Cum alegi generatorul de curent pentru casa?

Generator de curent diesel Kipor ID 6000

In acest articol vom discuta putin despre generatoarele de curent ce merita cumparate pentru incalzirea unei case. Vom discuta despre putere, diferenta dintre generatoarele diesel si cele cu GPL si benzina, monofazat sau trifazat, mobil, portabil sau stationar, si alte lucruri pe care ar trebui sa le cunosti inainte de a face o astfel de investitie.

generatoare de curent electric
Generator GPL si benzina Könner & Söhnen 3.0 kW
Vezi în magazin!
Generator curent pe benzina
Senci 3.8 kW
Vezi în magazin!

Nu demult mi-am pus si eu aceasta intrebare, ce generator imi trebuie pentru o casa? Care este cel mai bun generator, atat eficient cat si rentabil? Din cautarile mele am sa impartasesc in acest articol informatii care cred eu ca sunt utile oricui cauta un nou generator pentru casa, analizand si oferind recenzii pentru cateva din cele mai bune generatoare de curent disponibile la noi, pentru a-ti usura alegerea.

Daca cauti un generator acum, sansele sunt ca lucrezi inca la casa si ai multe alte probleme pe cap. Sper ca urmatoarele randuri te vor scuti de cateva zile de cautari, iar pentru asta voi intra putin si in detalii tehnice ca sa stim si sa intelegem pe ce dam banii.
Un generator de curent nu e intotdeauna ieftin, insa e o achizitie pe termen lung si trebuie facuta cu cap. Vom discuta si despre cel mai ieftin generator pe care il poti cumpara fara a face compromisuri la calitate.

Prima intrebare pe care trebuie sa ti-o pui e: De ce tip de generator am nevoie, portabil sau stationar? Voi explica ce e un generator portabil si ce e un generator stationar, pentru a intelege mai bine ce cumparam si de ce. In afara faptului ca ambele produc curent electric, asemanarile dintre aceste doua tipuri de generatoare sunt minime.

Generator Portabil Casa
Stager FD 8500 W (benzina)

Generatoarele portabile, avand preturi accesibile, sunt foarte capabile sa furnizeze curent pentru diverse dispozitive si aparate electrice. Sunt mai ieftine decat generatoarele stationare si usor de folosit de catre oricine, insa nu pot fi lasate nesupravegheate. Spre exemplu, pentru a porni generatorul trebuie sa fii acasa, langa el. Daca pleci in concediu inainte de o pana de curent, te poti trezi cu subsolul inundat datorita unei pompe care s-a oprit, sau cu frigiderul plin de mancare stricata. Un generator stationar ofera siguranta in astfel de situatii deoarece porneste automat cand se ia curentul.
Desi exista unele generatoare portabile cu pornire automata, rareori vom intalni unul de capacitate suficient de mare pentru alimentarea unei intregi case.

Cat de puternic trebuie sa fie un generator?

Mai intai e indicat sa te gandesti care e necesarul de curent de care vei avea nevoie. Pentru asta poti incepe cu acest calculator de consum de curent electric simplu si intuitiv pe care il recomand: http://www.atelierulelectric.ro/demo_solar/cons.htm

Könner & Söhnen GPL /benzina
VEZI cel mai bun pret!

Calculatorul e estimativ si nu ar trebui sa iei rezultatul ca litera de lege. Pentru siguranta alege intotdeauna un generator cu capacitate mai mare decat consumul estimat, ca sa fii sigur ca va face fata, dar si pentru consumatori temporari pe care vei vrea pe viitor sa-i introduci in retea. Poate vei vrea sa tai niste lemne pe langa casa cu o drujba electrica, deci in acele cateva minute de utilizare vei vrea, desigur, ca generatorul sa faca fata acestei sarcini fara a fi nevoit sa scoti din priza restul dispozitivelor de prin casa. Pentru un consumator mic, cum e centrala termica pe gaz sau lemn, iti recomand articolul nostru scris special pentru asta: Ce generator imi trebuie pentru centrala?

Ce este un generator de curent electric?

motor generator electric
La generatoarele de curent, energia stocata in combustibil este transformata in energia mecanica de rotatie a unui ax, cu ajutorul unui motor. Tipuri comune de motoare sunt prin combustie interna, turbine cu aburi, turbine hidro, pe vant si benzina.
Generatoare conventionale exista pe piata de mai multi ani, iar modul lor de functionare a ramas neschimbat in principiu. De obicei, un generator consta dintr-o sursa de energie, de multe ori aceasta fiind un combustibil fosil ca benzina sau motorina, care este utilizat pentru a alimenta un motor legat la un alternator generator de curent electric. Motorul generatorului trebuie sa functioneze la o viteza constanta (in mod obisnuit 3000 RPM) pentru a produce curent electric standard necesar pentru majoritatea gospodariilor din Romania (de obicei 230 de Volti, curent alternativ la 50 Hertz). Am specificat Romania deoarece in tari ca SUA curentul are 120 Volti la 60 Hz.

