Ce ulei de motor sa folosesc?

5w40 vs 5w30

Un sofer va face in medie 10.000 km pe an doar mergand si intorcandu-se de la serviciu in fiecare zi. Intr-un oras aglomerat, orice kilometru inseamna uzura mai mare decat arata ceasul, datorita traficului infernal.

La achizitionarea uleiului de motor, de obicei recomandam orice sintetic e la reducere, acordand atentie vascozitatii pe care o cere motorul masinii personale, insa uleiul trebuie sa fie de la producatori cunoscuti. Daca nu exista nimic la reducere recomandam Mobil 1 deoarece e un brand de incredere, avand rezultate verificate in timp pentru o protectie optima a motorului, si e cel mai des recomandat de catre experti.

ulei motor logan
Castrol Edge / Elf Evolution 900 SXR / Shell Helix HX7 / Mobil 1 ESP / Total Quartz Energy 9000 / Valvoline SynPower

Cel mai important e sa schimbati uleiul la timp, fara a ignora si schimbarea filtrului de ulei, urmand recomandarile din manualul masinii. Pana si cel mai bun ulei de pe piata isi pierde proprietatile si se umple de reziduuri de la caldura si frecarea constanta la care e supus in motor. Intarzierea schimbului de ulei va avea consecinte grave asupra duratei de viata a motorului, iar la masinile moderne veti descoperi ca e mai ieftin sa schimbi intreg motorul decat sa il repari.

Uleiul de motor e un subiect dificil de dezbatut din cauza chimiei complexe implicate si a dificultatilor observarii efectelor reale ale diferitelor formule si marci. Iar oamenii tind sa fie partinitori cand recomanda un produs. Pentru a rezolva aceasta dilema ne-am pus cu burta pe carte, am citit recenzii si evaluari din reviste si diverse siteuri, consultari cu producatori si laboratoare care analizeaza uleiuri de motor. Ne-am interesat despre ce zic mecanicii, ei vazand direct rezultatele folosirii diverselor tipuri de ulei.

Realitatea e ca diferentele intre diversele marci de ulei de motor sunt… mici. Producatorul conteaza prea putin, dar vascozitatea e foarte importanta (5w40 vs 5w30). Trebuie folosit intotdeauna un ulei cu grad de vascozitate recomandat de producatorul masinii. Folosirea unui ulei de vascozitate diferita va scurta durata de viata a motorul, oferind o lubrifiere deficitara. Daca manualul indica folosirea unui ulei sintetic, folositi un ulei sintetic. Contrar opiniei unora, adaugarea unui ulei sintetic peste unul mineral nu va dauna motorului, insa nici nu ofera vreun avantaj.

BMW Twin Power Turbo Longlife 04 5W30

Ulei motor BMW Twin Power Turbo Longlife 04 5W30
Ulei dezvoltat de catre SHELL in colaborare cu BMW pentru utilizare in motoarele supersport de ultima generatie ale constructorului german.

Cel mai bun ulei sintetic pentru BMW, produs in Germania de catre SHELL. Pana nu demult cei de la BMW foloseau Castrol pentru uleiul pe care si-au pus numele, insa evident au ajuns la concluzia ca SHELL ofera ceva in plus. SHELL garanteaza o protectie suplimentara ce depaseste standardele conventionale si pastreaza piesele critice ale motorului curate, totul la un raport calitate/pret excelent.
Ambaland sub marca proprie, BMW asigura calitate constanta pentru toate tarile in care e comercializat uleiul lor.

BMW Twin Power Turbo Longlife 04 5W30 respecta normele ACEA C3 si API SN, fiind recomandat pentru toate motoarele pe benzina produse pentru zona UE (inclusiv Norvegia, Elvetia si Liechtenstein) si pentru toate motoarele diesel, cu sau fara filtru de particule (DPF).

BMW LL04 e un ulei de cursa lunga ce poate fi folosit si pe motoare mai vechi de 2004, inlocuind uleiurile Longlife-01 si Longlife-98.

BMW nu ar pune in motoarele lor decat cel mai bun ulei, cu vascozitate avansata si volatilitate scazuta pentru reducerea frictiunii.

Caracteristici:
– performante constante chiar si in conditii extreme
– porniri mai usoare la temperaturi scazute
– tehnologie de curatare patentata, ce protejeaza impotriva coroziunii si a depunerilor
– lubrifiere rapida

Diferente intre uleiuri de motor?

