarea cu dispozitive externe, cum ar fi imprimanta ta.

Poti rula diagnosticarile pentru Windows si vezi daca exista probleme de sistem de reparat. Vei vedea ce fisiere sunt corupte si vei avea ocazia sa le repari din panoul de diagnosticare.

Start  > Settings  > Privacy & security > Diagnostics & feedback.

Odata ce rulezi testul si repari orice erori, opreste calculatorul si lasa-l oprit pentru cateva minute. Porneste-l din nou, lasa totul sa se incarce si apoi incearca sa printezi un document.

Acesti pasi sunt solutii eficiente dovedite, daca nu functioneaza nimic va trebui eventual sa contactezi HP pentru ajutor specific. De asemenea poti lua in considerare varsta imprimantei tale; s-ar putea sa fie mai usor sa iti inlocuiesti imprimanta cu un model nou in loc sa te chinui sa actualizezi un model vechi.

Daca acest articol ti-a fost de folos ne-am bucura nespus sa lasi un comentariu mai jos. Daca mai sunt intrebari sau situatii pe care nu le-am adresat, de asemenea puteti lasa un comentariu si vom reveni cu un raspuns in cel mai scurt timp posibil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.