In ziua de azi, multe generatoare portabile avansate includ invertoare in constructia lor. Prin definitie, invertoarele sunt dispozitive care transforma curentul continuu DC (din surse ca bateria auto si panourile solare) in curent alternativ AC. In timp ce curentul alternativ convertit poate fi de orice frecventa si tensiune, sursa e in mod normal 12V (bateria de masina), curentul fiind astfel convertit in 230V necesari pentru functionarea majoritatii dispozitivelor electrice.

Componentele principale ale unui generator de curent electric

Un generator de curent electric tipic consta dintr-un motor, alternator, sistem de alimentare, regulator de tensiune, sisteme de racire si evacuare, incarcator de baterie, panoul de control si ansamblul principal (cadru). Motorul este nucleul generatorului si asigura energia mecanica de intrare necesara pentru generarea de energie electrica. Motoarele generatoarelor functioneaza pe diverse tipuri de combustibil: benzina, motorina (diesel) sau gaz, motoarele mai mici folosind in mod normal benzina, in timp ce motoarele mari folosesc de obicei motorina sau gaz.
In ziua de azi, motoarele OHV (overhead valve) au devenit destul de comune datorita constructiei lor compacte, durabile, cu usurinta in utilizare si nivele de zgomot si emisii reduse. Un motor OHV este pur si simplu un motor care are arborele cu came in blocul motor, spre deosebire de motoarele OHC, la care e pozitionat in chiulasa.

Un alternator este componenta generatorului care converteste energia mecanica furnizata de motor in energie electrica. Functionarea unui alternator este explicata in detaliu aici, pentru ci care vreti sa aprofundati: http://www.e-automobile.ro/categorie-electronica/120-alternator-punte-redresoare-regulator-tensiune.html

Sistemul de alimentare al unui generator contine un rezervor de combustibil cu o capacitate suficienta pentru minim 6 ore de functionare continua. Mai contine conducte, pompa de combustibil, filtru de combustibil si injector.

BobinaStrans asociat sistemului de alimentare este sistemul de reglare a tensiunii. Dupa cum reiese din denumirea sa, sistemul de reglare a tensiunii de iesire controleaza tensiunea generatorului. Acesta este format din regulator de tensiune (care converteste tensiunea de curent alternativ la curent DC), excitatoare (transforma curentul continuu de la regulatorul de tensiune in curent alternativ), redresor (converteste curentul alternativ de la excitatoare in curent continuu si transmite rotorului) si rotor (converteste curentul continuu de la redresor intr-un curent alternativ de tensiune mai mare, care este tensiunea de iesire a generatorului).

Sistemul de racire ajuta la evacuarea caldurii produsa de diverse componente ale generatorului. In majoritatea generatoarelor industriale si rezidentiale, hidrogenul si apa sunt cei mai frecventi agenti de racire. Cu toate acestea, generatorul trebuie sa fie, de asemenea, amplasat intr-o zona deschisa si bine ventilata, astfel incat aerul curat sa poata ajuta la disiparea caldurii.

Sistemul de evacuare are rolul de a evacua gazele de esapament, cum e monoxidul de carbon, gaze produse de catre generator prin arderea combustibilului. Evacuarea trebuie sa se termine in aer liber cat mai departe de ferestre, usi si alte deschideri ale cladirii sau casei, pentru a proteja utilizatorii de intoxicatii.

Fiecare generator are un sistem de lubrifiere pentru a preveni uzura si pentru a asigura durabilitatea si buna functionare a partilor sale in miscare. De obicei, lubrifierea se face cu ajutorul uleiului stocat intr-o pompa, dar nivelul uleiului de lubrifiere trebuie verificat in mod regulat inainte de pornirea generatorului. Aici am scris un articol care detaliaza putin uleiurile si rolul lor.

VEZI reducerile din magazin!

In cele din urma, toate generatoarele de curent, fie ele fixe sau portabile, trebuie sa aiba cadre pentru a asigura suportul structural de baza necesar si a-i permite generatorului sa fie pamantat corect, pentru siguranta. In acest articol voi atinge putin si subiectul generator benzina / diesel vs generator pe gaz.

Generatoare portabile

Avantajul principal al generatoarelor portabile e ca pot fi mutate cu usurinta si utilizate pentru a furniza energie electrica in zone izolate, fara necesitatea de conectare la retele electrice. Cele mai multe generatoare portabile sunt pe benzina, dar unele functioneaza pe motorina, sau chiar pe mai multe tipuri de combustibil. Aceste generatoare sunt de obicei de dimensiuni mici si mijlocii.