Laboratoarele Blackstone testeaza uleiuri de motor inca din 1985. Presedintele companiei mentioneaza ca, pe baza testelor efectuate, nu a observat diferente majore de performanta intre diferite uleiuri, atata timp cat sunt de la producatori cunoscuti. Intr-un test direct intre doua uleiuri de la producatori diferiti, diferenta de reziduuri metalice gasite in compozitie e nesemnificativa.

cel mai bun ulei de motor diesel bmw
Recomandare ulei motor BMW North America

Compania americana Royal Purple produce ceea ce ei numesc “ulei de motor super-premium pentru utilizarea de larg consum”. De la fondarea companiei in 1980, s-au extins de la producerea de lubrifianti industriali la lubrifianti pentru masini de curse si, in cele din urma, pentru masini de uz normal. Intrebat cum ar trebui sa aleaga un sofer intre mai multe uleiuri de pe raft, un inginer de la Royal Purple a recunoscut ca e o sarcina foarte dificila. Exista metode de a determina un standard minim, diverse certificate, dar pentru produsele premium nu exista metoda practica de evaluare. O revista sau un website ar putea arata tabele de comparatie intre uleiuri, dar ele nu sunt intotdeauna relevante pentru consumator. A determina care e cel mai bun ulei poate fi o misiune imposibila.

Pana si descrierea producatorului Valvoline pentru uleiul lor SynPower are dificultati in a gasi diferente apreciabile intre marci.

Intrebarea din acea descriere: Cum se compara Valvoline SynPower cu Mobil1 si Amsoil?
Raspuns: Uleiul sintetic Valvoline SynPower egaleaza si depaseste specificatiile acestor producatori.

Dupa cum se poate vedea, un raspuns foarte vag.

5w40 sau 10w40?

Mai multi mecanici cu experienta au confirmat ca intre Valvoline, Mobil si Castrol, diferentele sunt insesizabile. Soferii si chiar unii mecanici au inclinatii spre un ulei sau altul, dar e incert daca un produs e intr-adevar superior. Toti producatorii pretind ca uleiul lor de motor e mai bun decat al concurentei, dar in realitate toate uleiurile respecta obligatoriu niste standarde. 5w40 sau 10w40 e o chestiune de necesitati, nu neaparat de calitate.

Motoarele din ziua de azi sunt extrem de fiabile, dar e foarte important sa fie intretinute cu schimburi de ulei la intervalul si rulajul specificat de producator.

10w40 ce inseamna?

Am stabilit ca toate uleiurile de motor trebuie sa indeplineasca anumite standarde.

Standardele de performanta API (Institutul American de Petrol) sunt trecute pe produs cu abrevierea API SJ sau API CE, unde prima litera indica tipul de motor (S= benzina si C=diesel) iar a doua litera indica nivelul de performanta. Certificarile noi le vor acoperi si pe cele vechi, astfel incat certificarea SM va fi valabila si pentru motoarele care necesita certificari SJ sau SL.
Testele API sunt realizate pe uleiuri in forma lor bruta, inainte de adaugarea aditivilor. Mai multe uleiuri certificate API pot, astfel, oferi performante foarte diferite.

Ce ulei recomanda Renault si Fiat?

recomandare ulei motor renault megane 5w40
Castrol Magnatec – Ulei cu molecule inteligente ce se ataseaza ca un magnet de peretii metalici ai motorului, protejand de la prima cheie

Standardele ACEA (Asociatia Constructorilor Europeni de Automobile) sunt reprezentate de la A1 la E5 si sunt mai stricte decat cele API.

Diferenta ulei 5w30 si 10w40

Standardele SAE (Societatea Inginerilor de Automobile) se adreseaza cerintelor de vascozitate, fiind poate cele mai relevante. Uleiurile multigrad, ca 10w30, 5w40 sau 10w40, fac parte din standardul SAE J300. Cu cit este mai mica cifra in fata literei “w”, cu atat este mai mica vascozitatea uleiului la temperatura scazuta si, respectiv, pornirea la rece a motorului este mai usoara. Cu cit este mai mare cifra care se afla dupa “w”, cu atat este mai mare vascozitatea uleiului la temperatura ridicata si mai sigura ungerea motorului pe timp de canicula. Puteti citi aici mai detaliat despre aceste norme. Aceste standarde ne arata ca diferenta dintre un ulei 5w30 si unul 10w40 e una de vascozitate la diversele temperaturi la care e supus motorul.

