Terapia prin inversie (partea 4, final)

exercitii pentru masa de inversie

Mărește fluxul de sânge către creier

Inima trebuie să lucreze împotriva gravitației pentru a duce sângele la creier, care e cel mai mare consumator de oxigen al corpului. Deși cântărește doar 3% din masa totată a corpului, creierul folosește 25% din oxigenul total procesat. Win Wenger, în Cum să-ți Sporești Inteligența, a specificat că ”Numai acele celule cerebrale ce sunt în apropierea unor vase de sânge bine irigate se dezvoltă eficient. Unde nu există astfel de vase, celulele rămân sub dezvoltate și inutile.” Wenger recomandă activități ”inverse” pentru a mări cantitatea de oxigen ce ajunge la creier. ”Pe scurt, se poate îmbunătății considerabil starea fizică a creierului.” Un creier mai bine hrănit lucrează mai bine.

Unii afirmă că îmbunătățirea circulației la nivelul creierului poate să influențeze tonul și culoare pielii, să stimuleze vigilența mentală, și să îmbunătățească vederea și auzul.

Terapia prin inversie permite corpului să se întindă și reajusteze

exercitii pentru masa de inversieAproape orice activitate fizică împlică compresia coloanei. Efectul de compresie generat de gravitate e suplimentat de jogging, ski, exerciții aerobice, ridicări de greutăți, etc. ce pot supune coloana la forțe nebănuit de mari.

Dacă executăm greșit exercițiile zilnice, putem produce discordanțe scheletice. De cele mai multe ori, aceste discordanțe sunt neglijabile și se pot corecta de la sine dacă li se oferă condiții. Aceste condiții sunt satisfăcute de inversia cu mișcare, cum sunt îndoirile laterale, arcuirile de spate, genoflexiunile parțiale.

Exercițiile pe o singură parte pot fi problematice pentru atleți din două motive:
Corpul va încerca să compenseze pentru partea cu musculatură mai dezvoltată, îndoind coloana. Iar exrcițiile pe o singură parte includ de multe ori rotiri ale coloanei, deseori sub tensiune foarte mare (tenis, bowling, baseball, etc.). Inversia după aceste exerciții ar putea ajuta la realinierea coloanei, permițând atleților să fie mai constanți în performanțe. O viață activă mai lungă e încă unul din beneficiile inversiei.

Alte activități fizice produc tensiune în mușchi datorită contracției de lungă durată a unor grupe de mușchi. Patinajul, înotul, ciclismul, sunt doar câteva exemple de exerciții care pun zona lombară sub mare presiune. Atleții ce practică aceste sporturi pot beneficia pe deplin de terapia prin inversie.

Inversia reduce durerea din mușchii prea obosiți

Atleții predispuși la dureri și spasme musculare după efort pot beneficia de curățarea limfei indusă de inversie. Activitățile fizice intense produc dureri musculare. Acest lucru se datorează acumulării de deșeuri celulare și acid lactic în mușchi. Cu cât mai repede sunt acestea îndepărtate, cu atât mai repede vor reveni mușchii la normal.

Inversia ajută la echilibru

Activitățile ce implică inversarea corpului vor beneficia de exerciții de inversie. Inversia ajută la dezvoltarea echilibrului, ce apare când se stimulează părți din urechea internă. Parașutiștii, gimnaștii, săritorii în apă și scafandrii, vor descoperi că terapia prin inversie reglează corpul și urechea internă pentru acele sporturi.
Terapia prin inversie a fost folosită, de asemenea, la normalizarea urechii interne ca tratament pentru răul de mișcare.

Inversia întărește ligamentele

exercitii cizme inversieLigamentele sunt fascicule de fibre ce leagă oasele între ele. Acestea sunt flexibile dar nu foarte elastice, și pot suferi rupturi dacă sunt forțate prea tare. Mișcarea ușoară pe care o implică așezarea în inversie ajută la întărirea ligamentelor și a altor țesuturi conjunctive, protejând atletul de răniri grave. Ligamentele ce nu sunt mișcate își vor pierde în timp elasticitatea și flexibilitatea.

În încheiere

Atracția constantă a gravității e o forță pe care corpul o resimte pe tot parcursul vieții. Terapia prin inversie oferă un sistem de întinderi și exerciții ușoare care încetinesc sau chiar contracarează efectele negative ale acestei comprimări. Folosite cumpătat, mesele și cizmele de inversie sunt extrem de benefice, și nu prezintă pericol mai mare ca alte activități cunoscute de fitness. Uneori există o explicație pentru care inversia funcționează, iar alteori nu.

Experiențele a mii de oameni ce folosesc regulat inversia dau speranțe pentru toți cei ce suferă de probleme cu spatele. Iar beneficiile asupra sănătății sunt extinse în întreg corpul, nefiind localizate doar la spate.

Înainte de a vă decide asupra terapiei prin inversie consultați-vă cu medicul de familie și studiați posibilele contra indicații.