Nebulizator compresor, ultrasunete, sau tehnologie Mesh?

Utilizarea eficienta a unui aparat de aerosoli depinde in parte de capacitatile sale, insa si de modul in care il folosesc pacientii si daca a fost ales corect pentru tratamentul indicat.

Un nebulizator cu ultrasunete va fi mai usor si silentios, insa nu poate fi folosit cu substante vascoase, iar faptul ca se incalzeste poate influenta unele medicamente.

Nebulizatorul cu compresor reprezinta o solutie mai completa, fiind o tehnologie veche imbunatatita constant  de-a lungul anilor, se strica mai greu dar e mai masiv si in niciun caz nu puteti purta asa ceva in poseta, lucru posibil cu unele nebulizatoare cu ultrasunete si tehnologie Mesh.

Bremed VK-8201 e un aparat cu aerosoli ieftin dar fiabil, ce acum e numit putin diferit in magazine: KD Home VK-8201, desi e acelasi produs. La finalul articolului am scris cate putin despre acest nebulizator, dar daca va grabiti:

Vezi pretul de AZI!

Detaliem in continuare cele trei tipuri de aparate producatoare de aerosoli:

Nebulizator cu compresor (aparat aerosoli cu piston)

aparat aerosoli compresor

Nebulizatorul cu compresor functioneaza pe principiul lui Bernoulli, atomizarea medicamentului facandu-se prin trecerea unui gaz comprimat (aer sau oxigen) printr-un orificiu ingust, ceea ce creeaza o zona de joasa presiune in cupa medicamentului.

Daca imi mai permiteti o scurta paranteza in fizica, trecerea unei substante din stare lichida in stare gazoasa depinde mai mult de presiune decat de temperatura. Apa fierbe la 100°C doar in conditii de 1 atm, insa presiunea intr-o anumita locatie de pe glob depinde de altitudine, astfel ca pe varful Everest (8848 m) unde presiunea atmosferica e 0.33 atm apa fierbe la aproximativ 69°C.

Pe aceste principii fizice medicamentul devine vapori.

De ce e numit si aparat de aerosoli cu piston? Deoarece compresorul in sine e format dintr-o camera si un piston ce comprima aerul, actionat manual sau electric.

Caracteristici

Acest tip de nebulizator necesita 2-10 L/min de gaz presurizat, iar tratamentul dureaza pana la 20 de minute.

Este foarte fiabil, insa are mai multe minusuri fata de tehnologiile mai noi. Din cauza compresorului aparatul cantareste mai mult, e voluminos si e zgomotos. Forta de compresie imprimata pistonului si eliberarea presiunii produc un zgomot ce se poate dovedi deranjant pentru unele persoane. Din cauza acestor caracteristici nu e intodeauna si portabil.

Particulele generate prin compresie nu sunt toate omogene si de aceeasi dimensiune, insa aparatul are avantajul lipsei de restrictii privind medicatia pe care o poate vaporiza.  Nebulizatoarele prin compresie pot, in general, sa vaporizeze orice deoarece nu genereaza caldura in cupa medicamentului.

Trebuie retinut ca nebulizatoarele cu compresor au probleme cu aerosolizarea volumelor mai mici de 2 ml, si va trebui sa mentineti aceste nivele ridicate in raza a 5-6 ml daca doriti eficienta optima.

Un exemplu de nebulizator cu compresor e Omron A3.

Omron A3 Complete
Nebulizator cu compresor Omron A3 Complete
Vezi pretul de AZI!

Omron A3 e un aparat solid dar simplu de folosit, capabil de a nebuliza medicatie sub forma de solutie, dar si suspensie.

Ideea acestui aparat e de a acoperi cat mai multe afectiuni, pentru toate varstele (include masca copii si masca adulti), si intr-un mod cat mai eficient.

Nebulizatorul permite reglarea dimensiunii particulelor, pe prima treapta 10 µm (MMAD), pe a doua treapta 5 µm (MMAD), iar pe ultima treapta 3 µm (MMAD), unde MMAD semnifica diametrul mediu al particulei. De ce e acest aspect important?

Deoarece dimensiunea particulei conteaza cand trebuie sa ajunga in zonele afectate. Prima treapta este destinata persoanelor cu afectiuni ale cailor respiratorii superioare: rinita, sinuzita, faringita, amigdalita sau faringita.

A doua treapta e destinata persoanelor cu afectiuni ale cailor respiratorii medii: traheita, traheobronsita.

A treia treapta e destinata persoanelor cu afectiuni ale cailor respiratorii inferioare: astm, bronsita, bronhopneumonie.