Cadru generator portabilGeneratoarele de curent portabile pot furniza o gama larga de putere, iar preturile lor difera si in functie de aceasta caracteristica. Totusi, daca vei avea nevoie sa transporti frecvent generatorul, atunci trebuie sa iei in considerare dimensiunile, greutatea, stilul manerului si tipul de roti inainte de a cumpara un astfel de generator.

Generatoarele portabile de dimensiuni mici pot furniza energie adecvat pentru aparate electrocasnice mici de bucatarie, televizoare, scule electrice, uscatoare de par, lumini si alte asemenea facilitati ale vietii moderne, si sunt de nepretuit in furnizarea de energie in situatii de urgenta cum ar fi o furtuna. Ele sunt, de asemenea, ideale pentru alimentarea activitatilor de petrecere a timpului liber, cum ar fi iesirile la iarba verde.

Generatoarele portabile de dimensiuni mai mari pot fi utilizate si pe santierele care nu dispun de servicii electrice, furnizand curent stabil pentru masini de gaurit, motofierastraie, incalzitoare, pulverizatoare de vopsea, compresoare, radiatoare si alte instrumente cu motoare AC. Insa, desi generatoarele portabile sunt ieftine si relativ usor de transportat (mutat) si depozitat, acestea nu furnizeaza suficienta energie pentru consumatori mari (cum ar fi aerul conditionat central) si necesita cantitati mari de benzina, un combustibil inflamabil cu potential periculos.

Generatoare cu invertor

Un generator cu tehnologie inverter are o etapa suplimentara intre generator si iesire. Invertorul controleaza cu mai mare precizie tensiunea si frecventa curentului electric. Reducerea fluctuatiilor de tensiune si frecventa favorizeaza alimentarea echipamentelor electronice mai sensibile. In general, generatoarele cu invertor au capacitati de putere mai mici, dar produc curent electric foarte curat sinusoidal, sunt eficiente, silentioase si economice cand vine vorba de consumul de combustibil.

Senci SC4000iE-O 3.8kW
VEZI cel mai bun pret!
HECHT GG 1000i 1000W
VEZI cel mai bun pret!

Sub sarcina redusa, motorul generatorului cu invertor este mai eficient deoarece isi scade turatia, consumand mai putin si producand mai putin zgomot. Generatoarele Inverter sunt ideale pentru camping, plimbari cu barca, si pot fi folosite pentru iluminare, ventilatoare, radiatoare, plite, aparate radio, TV, si incarcarea telefoanelor. Sunt, de asemenea, perfecte pentru locuri de munca si intreprinderi mici, datorita curentului curat produs, eficientei de combustibil si nivelului de zgomot redus, avand un design compact si greutate mica.

Generatoare stationare

Pentru a obtine independenta energetica sau doar siguranta ca penele de curent nu te vor afecta, cea mai la indemana solutie ramane generatorul stationar. Generatoarele stationare sunt mini-centrale ce pot furniza zeci de kW daca e necesar, dar pana si modelele mai modeste fac fata unei gospodarii medii.
Astfel de generatoare pot folosite si in unitati de productie, birouri corporative, unitati de ingrijire medicala, operatiuni miniere, spitale si centre de date, pentru a asigura continuitatea operatiunilor in timpul caderilor de curent. Fixe si cu sursa constanta de combustibil, un generator stationar poate furniza curent pe termen nelimitat (daca e legat la reteaua de gaze naturale).

Generatoare duale

Aceste generatoare de curent sunt extrem de versatile, putand folosi mai multe tipuri de combustibil, de obicei benzina si gaz. Acest lucru le face de doua ori mai sigure in situatii de urgenta.

Generatoare de curent vs Generatoare de curent cu invertor

Generatoare de curent vs Generatoare de curent cu invertor
AgroPro THOR 7CP, AVR automat
VEZI cel mai bun pret!

Durata de functionare si eficienta consumului

Fiecare generator va avea un timp de functionare specific conditionat de capacitatea rezervorului de combustibil. Prin urmare, un rezervor mai mare va oferi in cele mai multe situatii o perioada mai mare de functionare. Generatoarele Inverter sunt, in general, eficiente in privinta consumului de combustibil datorita capacitatii lor de a ajusta viteza motorului la sarcina consumatorului. Acestea economisesc pana la 40% din combustibil in comparatie cu generatoarele conventionale, iar durata de functionare e de obicei mai mult decat adecvata pentru utilizarile cele mai comune.

Dimensiuni, greutate si portabilitate generator

Un generator mic si usor este facil de transportat si depozitat, in timp ce un generator mai voluminos, cu roti mai mari si rama de metal va fi dificil de mutat si depozitat. Prin urmare, ar trebui sa se opteze pentru un generator portabil sau cu invertor atunci cand sunt planificate drumetii sau iesiri in aer liber, deoarece va putea fi transportat cu usurinta.

