Cauzele pentru care o imprimanta scoate foi albe sunt, de cele mai multe ori, usor de identificat.
Toate imprimantele pot intalni aceasta problema la un moment in exploatarea lor, indiferent ca sunt HP, Canon, EPSON, Brother, RICOH, Lexmark, Samsung, Pantum, Panasonic, Sagem, Kyocera, Sharp, Konica, Oki, etc.
In functie de tipul imprimantei (inkjet sau laser), defectul poate avea cauze diferite. Vom incepe cu cele mai evidente.

Vezi Pretul!

Vezi Pretul!
Imprimanta inkjet scoate foi albe
In primul rand trebuie mentionat ca unele imprimante nu permit printarea daca ambele cartuse (color si negru) nu contin nivele suficiente de tus. Astfel, daca aveti tus in cartusul negru, dar cel color e epuizat, desi in mod logic ar trebui sa puteti in continuare printa alb-negru, e sansele sunt ca imprimanta sa nu va permita acest lucru.
Verificati nivelele de cerneala din cartuse
O imprimanta noua va veni cu cartuse doar partial umplute, ceea ce duce la epuizarea lor surprinzator de repede.
Spre exemplu, niste cartuse de imprimanta HP 301 printeaza in mod normal 190 de pagini, dar asta numai daca le cumparati din magazin. Cele pe care le primiti cu imprimanta proaspat cumparata vor imprima probabil mai putin de 100.
Iar niste cartuse PG-545 pentru imprimanta Canon Pixma MG2450 printeaza 180 de pagini, dar la o imprimanta noua nu veti atinge niciodata acest numar.
Aceasta e o practica generalizata si o veti intalni la toate imprimantele. Solutia e sa reincarcati cartusele (daca e posibil) sau sa cumparati cartuse noi. Daca ajungeti sa achizitionati cartuse noi, recomandarea noastra e sa faceti un efort financiar pentru cartuse XL, daca imprimanta dvs. suporta asa ceva. Un cartus color HP 301XL imprima 330 de pagini, iar unul negru imprima 480 de pagini. In comparatie cu variantele simple 301, cartusele XL pot contine o cantitate de cerneala aproape tripla, la un pret extrem de competitiv.
Cerneala uscata
Cerneala pentru imprimanta e un lichid ce se usuca in contact cu aerul. Astfel, pentru ca imprimanta sa functioneze in parametri, ea trebuie folosita cel putin o data in fiecare saptamana, altfel cerneala se va usca si infunda capetele de printare. In majoritatea cazurilor, acest defect e unul fatal pentru imprimanta, si implica cumpararea uneia noi. Faptul ca imprimanta scoate foi albe e un bun indicator al acestei probleme.
Reumplerea cartuselor sau achizitia altora noi nu va ajuta in aceasta situatie.