Certificarea ILSAC (Comitetul International pentru Standardizarea si Aprobarea Lubrifiantilor) reprezinta producatorii auto Japonezi si Americani.

API si ACEA sunt cele mai folosite standarde pentru a scoate in evidenta calitatea unui ulei de motor, dar multi producatori si-au creat si standarde proprii.

Unii mecanici evita uleiurile generice de pe raft, chiar daca acestea sunt conforme standardelor SAE. E posibil ca acele uleiuri sa nu aiba aceleasi calitati de lubrifiere, rezistenta la caldura sau presiune. In functie de diferenta de pret, s-ar putea sa nu merite riscul. Insa toate uleiurile contin o anumita cantitate de aditivi si ofera o protectie acceptabila, altfel nu ar trece testele necesare pentru certificari.

Magazinele online au frecvent promotii si reduceri la uleiul de motor, si se poate profita de aceste momente pentru achizitionarea unui ulei de motor original. Insa trebuie avut in vedere ca pana si producatorii Mobil 1 specifica folosirea uleiului la maxim 5 ani dupa ce a fost produs. Unii vanzatori vor fi tentati sa reduca pretul unor astfel de uleiuri vechi ca sa-si elibereze stocul.

Daca sunteti in cautarea unui ulei care sa satisfaca standarde de performanta mai ridicate decat cele API, uleiurile certificate Dexos sunt solutia. Dexos e o certificare a producatorului General Motors, supunand uleiurile la teste mult mai riguroase. Chiar daca trece toate testele, pentru ca sa poata purta certificarea Dexos un producator trebuie sa plateasca o taxa de licenta catre General Motors. Asta face uleiurile cu certificare Dexos mai rare, dar asigura garantia ca vei baga in motor cel mai performant ulei posibil.
uleiuri certificate DexosO curiozitate e ca nu toti producatorii care pot pune Dexos pe eticheta o si fac. Valvoline a refuzat sa plateasca licenta pentru uleiurile SynPower 5W20, 5W30 si DuraBlend 5W30, desi acestea trecusera cu brio toate testele si indeplineau cerintele. Aceasta poate fi o decizie de natura financiara, uleiurile varf de gama ale Valvoline neavand nevoie de alte standarde pentru a convinge cu calitatea lor.

Cel mai bun ulei de motor pentru Logan pe benzina?

Majoritatea uleiurilor conventionale contin acum, intr-un anumit procent, si ulei sintetic. Deci distanta dintre uleiurile sintetice si restul uleiurilor continua sa se reduca. De asemenea, chimia prin care sunt produse uleiurile a avansat foarte mult. Deci un ulei de motor original nu prea poate dezamagi. Totusi, odata cu inaintarea in varsta a masinii, manualul masinii isi pierde incet din importanta, uleiul trebuind ales pe baza uzurii motorului. Uleiurile de motor Mobil 1 acopera toata plaja de necesitati a unui motor, indiferent de varsta, prin gama foarte diversificata de uleiuri.

Ulei motor Mobil 1 ESP Formula 5W30

https://www.youtube.com/watch?v=fygoGMWgKxU

Mobil 1 5W30 e un ulei full sintetic premium ce va pastra motorul functionand ca in prima zi. Depaseste standardele recente de calitate impuse de industria de automobile, si poate fi folosit de la masini mai vechi pana la cele mai performante masini actuale.

Recomandat pentru toate tipurile de masini si motoare, indiferent de combustibilul folosit. Previne sedimentarea, protejeaza piesele de uzura, accentueaza proprietatile de frictiune, are o rezistenta extraordinara la oxidare si degradare termica, se comporta excelent la porniri pe vreme rece.
Proprietatile uleiului Mobil 1 ESP Formula 5W30 maresc durata de viata a motorului si optimizeaza consumul de combustibil.

Acesta e unul din cele mai bune uleiuri de motor de pe piata, oferind calitate constanta, protectie si performante ridicate.