Zgomot – Generator silentios?

Generatoare conventionale difera foarte mult de generatoarele cu invertor atunci cand vine vorba de zgomotul produs. Generatoare Inverter dispun de motoare mai silentioase, tehnologie de reducere a sunetului si amortizoare speciale ce tin nivelul de decibeli scazut. De fapt, generatoarele cu invertor pot ajusta nivelul turatiilor si astfel sa reduca si zgomotul, in functie de aparatul pe care il alimenteaza. Pe cand generatoarele conventionale functioneaza intotdeauna la o turatie constanta a motorului, cu consumul si zgomotul aferent.

Calitatea energiei produse de un generator portabil

Generator digital inverter motor Yamaha
Pramac Italy (generator cu motor Yamaha)

Ca generatoare de curent cu invertor, acestea au motoarele conectate la alternatoare eficiente cu redresoare si condensatoare care filtreaza curentul de iesire oferind un curent alternativ foarte curat sinusoidal. In plus, calitatea curentului produs de generatoarele cu invertor este independenta de turatia motorului. Curentul are caracteristici constante si este de obicei de aceeasi calitate ca cel furnizat de catre companiile distribuitoare de electricitate. Prin urmare, este un curent sigur pentru microprocesoare, televizoare, console de jocuri, telefoane mobile, calculatoare, si alte dispozitive electronice sensibile.

Pe cand un generator portabil conventional este pur si simplu un motor conectat la alternator, ruland la o viteza mare capabila sa produca curent alternativ de frecventa necesara, indiferent de sarcina. Si, din moment ce iesirea unui generator conventional este conectata direct la sarcina, generatorul nu este ideal pentru echipamente delicate cum ar fi telefoanele, televizoarele, sau aparatele din bucatarie.

VEZI reducerile din magazin!

Puterea maxima de iesire a unui generator de curent

Generatoarele conventionale vin in multe dimensiuni de putere, de la 500 la 50.000 W si chiar mai mari. Insa generatoarele cu invertor se concentreaza pe portabilitate si functionare silentioasa, ceea ce inseamna ca capacitatile maxime de iesire ale lor sunt mai limitate fata de generatoarele conventionale. De fapt, generatoarele cu invertor sunt disponibile aproape numai in gama de putere 1.000 – 4.000 W.

Simplitatea constructiei

Deoarece generatoarele conventionale sunt in principiu un alternator atasat la un motor, acestea sunt masinarii mai simple, mai usor de utilizat, intretinut si reparat. Generatoarele nu contin electronica complicata, iar motoarele lor functioneaza la o viteza standard fixa, care nu cauzeaza complicatii in utilizare. Pe de alta parte, generatoarele cu invertor sunt ceva mai complexe in constructie si putin mai dificil de utilizat, intretinut si reparat. Cu toate acestea, ele sunt construite in conformitate cu tehnologii bine testate si nu prezinta probleme semnificative de fiabilitate.

Functionarea in paralel a doua generatoare

Generatoare legate in paralel
Doua generatoare inverter legate in paralel

Multe generatoare cu invertor au capacitatea de a fi cuplate in paralel si, astfel, prin asocierea a doua unitati identice, sa isi dubleze potentialul de producere al curentului electric. De exemplu, se pot lega doua generatoare cu invertor mici pentru a obtine aceleasi amperaj si putere ca cele produse de un generator mai mare, fara a compromite portabilitatea, silentiozitatea si eficienta fiecareia dintre unitati. Pe cand generatoarele conventionale nu au nicio posibilitate de a fi asociate cu alte unitati identice.

Generator ieftin? Pret in raport cu calitatea

Beneficiile generatoarelor cu invertor, cum ar fi comoditatea, portabilitatea, silentiozitatea si eficienta consumului de combustibil, vin toate cu un cost. Prin urmare, generatoarele cu invertor costa in mod normal mai mult decat generatoarele de curent conventionale, in mare parte datorita constructiei mai complexe.

Care este diferenta dintre puterea continua si puterea maxima a unui generator de curent electric?

Atunci cand cumperi un generator de curent, vei observa valori diferite pentru puterea continua si puterea maxima. Ce sunt acestea si care e diferenta? Puterea continua e cantitatea de putere pe care generatorul o poate sustine continuu, iar puterea maxima e puterea pe care o poate sustine doar pentru intervale scurte de timp. Unele dispozitive electronice necesita un impuls de o putere suplimentara pentru a porni. Odata ce dispozitivul este pornit, cerintele sale se reduc, consumul revenind la normal.

