Lada frigorifica auto cu freon

lada frigorifica auto cu freon Engel 40L MT45FS

O lada frigorifica auto cu freon are un pret piperat, insa e singura capabila de a produce temperaturi de pana la -20°C in orice situatii, foarte utila daca sunteti sofer pe camion, cap-tractor, microbuz si faceti curse lungi, insa este potrivita si pentru excursii, picnicuri sau tabere.

Compresor
Colku CK35DC
Sawafuji swing
Ag. racire
FREON
FREON
FREON
Capacitate
35 L
40 L
22 L
Alimentare
12V / 24V / 230V
12V / 24V / 230V
12V / 24V

Lazile frigorifice auto folosesc diverse metode de racire si pastrare a temperaturii.
Cele prin absorbtie se pot conecta si la gaz, utile pentru campare, complet silentioase. Cele termoelectrice folosesc efectul Peltier pentru mentinerea mai indelungata a frigului (nu racesc). Vom detalia putin si aceste tipuri de frigidere auto intr-un alt articol deoarece sunt mai ieftine, insa cea mai eficienta ramane lada frigorifica auto cu compresor si agent de racire (de obicei freon). Ne-am oprit la 3 frigidere cu compresor care consideram ca au cel mai bun raport calitate/pret:

Engel 40L MR040 | lada frigorifica auto cu freon

lada frigorifica auto cu compresor

Engel e o firma din Australia cu 50 de ani de experienta in domeniu, unul din producatorii de top de lazi frigorifice auto cu compresor.

Avand izolatie din poliuretan cu indice de transfer termic mic, aceasta lada frigorifica auto cu freon are un consum extrem de redus, tragand 32W la 12V si 0.5-2.5A, cu functie de decuplare odata ajunsa la temperatura optima de racire, economisind astfel si mai multa curent. La fel ca un frigider de dimensiuni normale, acest frigider auto cu compresor cupleaza si decupleaza automat ca sa mentina o temperatura constanta in interior.

Pe partea de control prezinta pe capac un buton de reglaj si un afisaj digital care arata in timp real temperatura din interiorul frigiderului, fara a mai fi nevoie sa se ridice capacul.

compresor freon SawafujiInsa compresorul e aspectul care conteaza cel mai mult si care recomanda Engel 40L MR040 ca lada frigorifica auto cu freon de exceptie. Compresorul e un motor unic Sawafuji swing cu oscilatii, necesitand amperaj scazut la pornire si avand parti minime in miscare, ceea ce il face sa fie un compresor foarte fiabil si eficient energetic, unic in lume.

In mod normal, pentru ca un frigider 12v cu freon sa ramana alimentat mai multe zile continuu dintr-o masina mica sunt recomandate sisteme duale de baterie auto, pentru a nu ramane in imposibiliata de a porni dimineata masina. Insa Engel 40L MR040 monitorizeaza permanent nivelul de incarcare al bateriei si decupleaza automat daca simte nivele critice, iar aceasta functie e in totalitate reglabila.

Toate aceste caracteristici sunt incorporate intr-o carcasa solida din otel cu manere bine fixate ce pot fi folosite si ca puncte de prindere in masina. Greutatea sa atinge 24kg la o capacitate volumetrica de 40 litri, situandu-se in zona medie pentru un frigider auto cu compresor.

Volltop DC-35P | lada frigorifica auto cu compresor

lada frigorifica auto cu compresor Volltop-DC-35P

Volltop DC-35P e o lada frigorifica auto cu freon ieftina, insa totusi mai scumpa decat frigiderele auto prin absorbtie si termoelectrice. La fel ca sora ei mai mare Engel, poate functiona atat la 12V cat si la 24V si 220-230V, conectarea la priza normala fiind utila in anumite situatii.

Carcasa e metalica si are pozitionat deasupra un panou cu display electronic prin care se pot face diverse reglaje.

Compresorul e un Colku chinezesc ce poate scadea temperatura pana la -18°C independent de temperatura de afara. Colku Electrical sunt o firma mare din Guangdong (China) ce produc aere conditionate pentru camioane, frigidere auto cu compresor, frigidere de exterior, solare, termoelectrice si prin absorbtie. Compresoarele lor sunt destul de fiabile, iar productia din China permite afisarea cu niste preturi foarte mici.

La 21kg e putin mai usor decat Engel MR040, insa are o capacitate cu 5 litri mai mica.

Waeco CDF-25 | frigider auto cu compresor

frigider auto cu compresor Waeco CDF-25

Waeco e un brand al companiei elvetiene Dometic, fondata in 1992, si sunt printre cei mai mari producatori de lazi frigorifice auto pentru 12V.

Lada frigorifica auto cu freon CDF-25 Waeco e frigider si, in acelasi timp, congelator, avand o capacitate de aproximativ 22 litri si putand raci de la 10°C pana la -18°C.

La o temperatura ambientala de 20°C consuma doar 0.44 Ah/h. Din pacate, spre deosebire de Volltop DC-35P si Engel 40L MR040, Waeco nu poate fi alimentata decat la 12/24V, pentru 220V fiind necesar un astfel de invertor auto.

Un avantaj al acestui frigider la 12v cu compresor e constructia ingusta ce ii permite montarea in locuri mai greu accesibile, la unele masini mai incapatoare putand fi montat ca frigider intre scaune in locul cotierei.

Are doar 26 cm latime si cantareste 12,5kg. Ca izolatie foloseste poliuretan injectat, o solutie care s-a dovedit eficienta de-a lungul timpului si in alte lazi frigorifice auto cu freon.

Waeco nu ofera specificatii despre tipul de compresor pe care il foloseste in acest frigider auto mic, insa nu am reusit sa gasim pareri negative despre el. E suficient de fiabil, dar lupta la pret cu Volltop DC-35P, fata de care are un volum cu 10 litri mai mic.

Lada frigorifica prin absorbtie si lada frigorifica cu compresor folosesc ambele un agent de racire, insa absorbtia foloseste de obicei amoniac si e dependenta de temperatura exterioara (daca e foarte cald afara va da randament scazut), pe cand compresorul foloseste diverse tipuri de freon care e comprimat sub presiune.

O lada frigorifica auto functioneaza obligatoriu la 12V pentru a putea fi conectata la bricheta, insa cele mai performante pot functiona si la 24V si chiar 220V pentru conectare la priza normala, la fel ca o lada frigorifica normala.

Compartimentarea difera intre modele, o lada frigorifica auto cu freon putand functiona ca frigider auto si congelator auto in acelasi timp prin delimitarea spatiul din interior, dar poate functiona si numai strict ca frigider sau congelator.

Diferentele intre lazi frigorifice auto ieftine si lazi frigorifice auto premium se vad in principal din consumul de energie, calitatea izolatiei, si puterea de inghetare. Intr-un frigider auto cu compresor de 4000 lei veti putea pune o inghetata ce in scurt timp devine si se pastreaza bocna, ceea ce nu veti prea putea face cu un frigider auto ieftin. Restul extra optiunilor reprezinta bonusuri, cum ar fi posibilitatea de conectare la priza normala de 220V.

Vezi Promotiile!