Caracteristici:
– Norme ACEA C2, ACEA C3, API CF SM/SN, JASO DL-1
– Omologat BMW Longlife 04, Volkswagen, Porsche C30, Chrysler MS-11106, Peugeot/Citroën, AVTOVAZ LADA, Volkswagen
– ulei adecvat si pentru motoare cu filtru de particule FMP si DPF, convertoare catalitice CCB si CAT
– reactioneaza excelent in conditii extreme unde uleiurile normale nu fac fata

cel mai bun ulei de motor pentru logan pe benzina
Uleiurile Mobil sunt testate in industrie pentru a asigura performante maxime

Ulei motor Logan

Mobil 1 e prezent in toate topurile de performanta. E uleiul predominant folosit pe masinile noi de catre producatori ca Porche, Mercedes, Lexus, s.a.
Desigur, alegerea uleiului cu care eliberezi masina din fabrica e rezultatul unei fuziuni intre parteneriate de afaceri, branding, si performantele uleiului. Dar asta nu schimba faptul ca Porche foloseste Mobil 1 pe toate masinile lor. Alti producatori au parteneriate diferite, spre exemplu masinile BMW si Volvo folosesc uleiuri Castrol.

Fiecare producator de uleiuri isi supune produsele la teste mai mult sau mai putin verificabile, dificil de reprodus in exteriorul companiei.

O Hond Accord LX care a schimbat uleiul Mobil 1 sintetic la fiecare 25.000 km, a ajuns la un rulaj de 170.000 km cu motorul inca in gradul de uzura tolerat pentru un motor nou.
Un Chevrolet Camaro SS care a schimbat uleiul Mobil 1 sintetic la 40.000 km, depasind de mai multe ori numarul de km recomandat de producator pentru schimb, a aparut cu motorul foarte curat si fara vreo uzura evidenta.

Castrol Edge 5W-30 vs 15W-30 Mobil 1

Castrol isi sustine superioritatea in mai multe categorii pe baza testelor executate intern. Comparand uleiurile Castrol Edge 5W-30 vs 15W-30 Mobil 1 in teste de tortiune, forta si anduranta extreme, inginerii de la Castrol prezinta performante mai ridicate.

Ulei motor Castrol Edge 5W30

kit schimb ulei
Pachete revizie schimb ulei Castrol

Uleiul e supus multor forte in motor, si trebuie sa fie capabil de a se adapta la schimbari instant. In motor exista mai multe puncte de presiune si temperatura, iar uleiul trebuie sa faca fata la toate. In zone precum cama si tachetul, uleiul este nevoit sa reziste la presiuni de pana la 10.000 kg pe centimetru patrat.

Uleiul full sintetic Castrol Edge acopera toate aceste nevoi ale motorului, asigurand proprietati constante de lubrifiere pana la 25.000 km rulati. Norma 5W-30 asigura functionarea la nivel inalt atat la temperaturi scazute cat si la temperaturi ridicate, facilitand pornirea usoara a motorului chiar si la -36°C.

Este dezvoltat cu tehnologie TITANIUM FST™ bazata pe polimeri, ceea ce face titaniul solubil in ulei si reduce frecarea cu pana la 15%, creste eficienta motorului.

Caracteristici:
– cu 45% mai rezistent decat uleiurile competitiei
– pentru motoare diesel si benzina
– recomandat de catre BMW, Ford, Mercedes Benz, Renault, Volkswagen
– de cursa lunga

VEZI cel mai bun ulei 5W30!

Fiecare producator sustine superioritatea propriului ulei de motor pe baza testarilor interne in conditii controlate, ceea ce submineaza realismul acestui gen de afirmatii. Ce ne-ar ajuta mai mult sunt testele independente, care insa sunt rar efectuate datorita costurilor foarte mari.
Mobil 1 reprezinta un ulei sigur si performant, insa recomand achizitionarea lui doar cand are un pret egal sau mai mic cu al altor uleuri de motor originale. Orice alt ulei al unui producator serios, cum e Castrol, va oferi performante similare si nu trebuie trecut cu vederea in cazul unei promotii care l-ar face avantajos din punct de vedere al pretului.

Alegerea uleiului de motor dupa vascozitate

La prima vedere, multitudinea de optiuni poate crea confuzie. Mai intai trebuie sa stiti ce ulei si ce vascozitate recomanda producatorul masinii. Aici intervin notarile SAE, spre exemplu 5w40 sau 10w40.
Cele doua valori se refera la vascozitatea uleiului la pornirea la rece si la temperaturi ridicate de operare a motorului.