Ce trebuie sa stii cand cumperi un generator?

cel mai bun generator de curent portabil
Pramac Powermate OHV, 2.95kW

Inainte de a cumpara un generator de curent, trebuie sa iti evaluezi necesarul de energie si sa identifici sarcinile la care vei vrea sa il folosesti. Utilizarile comune pentru un generator sunt:

Sursa de curent electric in caz de calamitati naturale si pene de curent

Daca vrei sa cumperi un generator pentru situatiile in care o furtuna va provoca o pana de curent, este prudent sa se identifice mai intai cele mai importante aparate electrice pe care doresti sa le alimentezi. Vei vrea sa ai curent in toata casa, doar pe anumite circuite esentiale, sau doar pe cateva dispozitive? Daca vrei curent pentru toata casa sau pe mai multe circuite, va trebui sa cumperi un generator de curent stationar conventional. Daca alegi, insa, sa alimentezi doar cateva dispozitive, un generator portabil cu invertor se va dovedi mai util.

Sursa de curent electric la locul de munca

Daca ai nevoie de alimentare cu energie la, spre exemplu, un complex de birouri, atunci un generator conventional portabil va fi suficient, fiind mobil si putand alimenta o varietate de dispozitive. Cu toate acestea, trebuie sa alegi un generator de putere adecvata si cu caracteristici profesionale esentiale, cum ar fi roti pline si tehnologie de oprire automata.

Curent electric pentru activitati in timpul liber

Daca esti in cautarea generatorului perfect pentru camping sau alte activitati de agrement, un generator cu invertor este cel mai recomandat. Generatoarele cu invertor au nivelul total de distorsiune armonica (THD) cel mai scazut, si ofera curent in conditii de siguranta pentru toate dispozitivele electronice. Ele sunt, de asemenea, relativ silentioase, si astfel ideale pentru activitati de divertisment si de petrecere a timpului liber.

Dupa stabilirea directiei in care vei vrea sa folosesti generatorul, ar trebui sa iei o decizie daca sa cumperi unul stationar, portabil conventional, sau un generator cu invertor. Decizia ar trebui sa se bazeze pe necesarul de putere, bugetul si nivelul de confort dorit. Mai jos sunt principalele considerente pe care ar trebui sa le avem in vedere atunci cand cumparam un generator.

Puterea (W)

Exista doua masuratori de putere pentru generatoare:
puterea continua, necesara pentru totalitatea aparatelor ce functioneaza in sarcina normala
puterea maxima, necesara pentru unele aparate care au nevoie de un impuls mai puternic pentru a putea porni

puterea maxima a unui generator de curentInaintea alegerii unui generator, e bine sa se faca un calcul cu aparatele pe care le va alimenta concomitent si consumul lor total, achizitionandu-se un generator cu putere mai mare decat acel total calculat.
Spre exemplu, ar trebui cumparat un generator mic portabil cu invertor (3000-4000 wati) daca intentia e de a alimenta un frigider (600 W), cuptor cu microunde (1500 W), hidrofor (600 W), mai multe becuri (400 W) sau un televizor (200 W).
Apoi, ar trebui cumparat un generator portabil conventional de marime mijlocie (5000-8500 W) daca intentia e de a alimenta un incalzitor portabil (1300 W), calculator (250 W), sistem de incalzire (500 W), o a doua pompa (600 W) sau mai multe becuri (400 W).

Cat despre consumatori mari, pentru acestia ar trebui cumparat un generator conventional portabil (10.000 de wati) daca se vrea adaugarea unui incalzitor mic de apa (3000 W) sau a unui aer conditionat central (5000 W) in circuit. Dar daca se doreste si alimentarea unei masini de spalat haine (1200 W) sau al unui uscator electric (5000 W), atunci recomandarea trebuie sa fie reprezentata de catre un generator stationar mai maricel (10.000-15.000 wati).

Alimentarea unui generator de curent (combustibil)

Generatoarele de curent folosesc motorina, benzina, sau gaz natural. Benzina este cel mai frecvent utilizat combustibil pentru generatoare deoarece este usor de obtinut si creste portabilitatea generatoarelor mai mici.

VEZI reducerile din magazin!

Ce generator imi trebuie pentru o casa – Zgomotul produs

Intensitatea sunetului produs de un generator este masurata in decibeli (dB). Un decibel este cea mai mica unitate de sunet care poate fi detectata de urechea umana. De obicei, sunetele de 90 dB si mai mari sunt destul de asurzitoare si pot deteriora urechea daca nu este purtat echipament de protectie auditiva. De exemplu, tunetul produce 120 dB, un tren in apropiere produce 110 dB, in timp ce o drujba sau o masina de tuns iarba produc peste 100 dB. Un generator care are cati mai putini dB e recomandat din mai multe puncte de vedere.

