Xiaomi au scos pe piata la inceputul lui 2019 un model nou de M365 (uneori numita si Mijia) si nu s-au stresat prea tare cu numele, spunandu-i simplu Xiaomi M365 PRO, sau Xiaomi Scooter Pro.

Noua trotineta vine cu mai multe functionalitati interesante, cum ar fi display-ul, o arie in care M365 ramanea in urma fata de alte trotinete electrice la preturi similare.
Insa cea mai importanta schimbare ramane acumulatorul cu capacitate marita, permitand autonomie mai mare, accelerare mai rapida, si performante mai bune la urcarea pantelor.
Ce primim in cutie?
Ambele trotinete sunt livrate aproape complet asamblate, mai trebuind doar montat ghidonul, iar pentru asta Xiaomi include in pachet cheie si suruburi.
Daca faceti achizitia de pe siteuri straine e posibil sa vedeti specificata una din cele doua “EU Version” si “CN Version”, care se refera la stecher. Insa cablul de alimentare e unul standard 2 pin ce se foloseste pe scara larga si la alte dispozitive electrice.
Ambele incarcatoare functioneaza la 240V, deci aceasta nu reprezinta o problema.
O alta diferenta e ca modelul european foloseste MI ca logo, iar cel chinezesc foloseste Mijia.
In principiu singura diferenta care ar putea deranja e stecherul, insa acesta poate fi schimbat foarte ieftin.
Constructia
M365 PRO e o trotineta ceva mai mare, dar si mai grea, cu aprox. 1,5 kg in plus fata de modelul M365. Una din cauzele acestei diferente e bateria mai mare, aceasta fiind la ambele montata sub placa pentru un centru de greutate cat mai jos.
Placa M365 PRO e mai lunga cu 5 cm si mai lata cu 1 cm, ridicand nivelul de confort.

Plierea se face in cateva secunde, mecanismul fiind pozitionat la baza stalpului. Stalpul se blocheaza in mecanismul de cuplare de pe aparatoarea rotii din spate, iar trotineta e destul de bine echilibrata la transport.
Xiaomi au sugerat o imbunatatire la sistemul de pliere pe PRO, insa cele doua arata in continuare identic si va trebui sa asteptam sa vedem daca se comporta diferit in timp.

Desi nu par modificari de design prea mari, acestea chiar se simt pe teren. Spatiul suplimentar de pe placa asigura o pozitionare mai confortabila a picioarelor, in special persoanelor care poarta numere mai mari la pantofi. Stalpul e mai inalt cu 1 cm la PRO iar diferenta e sesizabila.
Pe de alta parte, un alt aspect sesizabil e greutatea suplimentara ce trebuie carata la transport.
Motorul

Roata frontala incorporeaza un motor de 250 W si respectiv 300 W pentru PRO, insa viteza maxima declarata pe care o pot atinge ambele trotinete este 25 km/h. Se specifica insa ca modelul Pro e capabil sa urce pe inclinatii chiar si de 20%.
Xiaomi M365 ofera doua moduri intre care se poate comuta, unul normal pentru 25 km/h si unul ECO pe 18 km/h, dar PRO ofera trei: ECO 15 km/h, Standard 20 km/h, si Sport 25 km/h.
Cei 50 W in plus ai PRO se simt clar la accelerare, atingandu-se viteza maxima mai repede, iar urcarile la deal sunt mai lejere reusind sa mentina o viteza constanta mult mai usor.
Despre motoare am discutat mai in detaliu in articolul nostru de depanare.
Bateria
Aici se regasesc marea parte a celor 1,5 kg suplimentare ale M365 PRO, capacitatile celor doi acumulatori fiind 280 Wh, respectiv 474 Wh.
Acesta diferenta mareste autonomia PRO de la 30 km la 45 km, dar Xiaomi a prezentat aceasta autonomie ca fiind masurata in urmatoarele conditii: pasager cantarind 75 kg, viteza 15 km/h pe suprafata dreapta, fara vant, la o temperatura de 25°C.
Nu e mereu intuitiv, insa acumulatorii Li-Ion sunt susceptibili la temperaturi extreme, spre exemplu la 0°C capacitatea acumulatorului e 90%, iar la -20°C scade la 60%. Acest lucru se intampla deoarece rezistenta interna creste, capacitatea fiind invers proportionala. Intre 10°C si 40°C capacitatea acumulatorului e 100%.
Ecran, Display, Afisaj

