Diabetul crește riscul de demență

diabetul si dementa

diabetul si dementa

Pacienții cu diabet de tip 2 prezintă un risc cu 60% mai mare de a dezvolta demență față de persoanele fără diabet.

Cercetătorii au evaluat recent 14 studii ce însumează peste 2 milioane de persoane pentru a studia relația dintre diabet și demență.

Aceștia au folosit în mod egal indivizi de sexe diferite în analiza lor pentru a stabili dacă relația dintre diabet și demență diferă între bărbați și femei.

Studiile precendente sugerau deja un risc mai mare de boli cardiovasculare la femei față de bărbații cu diabet, dar cercetătorii nu știau dacă această diferență se va menține și la demență.

Din 2.310.330 indivizi ale căror date au fost folosite în analiză, 102.174 aveau demență.

Autorii studiului au observat că diabetul era asociat cu o creștere a riscului de demență de 60% atât la bărbați cât și la femei.

Însă, una din diferențe a fost că femeile aveau un risc mai mare cu 19% pentru dezvoltarea demenței vasculare. Conform studiului, femeile nu au prezentat un risc mai mare decât bărbații pentru dezvoltarea demenței nonvasculare.

Demența afectează la nivel global estimativ 44 milioane indivizi. Prin schimbările demografice și profilul epidemiologic, răspândirea ei e estimat că se va dubla până în anul 2030 și tripla până în 2050.

Demența nonvasculară, reprezentată în principal de Alzheimer, și demența vasculară sunt cele mai comune forme de demență, reprezentând aproximativ 70% și 20% din toate cazurile de demență.

Sursa: http://care.diabetesjournals.org/content/39/2/300.long