Motoare si alternatoare

Cand alegi un motor de generator, orienteaza-te catre o marca de renume, cum ar fi Kipor, Senci, Einhell sau Honda. Tipul de motor e indicat sa fie OHV (overhead valve), deoarece va porni mai usor, va rula mai silentios, cu mai putine gaze emise, si va fi mai durabil decat un motor OHC (overhead cam). Nu in ultimul rand, asigura-te ca motorul generatorului de curent are camasa pistonului din fonta, pentru a reduce uzura si a prelungi durata de viata a motorului. De asemenea, un cadru metalic robust va contribui si el la durata de viata a generatorului.

Urmatorul video demonstreaza cum poti afla daca materialul camasii e fonta sau alt aliaj:

Daca intentionezi sa cumperi un generator cu un rezervor de combustibil mai mare, asigura-te ca acesta e dotat cu senzor de protectie in baia de ulei, pentu a opri motorul imediat ce nivelul uleiului scade sub nivelul de siguranta in functionare.
Iar atunci cand alegi un alternator, ar trebui sa optezi pentru unul fara perii, cu distorsiuni armonice minime (THD). Constructia fara perii asigura ca alternatorul produce energie curata si functioneaza cu o intretinere minima.
O carcasa metalica nu se va rupe sau uza cu usurinta, prelungind durata de viata a alternatorului.

Distorsiunile armonice reprezinta masura calitatii energiei electrice, 6% reprezentand limita pana la care curentul electric e considerat curat, alternatorul producand pana in acel procent energie sigura. Cand armonicele depasesc 6%, curentul electric va duce la functionarea defectuoasa a microprocesoarelor, si va reduce durata de viata a circuitelor electrice, putand provoca defectiuni in controlere. Prin urmare, ar trebui sa alegi intotdeauna un generator si alternator cu distorsiuni mai mici de 6%. Mai multe detalii despre distorsiunile armonice aici: http://www.electricalc.ro/blog/136-distorsiuni-armonice
De asemenea, alternatorul ar trebui sa utilizeze rulmenti cu bile in defavoarea celor cu role.

Bonusuri si avantaje

Desi aparent insignifiante, garantia si serviceul sunt si ele importante in alegerea unui generator. Este recomandabil sa se verifice daca un model vine cu o garantie extinsa si un pachet de intretinere si mentenanta. De asemenea, verifica disponibilitatea pieselor de schimb, a rotilor de rezerva, cablului de alimentare, uleiului.

 

Kipor IG 770 Seria Sinemaster | Generator Digital Monofazat

generator digital Kipor IG 770 Seria SinemasterKipor IG 770 arata foarte bine pentru un generator electric digital de buget, daca consideram toate atributele sale. Avand un pret accesibil, la 0.7 kW e destinat unei utilizari usoare. Acest generator portabil usor pe benzina face eforturi de reducere a zgomotului produs venind incorporat intr-o carcasa insonorizata. Cantarind doar 10.5 kg, si mult mai usor decat un generator conventional, Kipor IG 770 elimina volanta dintre motor si alternator si ofera protectie suplimentara la griparea motorului printr-un senzor incorporat in baia de ulei.

Invertorul asigura nu doar un curent de calitate superioara, dar si posibilitatea de variere a turatiei in functie de sarcina la care e supus generatorul, rezultand un consum mai eficient de benzina pentru motorul in doi timpi ce poate sustine pana la 6000 RPM. Rezervorul de 1.55 litri ofera o autonomie de aproximativ 3 ore in functionare.

Componentele electrice ale Kipor IG 770 produc calitate si ofera spre iesire un curent electric curat sinusoidal, cu distorsiuni armonice sub 2%, ideal pentru cele mai fine si sensibile dispozitive electronice.

Caracteristici:

– Cu 50% mai usor decat un generator conventional
– Senzor de ulei incorporat in baie
– Cu 15% dB mai silentios
– Ultraportabil
– Consum cu 40% mai redus

Specificatii:

– Combustibil: benzina
– Curent: monofazat
– Putere: 0.7kW
– Rezervor: 1.55l
– Consum: 550g/kWh
– Autonomie: 3h

Pentru un necesar mai mare de curent exista, cu aceleasi avantaje, generatoarele Kipor IG 2000, Kipor IG 2600, sau Kipor IG 3000. La o putere maxima de 3000 W, Kipor IG 3000 ofera o autonomie de 7 ore si un consum de 500 g/kWh cu rezervorul sau incapator de 13 litri. Insa puterea mai mare vine si cu un pret al portabilitatii, cantarind aproximativ 160 kg, spre deosebire de modelul mai modest Kipor IG 770 care impresioneaza la cele 10.5 kg, si care poate fi purtat in mana.