Omron-A3-Complete-mobil

Omron A3 incearca as fie un nebulizator cat mai complet, insa faptul ca foloseste un compresor il face sa cantareasca 1,3 kg si sa produca 65 dB in timpul functionarii. Ca sa va faceti o idee, zgomotul produs are o intensitate undeva intre un restaurant in care se converseaza si un aspirator functionand la distanta de 1 m.

Pretul sau nu e deloc prohibitiv, insa va trebui sa treceti mai intai peste neajunsurile pe care orice nebulizator cu compresor le are. Un adult mai poate face compromisuri, insa copiii nu sunt atat de intelegatori cu zgomotul. 

Nebulizator cu ultrasunete (aparat aerosoli ultrasunete)

nebulizator compresor

Acest tip de nebulizator foloseste un cristal piezoelectric ce produce microparticule osciland la frecvente inalte (1-3 MHz).

Oscilatia cristalului formeaza structuri similare unor fantane arteziene, generandu-se particule mai mari in varf si mai mici la fund. Particulele prea mari nu parasesc rezervorul, ele sunt deviate si fragmentate in particule mai mici pregatite sa fie inhalate.

Desi poate parea contraintuitiv, aparatele de aerosoli cu ultrasunete au mai multe neajunsuri in comparatie cu cele ce utilizeaza un compresor.

Caracteristici

val cristal piezoelectric

Prin constructia lor, aceste nebulizatoare sunt foarte silentioase. Frecventele pe care oscileaza cristalul se afla mult in afara frecventelor pe care urechea umana le percepe (20 Hz – 20 kHz).

In lipsa compresorului de pe aparatele clasice, cele cu ultrasunete sunt de dimensiuni si greutati mult mai mici, marea majoritate fiind portabile. Insa strict intre cele doua tehnologii, compresorul intrece la fiabilitate cristalul piezoelectric.

Minusul aparatelor de aerosoli cu ultrasunete ramane restrictia asupra substantelor ce pot fi folosite cu ele. Nu sunt indicate pentru suspensii (corticosteroizi) sau solutii vascoase (antibiotice) deoarece foarte putina substanta activa e inoculata in particulele aersolizate. Pentru astfel de substante e recomandata Tehnologia Mesh, despre care vom scrie putin mai jos.

Aparat cu ultrasunete Laica MD6026
Vezi pretul de AZI!

Insa si temperatura reprezinta o problema, aceste nebulizatoare generand caldura la cateva minute de la functionare, putand altera solutia medicamentoasa: unele medicamente se vor degrada, insa altele ar putea beneficia de caldura pentru a deveni mai solubile.

Dimensiunea particulelor este, in general, mai mare decat la nebulizatorul cu compresor.

Un exemplu de aparat ce produce aerosoli cu ultrasunete e Laica MD6026.

Laica MD6026 e unul din cele mai bine vandute nebulizatoare cu ultrasunete, insa nu trebuie sa uitam limitarile actuale ale tehnologiei: nu veti putea utiliza cortizon si uleiuri mai vascoase de 3 cP.

Pentru orice alta substanta cu vascozitate apropiata de cea a apei, nebulizatorul se comporta exemplar si produce un debit de 0.4 ml/min.

Poate fi folosit atat de copii cat si de adulti, ambele masti fiind incluse in pachet, insa cei mai multi il prefera pentru bebelusi datorita vitezei cu care produce vapori si a silentiozitatii.

Zgomotul produs se situeaza in jurul a 35 dB, un nivel similar cu vorbitul in soapta.

Pretul sau e cu siguranta accesibil, insa va trebui sa treceti mai intai peste neajunsurile pe care orice aparat de aerosoli cu ultrasunete le are. E un aparat ideal daca nu folositi in el medicatie vascoasa.

Nebulizator cu tehnologie Mesh
(aparat aerosoli vibratii)

nebulizator tehnologie mesh

O membrana poroasa este vibrata, iar aceasta miscare permite trecerea medicatiei prin porii de ordinul micronilor ai membranei.

Acest tip de aparate de aerosoli opereaza extrem de silentios, sunt extrem de portabile, si produc particule de dimensiuni apropiate intr-un timp record.

KD Home VK-8201 are o membrana cu 3000 de pori, producand particule de 4 μm.

Poate fi folosit de orice membru al familiei deoarece cantareste 87 g si e dotat cu masca pentru copii, masca pentru adulti, si accesoriu pentru bebelusi.

Un avantaj in portabilitate poate fi considerat si faptul ca nebulizatorul functioneaza atat cu acumulatori cat si la priza.

Aparat aerosoli KD Home VK-8201
Vezi pretul de AZI!