8 sfaturi pentru alegerea pulsoximetrului potrivit

Pulsoximetrul e un dispozitiv medical non-invaziv (nu foloseste ace, nu strapunge pielea cum o face glucometrul) ce masoara nivelele de oxigen din sange si pulsul (frecventa cardiaca).

Cele pentru adulti poti fi folosite si de catre copii deoarece citirea datelor se face in acelasi mod. Singura limitare e data de dimensiunile degetului, iar pulsoximetrele de deget au toate sonda reglabila cu clips ce face posibila utilizarea lor pe majoritatea degetelor.

Aceste date sunt vitale si acuratetea citirii trebuie sa fie precisa, insa nu toate pulsoximetrele sunt de calitate. Inainte de a cumpara unul trebuie sa iti pui urmatoarele intrebari:

1. Cat de precis este si daca este certificat medical

Devine din ce in ce mai greu sa recunosti un produs bun din zecile care sunt produse pe banda rulanta in China. Acele pulsoximetre de obicei ofera date tehnice minime si sunt produse de companii obscure, performantele lor putand fi oricare.

Desi au un pret mai mare, pulsoximetrele companiilor medicale cu renume, cum e Beurer in Germania, merita cumparate tocmai pentru precizia si siguranta pe care o ai cand le folosesti. Cand cumperi un aparat de masurat te astepti si sa masoare precis, altfel de ce l-ai mai cumparat?

Trebuie sa-l dau aici ca exemplu pe Beurer PO30 pentru cum ar trebui sa arate o fisa tehnica:

pulsoximetru saturatie oxigen

Vezi pretul!

Precizia conteaza mai putin pentru adulti, dar un pulsoximetru pentru nou nascuti ar trebui ales dupa marja de eroare cat mai mica. De obicei pulsoximetrele pentru uz casnic au precizia +-2%, suficienta pentru a indica faptul ca exista o problema si ca ar trebui sa ii faci o vizita doctorului de familie.

2. Va functiona pe cat mai multe tipuri de persoane?

Vei vrea ca pulsoximetrul sa citeasca corect semnalele fiziologice chiar daca ai pielea mai inchisa la culoare (inclusiv de la bronz). Studiile arata ca pigmentarea pielii influenteaza citirea corecta, mai ales la saturatii scazute, indicand nivele de oxigen mai mari decat in realitate. Astfel de situatii produc dificultati aparatelor slabe, putand reproduce rezultate eronate, iar daca folosesti pulsoximetrul pentru afectiuni (cum e COVID-19) iti poti pune sanatatea in pericol.

3. Pulsoximetru pentru deget?

Pulsoximetrele moderne sunt foarte mici si portabile, iar constructia lor cu sonda cu clips de deget le face adaptabile la un numar mare de dimensiuni ale degetelor. Spre exemplu, Beurer PO30 poate fi utilizat de majoritatea persoanelor, inclusiv copii sau supraponderali, insa are si limite. Masuratoarea este exacta atunci cand latimea varfului degetului e cuprinsa intre 10 -20 mm, iar grosimea intre 5 – 15 mm.

4. Garantie si defecte?

Uniunea Europeana a dezvoltat legislatia in baza careia comerciantii on-line sunt obligati sa ofere garantia legala minima de 2 ani, ca protectie impotriva produselor defecte sau a celor care nu arata ori nu functionează conform descrierii.

Poti gasi pulsoximetre avizate medical cu garantie mai lunga sau, in functie de magazin, se poate achiziona garantie extinsa.  Insa opinia mea e ca nu merita platit mai mult doar pentru asta, rata de defectare a unui pulsoximetru digital fiind extrem de mica.

5. Unde e produs si la cine apelez in caz de defectiuni?

Poti fi sigur ca, in afara brandurilor medicale consacrate in domeniu, ca Beurer sau Omron (uneori nici atunci), produsul a fost facut in afara Europei. Acest lucru nu e neaparat o problema deoarece toate dispozitivele trebuie sa primeasca niste certificari inainte de a putea fi vandute local, cunoscutul marcaj CE de pe produse.

Iar in conditiile in care pe piata (nu doar cand calculam saturatia de oxigen) 9 din 10 produse sunt de origine externa, ramai fara optiuni daca nu le iei si pe acelea in considerare pentru achizitie.

6. Cat ma va tine?

Cu o constructie destul de compacta, destul de mult. Cele profesionale pot avea si norme de protectie, cum are Beurer PO30 clasificarea IP22. Normele IP (Ingress Protection) reflecta rezistenta la patrunderea corpurilor straine si a lichidelor.

7. Cat de usor e de utilizat?

Vei observa in descrierea unor pulsoximetre de deget mentionate modurile de afisaj. Datorita faptului ca pulsoximetrul poate fi prins pe deget indiferent de orientare, datele de pe ecran isi schimba directia de afisare pentru ca informatiile sa fie intotdeauna lizibile. Daca tii degetul orizontal ecranul va afisa pe lungime, vertical si va afisa pe inaltime.

Al doilea avantaj e usurinta cu care poate fi utilizat, citind automat in contact cu degetul si inchizandu-se automat dupa cateva secunde de neutilizare, pentru a economisi baterie.

Nu trebuie pornit, nu trebuie oprit, nu trebuie facute niciun fel de setari. Mai simplu de atat nu se poate.

Pulsoximetrele profesionale destinate centrelor medicale vor fi, insa, mai complexe si ar putea necesita instructaj.

8. Ce alte functii mi-ar mai fi utile?

Avertizare de corectie.

Siguranta pentru mediul inconjurator.

Aplicatii pe smartphone.

Cititi mai multe in articolul nostru detaliat: Valorile normale ale saturatiei de oxigen din sange – Cum se utilizeaza pulsoximetrul

Ce este pulsoximetrul?

Dispozitivul a devenit mai cunoscut odata cu aparitia Covid-19, insa el era dinainte folosit in mai multe afectiuni medicale: boli de plamani, boli cardiovasculare, anemie, insuficienta cardiaca, s.a.

Denumirea pulsoximetrului vine de la oximetrie, care inseamna masurarea saturatiei oxigenului in sange. Pulsul se refera la luminile rosu si infrarosu care iti trec prin deget.

Valori normale pulsoximetru

Rezultat Clasificare
94-99 Valori normale
90-94 Domeniu scazut, se recomanda consultarea medicului
<90 Domeniu critic, trebuie consultat de urgenta medicul
Vezi pretul!