Singur de Craciun?

tratament minge de gimnastica

Singuratatea e o consecinta comuna a sarbatorilor, indiferent de sex sau varsta, iar persoane din toate paturile sociale sunt afectate an de an de aceasta suferinta.

De sarbatori, asteptarile sunt ridicate. Foarte multi oameni traiesc o imensa presiune sociala de a fi fericiti si conectati, deoarece asa sunt ceilalti si asa considera ca trebuie sa fie.

Insa ajuns in situatia in care nu esti fericit, si nu ai cu cine sa te conectezi, apar sentimentele de singuratate si izolare.

In afara factorilor prezenti din mediu inconjurator, persoanele care sufera de singuratate cronica pot fi indivizi care au experiementat in trecut traume emotionale. Astfel, persoanele care sufera de singuratate tind sa aiba un simt distorsionat al stimei de sine, interpretand singuratatea ca pe o confirmare a defectelor lor.

Singuratatea se bazeaza pe continuitate, putand duce la obiceiuri nesanatoase si relatii toxice. Ce poti face daca te simti singur?

Cauta companie

Solutia evidenta e sa treci peste instinctul de izolare si sa te integrezi intr-un grup. Poti suna un prieten cu care sa iesi la cafea sau cumparaturi, poti merge la o petrecere de Craciun pentru persoane singure. Daca nu ai familie si nu ai prieteni, incearca sa-ti faci. Se organizeaza constant intalniri pentru persoane singure, iar retelele de socializare sunt ideale pentru astfel de planuri. Orienteaza-te spre Facebook, dar ai grija. Am detaliat putin mai jos pericolele pe care le prezinta retelele sociale.

Impartaseste-ti sentimentele

Fii sincer cu persoanele in care ai incredere, si spune-le ca te simti singur. Aceasta recunoastere e un gest foarte curajos, iar acele persoane iti vor aprecia sinceritatea. Vor vrea sa ajute, iar acesta e un categoric psihologic.

Invata sa ceri

Uneori simtim ca ceilalti ne pot citi gandurile si intentiile, iar cand acest lucru nu se intampla, suntem dezamagiti. E important sa comunicam clar ce vrem. Poti cere o imbratisare, sau poti cere o prajitura, mecanismul e acelasi. S-ar putea sa fii surprins de rezultate.

Atentie la Facebook

Am recomandat mai sus retelele de socializare. Dupa cum le zice si numele, ele te ajuta sa socializezi. Insa Facebook are si un efect negativ care contribuie serios la rata crescanda de persoane depresive. Fara exceptie, toata lumea pune pe Facebook pozele in care arata cel mai bine, in care fac cele mai interesante lucruri, in care isi arata posesiile cele mai de seama.

facebook si depresia sociala

Astfel, daca luam starea medie de fericire a omului, pe facebook vom observa mereu nivele care depasesc mult aceasta medie. Insa media ramane aceeasi, iar unele persoane vor atinge media sau vor fi mult sub ea in realitate. Poti fi depresiv si sa pui o poza in care zambesti, transmitand contrariul a ceea ce simti de fapt.

Aceasta e o cursa in care cad foarte multi, comparandu-si viata personala cu vietile fictive pe care le duc altii in mediul online.

Sfatul meu e sa folosesti Facebook in scopuri practice, nu sa il folosesti pentru a urmari ce fac altii.

Fii sincer cu tine insuti

Sentimentele sunt reactii la lucrurile care ni se intampla sau ni s-au intamplat in viata. Nu bloca aceste sentimente, ci incearca sa le intelegi, analizandu-le dintr-un loc neutru si obiectiv.

Ai grija de tine

Dormi suficient. Fa miscare. Practica activitati care te fac fericit. Testeaza lucruri noi, cum ar fi meditatia. Invata lucruri noi, citeste o carte. Daca e Craciunul, impodobeste un brad.

Asteapta-te la rezultate realiste

Unul din motivele depresiei sunt asteptarile nerealiste pe care le avem de la sarbatori. Daca un parinte, sot, copil sau prieten nu e atat de empatic pe cat ai vrea sa fie, nu inseamna ca nu tine si nu se gandeste la tine. Fiecare om e diferit si isi arata afectiunea in diverse moduri.

Nu te mai astepta ca lucrurile sa fie bune sau rele, accepta-le si primeste-le asa cum sunt.

Voluntariaza

Daca ai posibilitatea, ofera-te pentru munca voluntara. Una din cele mai mari satisfactii pe care le putem primi e sa ne ajutam semenii, deoarece ne face sa ne simtim utili si ca cineva are nevoie de noi.

Apeleaza la ajutor specializat

Nu e o rusine sa apelezi la un psiholog daca simti ca nu poti scapa de depresie, caci aceasta e o boala foarte grava, tot mai des intalnita in aceasta lume rapida in care avem tot mai putin timp pentru apropiatii nostri.

Retine totusi ca singuratatea nu e acelasi lucru cu a te simti singur. Singuratatea poate fi o experienta minunata, permitandu-ne sa conspectam si sa ne cunoastem mai bine, eliminand zgomotul exterior.