 

GREENFIELD G-EC6500 | Generator Curent 5 kW

generator curent 5kW GREENFIELD G-EC6500 Daca esti in cautarea unui generator portabil de 5kW, modelul G-EC6500 e o varianta demna de luat in considerare. Dotat cu regulator automat de tensiune, acest generator pe benzina se prezinta cu un cadru solid menit sa usureze transportarea celor 70 kg care reprezinta greutatea sa totala. In aceasta greutate intra motorul in patru timpi cu o capacitate cilindrica de 389 cm³, si rezervorul de benzina cu capacitatea de 15 litri.
Nu e imposibil de mutat pe langa casa, dar daca trebuie dus pe teren va fi necesar un mijloc de transport.

Caracteristici:

– curent continuu V/A-12V/8.3A
– Regulator Automat de Tensiune
– Sistem de stabilitate a tensiunii

Specificatii:

– Combustibil: benzina
– Curent: monofazat
– Putere: 5000 W
– Rezervor: 15l
– Autonomie: 6.5 ore

Pentru necesitati mai reduse GREENFIELD pune la dispozitie si modelul G-EC6000 care produce 4300 W si impresioneaza cu autonomia sa de 8 ore.

Senci SC-4000 | AVR Regulator Tensiune

generator AVR regulator de tensiune Senci SC-4000Daca esti in cautarea unui generator portabil pe care sa te poti baza, si care poate oferi suficient curent electric pentru o plaja larga de dispozitive electronice, poti arunca o privire peste Senci SC-4000.
Motorul de 7.5 CP in patru timpi produce 3300 W putere nominala, cu un maxim de 3800 W cand e necesar un efort suplimentar. Eficienta motorului de 223 cm³ se regaseste in autonomia mare, de pana la 13 ore de functionare la jumatate sarcina. Toate acestea indica o ardere mai curata, un consum mai mic, si o operare mai rece. Dimensiunile sale il fac usor de depozitat, iar greutatea de 50 kg e mai mult decat adecvata pentru puterea oferita.

Caracteristici:

– AVR inclus
– 7.5 CP (223cc)
– Protectie la suprasarcina
– Afisaj electronic

Specificatii:

– Combustibil: benzina
– Putere maxima: 3800 W
– Rezervor: 15l
– Autonomie 13 ore

Ca optiune mai puternica si completa, Senci SC-5000 se pozitioneaza solid pe piata generatoarelor de curent. Motorul de 11 CP in patru timpi produce o putere maxima de 4500 W iar rezervorul de 25l are o autonomie de 13 ore. Un detaliu bine venit si important in multe situatii e cadrul metalic tratat impotriva ruginii si dotat cu roti, ce face transportul si mutarea generatorului mult mai facila.

Stager GG7300-3EW | Monofazat + Trifazat

generator monofazat trifazat Stager GG7300-3EWCu doua prize, una trifazata si una monofazata, generatorul portabil Stager GG7300-3EW devine brusc mult mai util. Motorul in patru timpi depaseste standardele europene si furnizeaza pana la 6.8kW la o viteza maxima de 3000 RPM, suficient curent pentru mai multe dispozitive si utilaje ce functioneaza concomitent. Acest motor de 420cc va impresiona prin fiabilitate, producand zgomot si vibratii reduse raportat la puterea sa.
Rezervorul generos de 25 de litri il recomanda pentru orice aplicatie, indiferent ca e folosit intr-un spatiu comercial, recreational, sau la o casa. Cadrul metalic solid e prevazut cu roti si manere, iar generatorul e livrat cu chei tubulare, cheie de bujii, si cabluri de incarcare.

Caracteristici:

– Priza trifazata + Priza monofazata
– Priza 12 V
– Nivel zgomot si vibratii reduse

Specificatii:

– Combustibil: benzina
– Putere maxima: 6800 W
– Greutate: 88.5 kg
– Rezervor: 25l

Stager GG7300-3EW e un generator puternic si fiabil, dar pentru necesitati mai modeste exista intotdeauna optiunea de 1100 W sub forma Stager GG 1356. Un generator open frame mic pe benzina, ce produce curent monofazat dintr-un motor de 93 cm³ in patru timpi. Cu o greutate de doar 25 kg, e un generator mult mai portabil daca necesarul tau de curent e si el mic.

DW 8.0 SH Electric | Generator Motor Honda GX390

generator motor honda pornire electrica DW 8.0 SH ElectricE greu de zis despre un generator ca e cel mai bun, si voi incerca sa nu cad in aceasta capcana. Dar daca exista un generator care se apropie de o asa lauda printre generatoarele portabile, acela e DW 8.0 SH cu pornire electrica. Motorul Honda GX390 OHV in patru timpi, pe benzina cu arbore orizontal, e unul din cele mai fiabile de pe piata, iar asta se vede din gama larga de produse de mare putere care au ales sa-l incorporeze. Produs in Japonia, acest motor ce dezvolta 13 CP poate fi gasit si in motocultoare, masini de tuns gazon, generatoare, pompe de apa si utilaje de constructii de top. Fiabil si pe masura de performant, reprezinta un factor important in procesul producerii celor 8 KVA de putere certificati CE, la un consum de 313 g/kW/h de combustibil.

