Fiziologia postului

tratament minge de gimnastica

Exista multe conceptii gresite despre post. Sa discutam putin despre ce se intampla cu corpul nostru atunci cand nu mancam nimic.

Fiziologia

Glucoza si grasimea sunt principalele surse de energie ale corpului. Daca glucoza nu e disponibila, corpul va trece la utilizarea grasimii, fara consecinte negative asupra sanatatii. Aceasta schimbare e una naturala. De-a lungul timpului omenirea a intalnit multe perioade in care hrana era putina. Mecanismele au evoluat pentru a se adapta la aceasta realitate a vietii din Paleolitic. Tranzitia de la starea satula la cea de post parcurge cateva etape.

fiziologia postului

  1. Hranirea – In timpul meselor, nivelele de insulina cresc. Asta permite absorbtia glucozei in tesuturi cum sunt muschii si creierul, pentru a fi folosita direct pentru energie. Glucoza in exces e depozitata sub forma de glicogen in ficat.
  2. Faza post-absorbtie – 6-24 ore dupa inceperea postului. Nivelele de insulina incep sa scada. Descompunerea glicogenului elibereaza glucoza pentru energie. Depozitele de glicogen sunt epuizate in aproximativ 24 de ore.
  3. Gluconeogeneza – 24 ore la 2 zile. Ficatul produce glucoza noua din aminoacizi printr-un proces numit gluconeogeneza. La persoanele nediabetice nivelele de glucoza scad, dar raman in limite normale.
  4. Cetoza – 2-3 zile de la inceperea postului. Nivelele scazute de insulina la care s-a ajuns in timpul postului stimuleaza lipoliza, descompunerea grasimii pentru energie. Forma de depozitare a grasimii, numita trigliceride, e descompusa in glicerol si trei lanturi de acizi grasi. Glicerolul e folosit pentru gluconeogeneza. Acizii grasi pot fi folositi direct pentru energie de multe tesuturi, cu exceptia creierului. Corpii cetonici, capabili de a trece bariera hematoencefalica, sunt produsi din acizi grasi pentru a fi folositi de catre creier. Dupa patru zile de post, aproximativ 75% din energia folosita de creier e furnizata de cetone. Principalele tipuri de cetone produse sunt beta-hidroxibutirat si acetoacetat, care pot creste de peste 70 de ori in timpul postului.
  5. Faza de conservare a proteinelor – >5 zile – Nivelele ridicate de hormoni de crestere mentin masa musculara si tesuturile slabe. Energia necesara pentru mentinerea metabolismului bazal e furnizata aproape in totalitate de acizi grasi liberi si cetone. Nivelele ridicate de norepinefrina (noradrenalina) previn scaderea ratei metabolice.

Corpul uman are mecanisme bine dezvoltate pentru perioadele in care disponibilitatea hranei e mica.

In principiu, ce descriem aici e procesul de trecere de la arderea glucozei (termen scurt) la arderea grasimilor (termen lung). Grasimea nu e decat energia stocata a corpului. Cand disponibilitatea hranei e mica, golul e satisfacut in mod natural de rezervele deja existente. Deci nu, corpul nu arde muschi incercand sa se hraneasca pana cand nu sunt consumate depozitele de grasimi.

Adaptarea hormonala

Insulina

Postul reprezinta cea mai eficienta si consistenta metoda de a reduce nivelele de insulina. Acest lucru a fost observat pentru prima oara cu zeci de ani in urma, acceptat ca fiind adevarat. E destul de simplu si evident. Toate mancarurile cresc insulina, deci cea mai eficienta metoda pentru a o reduce e sa nu mananci nimic. Nivelele de glucoza din sange raman normale, in timp ce corpul incepe sa arda grasimi pentru energie. Acest efect poate fi observat chiar si dupa 24-36 ore de post. Postirea pe durate mai lungi reduce insulina in mod dramatic. Recent a fost acceptat si postul intermitent tot a doua zi ca metoda eficienta pentru reducerea insulinei.