Xiaomi M365 nu are un display, ci doar 4 LED-uri care indica nivelul bateriei. Atunci cand e activat modul ECO cel mai de jos LED se schimba din alb in verde.
Xiaomi M365 PRO e dotat cu un display cu mai multe informatii utile, pe el fiind afisate viteza si modul setat: ECO, Standard sau Sport. Pe acesta se mai arata si daca sunt luminile aprinse si daca exista o conexiune Bluetooth activa. Dedesubt apar avertizarile de mententanta si starea bateriei.
Luminile sunt identice la ambele modele, un far LED alb fata si un stop rosu spate ce clipeste pe perioada franarii.
Micutul display de pe PRO e chiar util, pe el se poate observa ca viteza la urcare se mentine destul de constanta. La M365 se simte pierderea de viteza, insa aceasta nu e masurabila.
Ii lipseste totusi un indicator care sa ne arate distanta parcursa in km.
Pentru cutezatorii ce detin deja o Xiaomi M365, vestea buna e ca puteti monta pe ea un display de Xiaomi M365 PRO. Si nici nu e prea scump. Pe youtube exista mai mult tutoriale pentru modare, noi il recomandam pe acesta.
Aplicatia
Ambele trotinete functioneaza fara probleme si fara aplicatia Mi Home, insa aceasta acceseaza niste functii pe care le-ati putea considera utile. Conexiunea dintre trotineta si aplicatie se face prin BlueTooth.
Cruise Control mentine viteza constanta, o functie existenta pe toate M365 insa trebuie activata din aplicatie. Dupa aceea Cruise Control se foloseste tinand apasata acceleratia timp de 5 secunde.
Energy Recovery Strength regleaza forta cu care va frana sistemul renegerativ din roata frontala, o forta de franare mai mare va recupera mai multa energie.
Roti si frane

Ambele modele sunt dotate cu roti de 21.60 cm (8.5″) si anvelope pneumatice, cu avantajele si dezavantajele acestui sistem. Spre deosebire de anvelopele pline prezente pe alte trotinete, cele pneumatice sunt predispuse la pene sau dezumflare, insa amortizeaza mult mai bine.
Iar Xiaomi M365, indiferent ca e simpla sau Pro, beneficiaza pe deplin de aceasta amortizare in lipsa altor mecanisme de suspensie.
Presiunea in roti recomandata este de 3.4 bar.
Si sistemele de franare sunt identice intre modele. Roata din fata incorporeaza frana regenerativa, numita si eABS. Cand maneta de accelerare nu e apasata, roata din fata franeaza usor, iar energia generata e stocata inapoi in acumulator. Forta de franare poate fi reglata din aplicatie.
Pe roata din spate avem un disc de frana de 120 mm, franarea pe el facandu-se prin maneta de pe ghidon.
Comparatie
Merita un upgrade de la M365 la PRO? Parerea noastra e ca nu merita, din cauza ca modificarile aduse sunt prea putine. Insa daca aveti nevoie de autonomie mai mare sau daca vreti sa urcati dealurile mai usor, atunci da.
Merita cumparat PRO in loc de M365? Desigur, dar depinde de pretul la care o gasiti, deoarece diferenta e semnificativa.
PRO vs M365:
Autonomie mai mare (capacitate mai mare a acumulatorului)
Accelerare superioara (motor mai puternic)
Performante mai bune la urcare (motor mai puternic)
Pozitie mai confortabila in mers (placa mai mare)
Display LCD
Scumpa (in comparatie cu M365)
Grea (M365 + 1,5kg)
Concluzie
Xiaomi M365 Pro e fara indoiala o trotineta electrica solida cu mici adaugari la clasica M365.
E mai puternica iar acest lucru se vede la accelerare si urcari abrupte. Avand display pe care afiseaza, printre altele, si viteza, e usor de observat ca se descurca mai bine ca M365 cand da de greu. Chiar si la urcari foarte dificile, viteza reuseste sa se mentina in jurul a 22 km/h, cu cativa km/h in minus fata de utilizarea pe un drum drept.
Pozitia de condus e mai confortabila, nu doar datorita platformei mai largi dar si pentru ca stalpul e putin mai inalt. Insa confortul se opreste daca trebuie transportata in mana, fiind mai grea.
Vezi OFERTA de azi!