Cu siguranta, exista persoane care iubesc ciupercile si prefera sa le manance crude. Trebuie avut insa in vedere ca ciupercile nu sunt plante, si acest obicei implica riscuri, pe langa alte dezavantaje. Recunosc ca si eu mancam ocazional ciuperci crude crezand ca voi obtine astfel beneficii mai mari.
De ce sa gatesti ciupercile?
- Aroma: Pentru majoritatea celor dintre noi, niste ciuperci prajite rapid in unt sau ulei vor arata mai bine si vor avea un gust mult mai bun decat niste ciuperci crude. Mai ales pentru un incepator in ale ciupercilor, cu mici exceptii nu poti egala aceste arome. Unele ciuperci pastreaza un gust si textura neplacute daca sunt gatite insuficient.
- Digestia: Peretii celulari ai ciupercilor pot fi greu de digerat. Acest lucru poate chiar provoca dureri de stomac si dereglaje intestinale la persoanele mai sensibile. Acesti pereti contin chitina, aceeasi substanta organica asemanatoare cu celuloza, ce formeaza tegumentele insectelor si ale crustaceelor. Caldura nu doar ca va inmuia aceasta membrana celulara, dar va elibera si multi nutrienti din interiorul celulei.
- Hidrazina si alti compusi: Unele ciuperci, inclusiv champignoanele, contin un compus toxic derivat al hidrazinei. Hidrazina e un compus volatil ce se elimina usor prin gatire. Desi cateva champignoane crude nu provoca efecte grave, unele persoane pot dezvolta iritatii gastrointestinale si probleme neurologice la 6-12 ore de la consumare. Consumarea in mod repetat creste riscul de aparitie al acestor efecte negative. Acest lucru a condus la intuirea ca unele persoane sunt deficiente in enzimele care transforma hidrazina in compusi non-toxici in organism. Insa daca gatiti ciupercile eliminati orice risc. Mai multe despre toxicitatea champignoanelor am scris aici.
In rare cazuri, unele persoane pot dezvolta iritatii si de la ciuperci shiitake negatite corespunzator. Sensibilitatea la shiitake e mai degraba o reactie alergica decat una la toxicitate, insa regula ramane aceeasi, ciupercile trebuie gatite inainte de consumare. Daca vreti totusi sa mancati ciuperci crude, incepeti cu o bucatica mica si asteptati o posibila reactie adversa inainte de a consuma cantitati mai mari. - Insecte, bacterii si viermi: La fel ca toate lucrurile vii, si ciupercile gazduiesc diverse insecte, bacterii si viermisori. Aproape toate sunt inofensive, insa o oparire rapida scapa de ele, pentru orice eventualitate. Ciupercile crescute pe balegar reprezinta exceptia.
- Infectii fungice: In cazuri extrem de rare, s-au descoperit infectii cu ciuperci la persoane cu sistem imunitar compromis. Aproape toti acesti fungi sunt de sol si infecteaza prin rani deschise, insa probabil toate ciupercile sunt capabile de asa ceva. S-au dovedit a fi mai agresivi decat patogenii normali, si foarte dificil de tratat. Din fericire, sistemul nostru imunitar ar trebui sa faca fata sporilor si miceliului care ajunge prin diverse metode in organism. Insa daca sunteti diabetic, in tratament pentru cancer, ati suferit recent un transplant de organe sau aveti o boala ca SIDA… e cu siguranta recomandat sa gatiti foarte bine ciupercile inainte sa le mancati.
Metodele traditionale de gatit, prajirea si fierberea, sunt cele mai eficiente metode pentru inactivarea toxinelor si a altor pericole existente in ciuperci. Uscarea e mai buna decat mancarea lor crude, dar nu e complet sigura. Ciupercile murate au risc de botulism, dar in rest sunt destul de sigure pentru consum.
Poate ati auzit ca oamenii sunt mai apropiati de ciuperci decat de plante. Fungii sunt unul din pasii evolutionari pe drumul de la alge la animale, plantele dezvoltandu-se pe alte canale. S-a teoretizat acest lucru din unele asemanari pe care fungi le au cu regnul animal, cum ar fi peretii celulari din chitina. Studiile genetice recente au confirmat aceasta teorie. Aceasta apropiere reprezinta si motivul pentru care infectiile fungice sunt foarte dificil de tratat. Metabolismul fungilor e atat de asemanator cu al nostru incat sunt foarte greu de izolat si atacat fara a ataca si organismul uman.