Ulei mineral sau sintetic

Uleiul mineral nu a mai ramas cu prea multe avantaje in ziua de azi. Pretul ar fi unul din acestea, un litru de ulei mineral fiind mai ieftin decat cel mai slab calitativ ulei sintetic. Insa uleiurile sintetice isi pastreaza proprietatile cu mult dupa kilometrii recomandati de producator.
Uleiul mineral e un derivat din rafinarea petrolului si se altereaza repede. Pe vremea cand a aparut uleiul mineral, motoarele erau foarte departe de complexitatea si fiabilitatea motoarelor din ziua de azi. Tin minte Dacia 1300 a tatei, al carui motor il resegmenta la fiecare 5 ani, deoarece era mecanic si stia sa intretina o masina.

Uleiul sintetic e uneori numit si ulei de motor full sintetic, dar asta numai pentru a se deosebi practic de uleiul semi sintetic.

Ulei de motor Liqui Moly Leichtlauf cu MOS2 10W40

Am discutat mai sus despre avantajele si dezavantajele unui ulei semisintetic, asa ca nu voi mai reveni asupra lor. Din cele cateva recomandari de uleiuri din acest articol, Liqui Moly 10W40 e singurul ulei semisintentic care consider ca trebuie putin detaliat, datorita calitatilor sale superioare.

consum marit de combustibil cauze
Continut ridicat de aditivi, printre care si bisulfura de molibden

Acesta e un ulei atipic semisintetic cu continut de bisulfura de molibden (MOS2), un mineral cu nivel de vascozitate scazuta, continand componente sintetice. Mentine scazut consumul de ulei si are o viteza ridicata de ungere.
Ce trebuie sa intelegem e ca vascozitatea ridicata nu e intotdeauna buna. Intr-un motor cu piese in miscare, uleiul trebuie sa revina rapid inapoi pe suprafata de pe care a fost impins, altfel urmatoarea trecere a piesei va avea loc metal pe metal, fara un strat de ulei care sa protejeze. Liqui Moly 10W40 e un ulei cu vascozitate mai redusa, ceea ce asigura frictiune mult scazuta.

VEZI cel mai bun ulei 10W40!

Ca sa compenseze lipsurile unui ulei mineral incorporeaza o serie de aditivi, printre care si bisulfura de molibden, ce asigura impreuna o durata lunga de viata si intervale mari intre schimburile de ulei.

Caracteristici:
– Norme ACEA A3, ACEA B4, API SL, API CF, MB-Freigabe 229.1, MB-Freigabe 229.3, VW 501 01, VW 505 00
– regenereaza si protejeaza garniturile
– ulei excelent pentru motoare ce au depasit 100.000 km
– testat pentru catalizatoare

De ce e mai bun uleiul sintetic decat uleiul mineral?

10w40 5w40 10w30
Liqui Moly Top Tec 4100 5W-40

Principalele cauze ale deteriorarii uleiului din motor sunt reprezentate de caldura si oxidare. Lubrifiantii minerali sunt o mixtura de molecule de hidrogen, sulf, parafina, saruri si metale. Fiecare din aceastea avand puncte de evaporare, oxigenare si ardere diferite, uleiul mineral incepand sa isi schimbe proprietatile de la prima pornire a motorului.

Cu timpul, capacitatea uleiului de a asigura lubrifierea suprafetelor din metal va scadea. Aceasta capacitate va continua sa scada in timp ce tot mai multe molecule sunt consumate prin evaporare si oxidare, dar si prin interactiunea lor cu gaze de motor si alti contaminanti.
Pentru a controla aciditatea si vascozitatea se folosesc diversi aditivi (detergenti, antioxidanti, etc.), care sunt arsi treptat pe parcursul functionarii motorului. De aceea, in majoritatea cazurilor, devine obligatoriu ca schimbul de ulei sa se faca la termenul dat de producator.

Uleiul sintetic e mai uniform si stabil termic, ceea ce inseamna ca nu isi schimba asa usor proprietatile odata cu modificarea temperaturii motorului. Spre exemplu, intr-un ulei sintetic se introduc mai putini aditivi pentru mentinerea vascozitatii, deorece nu sunt necesari in cantitati mai mari. Iar acesti aditivi sunt de obicei de calitate mai buna si mai durabili.