Postul normal, pe langa reducererea nivelelor de insulina, creste semnificativ sensibilitatea la insulina. Aceasta e veriga lipsa din ecuatia scaderii in greutate. Majoritatea dietelor reduc alimentele care cresc insulina, insa nu ataca si rezistenta la insulina. Desi se pierde in greutate, rezistenta la insulina mentine nivelele de insulina si greutatea stabilita (Body Set Weight, o greutate la care corpul tinde sa revina dupa incetarea dietei) ridicate. Postul e o metoda eficienta pentru reducerea rezistentei la insulina.

Scaderea insulinei elimina din corp apa si sarurile in exces. Insulina induce retentia apei si sarurilor in rinichi. Dietele stil Atkins provoaca de cele mai multe ori diureza, pierderea apei in exces, rezultand ca majoritatea greutatii pierdute e doar apa. Totusi, diureza reduce balonarea. Unele persoane pot observa si o usoara scadere a tensiunii. Si postul duce la o scadere initiala rapida de greutate. In primele cinci zile, slabirea e in medie 0.9kg/zi, depasind cu mult restrictia calorica si datorata cel mai probabil unei diureze a sarii si apei.

Hormoni de crestere

Hormonii de crestere cresc disponibilitatea si utilizarea grasimilor ca sursa de energie. De asemenea, ajuta la pastrarea masei musculare si a densitatii osoase. Secretia lor e oscilanta, ceea ce face masurarea lor dificila. Productia de hormoni de crestere scade odata cu inaintarea in varsta. Unul din cei mai potenti stimuli pentru producerea hormonilor de crestere il reprezinta postul. Pe o perioada de cinci zile de post secretia hormonilor de crestere s-a dublat. Efectul fiziologic e mentinerea tesuturilor musculare si osoase pe durata postului.

Electroliti

Ingrijorarile privitor la subnutritia pe perioada postului nu sunt fundamentate. Caloriile insuficiente nu sunt motiv de ingrijorare datorita depozitelor mari de grasime. Principala problema e dezvoltarea deficientelor de micronutrienti. Totusi, nici studiile prelungite nu au rezultat in dovezi care sa arate subnutritia. E posibil ca nivelele de potasiu sa scada usor, dar nici macar doua luni de post nu duc potasiul sub 3.0 mEq/L. Aceasta lungime a postului e mult peste cea recomandata. Nivelele de magneziu, calciu si fosfor sunt stabile pe durata postului. Acest lucru se datoreaza, probabil, depozitelor mari de minerale din oase. 99% din calciul si fosforul din corp e depozitat in oase. Suplimentele cu multivitamine vor acoperi doza zilnica recomandata de micronutrienti. Un post de 382 zile a fost realizat cu succes si fara efecte negative asupra sanatatii utilizand doar multivitamine. Persoana a afirmat ca s-a simtit excelent pe perioada postului. Singurul motiv de ingrijorare l-a reprezentat o crestere usoara a nivelelor de acid uric pe durata postului.

Adrenalina

Nivelele de adrenalina sunt ridicate pentru a oferi energie in procurarea hranei. Spre exemplu, 48 de ore de post produc o crestere de 3,6% a metabolismului. La un post de 4 zile, consumul de energie in repaus creste cu 14%. In loc sa incetineasca metabolismul, corpul il accelereaza.

post

Postul, spre deosebire de dietele normale, produce numeroase adaptari hormonale ce par a fi benefice din mai multe puncte de vedere. In principiu, postul trece corpul de la arderea zaharului la arderea grasimilor. Metabolismul in repaus nu scade, ci creste. Hranim corpul din grasimile stocate. Acest lucru are sens, deoarece grasimea e in esenta mancare depozitata. De fapt, studiile arata ca arderea grasimilor indusa de epinefrina (adrenalina) nu e dependenta de reducerea glicemiei.

sursa: https://idmprogram.com/fasting-physiology-part-ii/

2 thoughts on “Fiziologia postului

  1. Salut, la ce te referi cand spui post? cifrele pe care le oferi se refera la neingerarea niciunei calorii timp de 1,2,3,4,5 zile, sau cifrele acelea sunt valabile la un post de16/8 ore, o zi cu o zi sau alte variante timp de 5 zile?

Comments are closed.