Cu ce se curata cartusele de la imprimanta
Daca cartusul e infundat iar imprimanta nu imprima corect sau chiar deloc, primul pas care trebuie facut e o curatare automata din software. Daca ati facut asta deja iar imprimanta continua sa printeze cu probleme, treceti la urmatorul pas, altfel cititi in continuare.
Curatarea automata a cartusului
De multe ori o curatare automata va reusi sa curete cartusul, insa daca acesta nu a fost folosit multa vreme, e posibil sa fie in zadar.
Pentru curatarea automata a cartuselor imprimantei inkjet va trebui sa urmati pasii de mai jos. Producatorii recomanda ca aceasta operatiune sa fie facuta la fiecare 3 luni pentru sanatatea imprimantei, chiar daca nu exista probleme aparente.
1. Intrati in Control Panel prin butonul de Start. Urmati una din urmatoarele metode daca nu stiti cum https://www.isunshare.com/windows-10/7-ways-to-open-control-panel-in-windows-10.html
Apoi selectati Devices and Printers.
2. In noua fereastra care se deschide dati click dreapta pe imprimanta dvs. si selectati Printer Properties.
3. Intrati in sectiunea de Maintenance. Unele imprimante vor folosi aici Services sau Cleaning ca alternativa la nume.
4. Selectati Nozzle check si lasati programul sa verifice duzele de printare. Repetati de 2-3 ori daca rezultatele nu sunt satisfacatoare.
Curatarea manuala a cartusului
Daca curatarea automata nu da rezultatele scontate, incercati o curatare manuala.
Pentru asta veti avea nevoie de manualul imprimantei (ca sa va dati seama cum accesati cartusele), o laveta din microfibra (pentru a evita aparitia electricitatii statice) apa plata sau distilata (o sticla e destul de ieftina), betisoare cu vata, si amoniac.
Pentru a va simplifica munca puteti cumpara de aici o solutie specializata pentru curatat capetele de printare.
1. Scoateti cartusul infundat din imprimanta. Metoda difera intre modele, dar de obicei exista un capac care ofera acces facil la cartuse.
2. Luati cartusul si curatati cerneala uscata din zona de printare cu o laveta.
3. Umeziti o laveta din microfibra si stergeti zona de printare. Daca aveti apa dura la robinet, umeziti in apa distilata.
4. Reintroduceti cartusul in imprimanta si faceti un test de printare. Daca scoate foaia cu linii sau pete, rulati inca o data programul automat de curatare.
5. Umpleti un vas cu apa calda, cat sa acopere capul de printare al cartusului. Pentru rezultate maxime puteti incalzi apa pana la 70-80 de grade. Daca cartusul e complet infundat folositi o solutie din 50-50 apa-amoniac.
6. Scufundati capul de printare in solutia de apa-amoniac si lasati-l sa se inmoaie pana se raceste apa, apoi uscati-l cu o laveta si testati-l din nou in imprimanta. Daca cartusul are circuitele la vedere (aurii sau argintii) evitati contactul lor cu apa si curatati doar capul de printare cu un betigas cu vata.
Rulati mai intai aplicatia de autocuratare a imprimantei, apoi scoateti o foaie de test pentru a vedea daca s-a remediat problema.
Imprimanta scoate foi albe dupa reumplere
Orice reumplere si reincarcare a unui cartus implica riscul de a deteriora cartusul. Chiar daca faceti reumplerea in centre specializate, de catre experti, acel cartus e posibil sa nu mai functioneze dupa.
Pe piata veti gasi pana si kituri, cum e acest kit reincarcare pentru cartuse HP 650, dar asigurati-va ca ati parcurs niste tutoriale pentru folosirea lui, deoarece cartusele sunt sensibile. Mai multe kituri de reumplere puteti gasi aici, si un scurt tutorial pe care il puteti incerca:
Daca imprimanta functiona corect inaintea reumplerii, dar acum scoate foi albe, ati deteriorat cartusul si va trebui sa achizitionati altul. Daca aveti o imprimanta relativ ieftina s-ar putea sa va mire pretul unui cartus nou, care se apropie de cel al imprimantei. Uneori, daca imprimanta e veche si uzata, e mai rentabil sa cumparati o imprimanta noua ieftina si buna decat sa luati alte cartuse.
Solutia pe termen lung e achizitia unei imprimante cu sistem de alimentare continua cu cerneala (CISS). O asemenea imprimanta e mai scumpa, insa pretul ei se amortizeaza repede prin faptul ca nu mai trebuie sa inlocuiti cartusele.
Imprimanta laser scoate foi albe
Imprimantele laser functioneaza pe cu totul alte principii, iar problema paginilor albe indica un defect mai grav.Imprimanta laser va scoate foi albe daca unitatea corotron e defecta sau sau nu face contact corect. Puteti doar inspecta unitatea pentru a constata defectul, dar pentru reparatii va trebui sa apelati la un service deoarece unitatea e parte integranta a imprimantei.
Daca unitatea corotron nu e defecta, incercati sa reinstalati cartusele toner si fotoreceptor.
Vezi cele mai FIABILE imprimante!