Consumul de carburant se mareste daca

… alegem un ulei substandard. Uleiul sintetic isi mentine mai bine pelicula la temperaturi peste 80°C. Onctuozitatea reprezinta abilitatea lubrifiantului de a ocupa spatiul dintre doua suprafete de metal sub presiune sau temperaturi ridicate. Acesta e principalul scop al lubrifiantului, sa nu permita frecarea metal pe metal, prevenind astfel uzura si griparea pieselor in miscare. Rezistenta mai mare a peliculei de ulei e cel mai mare avantaj al uleiurilor sintetice. Aceasta proprietatea duce indirect la scaderea consumului de combustibil, o rezistenta mai mica crescand eficienta motorului.

Un mare avantaj al uleiului sintetic e ca are o capacitate mai mare de neutralizare a acizilor. Un lubrifiant poate fi folosit cu atat mai mult cu cat intarzie acidifierea sa.Consumul de carburant se mareste daca

Cat despre performanta, aceasta nu reprezinta un criteriu extrem de important de alegere a tipului de ulei. Intr-un test controlat din 2009, uleiul sintetic Mobil 1 0W30 a reusit intr-adevar sa genereze spre 15 CP in plus comparativ cu uleiurile minerale 10W20 si 20W50, cu pretul unei mici scaderi a presiunii de ulei. Dar in afara testelor va fi greu sa observam vreo diferenta de putere.

VEZI cel mai bun ulei sintetic!

Desi in unele situatii se recomanda uleiul mineral, in altele nu avem de ales si trebuie sa folosim sintetic. Spre exemplu, o vascozitate 0W20 nu poate fi regasita decat la un ulei sintetic.

Alegerea corecta a uleiului de motor nu scade doar uzura, dar poate creste putin si performanta. Datorita vascozitatii mai flexibile, motorul se comporta mai bine la temperaturi extreme, poate produce pana la 4% mai multi cai putere si, in unele cazuri, poate chiar economisi combustibil.

Care este rolul uleiului pentru motor

Uleiurile sintetice permit intervale mai lungi intre schimburi, cel putin teoretic. Aici contribuie mult si calitatea filtrului de ulei. 5w40 vs 5w30
Pe masinile noi exista sisteme de monitorizare ce anunta atunci cand trebuie schimbat uleiul. Pe astfel de masini se pot face si comparatii mai mult sau mai putin realiste intre diversele tipuri de ulei, in unele situatii un ulei putand duce un schimb chiar si 20.000 km.
Parerea noastra e ca schimbul de ulei se poate face si la 2 ani, daca conduceti foarte putin, intre 5-10.000 km/an. E adevarat ca uleiul isi schimba proprietatile de la prima cheie chiar si daca masina doar sta in parcare peste iarna, insa nivelul de alterare e neglijabil pentru motor. Producatorii recomanda schimburi dese pentru a acoperi toate situatiile care ar putea dauna motorului, cu marja mare de eroare deoarece interesul lor e profitul. Abtibildurile pe care le lipesc serviceurile pe caroserie ne reamintesc ca uleiul trebuie schimbat la 10.000 km sau 1 an, o recomandare destul de negativista pentru calitatea actuala a uleiului sintetic.

In realitate, putine din masinile care ajung in service au probleme cauzate de ulei impropriu. Exista mult mai mari sanse sa cedeze distributia decat sa uitati sa schimbati uleiul inainte sa se degradeze suficient ca sa provoace daune.

Aditiv ulei motor

Aditivii adaugati in ulei au diverse roluri, toate la fel de importante. Unii producatori de ulei au si produse etichetate “extended life“, care ar putea sugera rezistenta mai mare si schimburi mai rare de ulei. Insa, in ciuda sugerarilor producatorilor, schimburile nu trebuie fortate prea mult. Uleiurile extended life sunt recomandate motoarelor mai vechi sau uzate, pe care le ajuta sa functioneze ceva mai bine decat un ulei normal. Desigur, la un pret mai ridicat. Insa chiar si un ulei de motor extended life trebuie schimbat la termen.

aditiv ulei motor
Aditiv ulei german

Alte uleiuri sunt insemnate cu “high mileage” si sunt recomandate pentru curatarea motoarelor. Un astfel de ulei e Castrol GTX High Mileage A3/B4.  Un ulei de motor high mileage contine aditivi detergenti si substante care refac partial etanseitatea garniturilor care au fost atacate in prealabil de uleiurile normale degradate. Asta poate rezolva pe termen scurt diverse probleme, desi acele garnituri vor trebui la un moment dat schimbate.
Uleiurile high mileage au o vascozitate ceva mai mare, chiar daca eticheta arata aceleasi standarde.
Pentru un motor mai vechi, un ulei high mileage poate face minuni.

Exista uleiuri de top ale caror calitate se observa usor si in pret, cum ar fi Motul sau TRIAX, insa daca merita investit sau daca vei observa diferente relevante de performanta intre aceste uleiuri si altele mai ieftine, ramane la latitudinea soferului si la masina pe care o conduce.
TRIAX, spre exemplu, are un interval de schimb de peste 30.000 km, ceea ce ar sugera ca e un ulei sintetic cu proprietati cu adevarat impresionante.

Pentru a suplimenta calitatile native ale uleiului puteti adauga si manual aditivi in el, o selectie generoasa putand fi gasita pe acest link.

Ulei de motor semisintetic

Uleiurile semisintetice sunt un amestec intre uleiuri sintetice si uleiuri minerale. Contrar opiniei generale, cele doua se pot intr-adevar amesteca fara probleme. Unii producatori auto chiar folosesc ulei semisintetic la masinile lor noi.
Aceste uleiuri sunt ceva mai ieftine si reprezinta un compromis intre pret si performanta. Sunt mai bune decat uleiurile minerale, dar mai slabe decat uleiurile sintetice. Reprezinta totusi o varianta viabila in anumite situatii, iar marii producatori au cu totii si astfel de uleiuri in gama lor.

Cum aleg uleiul de motor?

Dupa respectarea normelor din cartea masinii, vom pune intotdeauna intr-o masina noua cel mai bun si performant ulei de pe piata. Un motor nou va reusi sa profite la maximum de avantajele pe care le poate oferi un astfel de ulei, atat in performanta cat si in protectie.
Insa la o masina mai veche vom pune un ulei de pret mediu, desigur, de la un producator de incredere. Pe o masina de 10 ani sunt slabe sansele de a simti vreo diferenta intre un ulei BMW 5w30 Twin Power Turbo si un ulei Castrol Edge 5w30, desi diferentele nu sunt chiar inexistente. Ideal e sa testati ambele uleiuri si sa luati decizia in urma rezultatelor. E greu de prezis exact cum se va comporta motorul cu un anumit tip de ulei, deoarece fiecare motor are grade de uzura diverse si e exploatat diferit. Uleiul pe care merge masina mea foarte bine ar putea sa dezamageasca pe masina altcuiva, iar asta nu tine doar de vascozitatea uleiului de motor.

Ulei motor Motul 8100 X-cess 5W40

Motul sunt niste producatori de ulei de motor francezi cu peste 150 ani de traditie in productia de lubrifianti.

Ulei pentru GPL

Printre cele mai laudate uleiuri ale lor,  8100 X-cess este cel mai bun ulei full sintetic, la standarde inalte ACEA A3/B4 si API SN/CF.
Numerosi producatori auto recomanda acest ulei: Opel/GM, BMW, Porche, Renault, Fiat, Peugeot, Citroën, VW.

ce ulei de motor sa folosesc
Lubrifiant de inalta performanta 100% sintetic

Volatilitatea scazuta scade consumul de ulei, iar vascozitatea ridicata previne aparitia spumei. Proprietatile sale superioare il fac adecvat atat pentru motoare diesel cat si pe benzina cu sau fara plumb, sau pe GPL.

Caracteristici:
– full sintetic adecvat pentru toate tipurile de motoare
– ideal pentru motoare puternice care prefera vascozitate mai mare
– conform unor standarde stricte ca MERCEDES MB 229.5 si BMW Long Life-01
– rezistenta mare la uzura
ulei recomandat si pentru GPL

Tin sa inchei acest articol cu cateva cuvinte de avertizare privitor la aditivii din comert. Aditivii pentru ulei trebuie folositi cu atentie si conform instructiunilor, deoarece in cantitati incorecte pot face mai mult rau decat bine. Spre exemplu, compusii sulfului au efecte antioxidante si anti uzura, dar pot creste consumul de combustibil si afecta catalizatorul. Aceleasi efecte pot fi provocare si de prea mult dispersant. Iar prea mult dintr-un anumit detergent poate afecta echilibrul preventiei uzurii.

Orice aditiv in exces va produce efecte nedorite si potential catastrofale in motor.
Producatorii de lubrifianti sunt mereu in cautarea de noi metode pentru a reduce continutul de sulf, insa e un echilibru firav intre performanta si riscuri.