VEZI reducerile din magazin!

DW 8.0 SH Electric incorporeaza protectie termica, voltmetru, si doua prize de 16A la 230 V, facandu-l alegerea ideala pentru functionarea in medii solicitante, cum ar fi santierul, iar garantia de 36 de luni oferita de vanzatori sta ca marturie la fiabilitatea lui. Transportul si mutarea lui se realizeaza cu usurinta cu ajutorul cadrului dotat cu roti si maner, iar greutatea sa e constanta cu puterea pe care o dezvolta la 78 kg.

Caracteristici:

– Monofazat
– 2 x priza 16A 230V
– Garantie 36 de luni

Specificatii:

– Combustibil: benzina
– Putere maxima: 8 kVA
– Consum: 313 g/kW/h
– Factor de putere: 0.9

Daca pornirea electrica nu e o prioritate, putem lua in considerare si varianta simpla de generator DW 8.0 SH cu pornire la sfoara, pentru un pret ceva mai redus. Toate celelalte caracteristici sunt insa identice intre cele doua generatoare surori, de la motorul Honda GX390 pana la alternatorul LINZ de tip E1C110M.

Avantaje generator stationar

Generatoarele stationare, desi mai scumpe decat cele portabile, au avantaje care le fac atractive. Mai putin zgomotoase si mai sigure, opereaza automat atunci cand e nevoie de ele. Sunt mai durabile si mai fiabile.
In general, un generator stationar e un generator pe gaz bun si relativ ieftin pentru casa, potrivit oricaror situatii neprevazute. Pentru utilizare continua recomand montarea lui intr-o constructie izolata fonic, la subsol cu aerisire generoasa sau in afara casei, deoarece motoarele cu combustie interna sunt in general zgomotoase peste un prag care provoaca cel putin disconfort.

Singurul generator stationar pe gaz de pe piata noastra pe care il pot recomanda momentan pentru o casa e:

Visoli LPG-6500CL | 5kW GPL Gaz Natural

GPL Gaz Natural Generator Visoli LPG-6500CL
Vezi cel mai bun pret!

Majoritatea generatoarelor de curent necesita incarcarea frecventa cu combustibil (benzina, motorina, gaz), avand durate de functionare limitate in timp. Desigur, unele generatoare vor putea functiona pana si 20 de ore la 25% capacitate, dar daca esti plecat in concediu nu te ajuta nici ele prea mult cand va pica curentul.
De aceea, cel mai bun generator pentru casa e unul care se poate conecta la reteaua de gaz, beneficiind de alimentare continua.

Visoli LPG-6500CL produce 5000 W si e de doua ori mai eficient energetic decat un generator pe benzina, consumand doar 2L GPL/h la o utilizare medie. Motorul sau de 13 CP poate fi alimentat cu GPL oferindu-i mobilitate (cantareste 85kg), sau stationar legat la reteaua de gaze naturale. Cadrul metalic face mutarea si montarea lui usoara.
Acest generator cu AVR (sistem de stabilizare a tensiunii) se prezinta cu display digital care reproduce in timp real tensiunea, frecventa si orele, oferindu-ne posibilitatea de a cunoaste calitatea curentului produs in orice clipa.

Caracteristici:

– Priza monofazata
– Display digital cu voltmetru
– Vibratii reduse
– Generator pe GPL/ gaz natural
– Consum de combustibil foarte eficient

Specificatii:

– Combustibil: GPL sau Gaz Natural
– Curent: monofazat
– Putere: 5kW
– Dimensiuni: 685x512x550
– Racire cu aer

Considerente de siguranta pentru generatoare:

Orice motor termic cu combustie interna, indiferent ca e in doi sau patru timpi, produce gaze din arderea combustibilului (benzina, motorina sau gaz). SUA e tara unde numarul de generatoare de curent e foarte ridicat datorita deselor calamitati naturale care au loc in multe state americane, iar un rezultat al acestui fapt e ca in fiecare an se inregistreaza la ei peste 100 de decese datorate intoxicatiei cu gaze de ardere produse de generatoarele de curent montate incorect. Un generator trebuie sa fie instalat fara exceptie la o distanta acceptabila de casa. Nu la subsol, nu in garaj.
Gazul arde mai curat decat benzina si motorina, dar asta nu inseamna ca nu face si el victime.

Instalatia electrica trebuie gandita bine ca sa suporte fara probleme curentul generat. E recomandat ca montajul sa fie facut de catre un electrician pentru a evita posibile incendii ulterioare. Casele mai vechi, cu instalatii invechite, trebuie sa fie mult mai atent legate. De asemenea, cumpara un generator cu protectie la supraincarcare, chiar daca e putin mai scump.

Pe final, ultimul meu sfat in materie de achizitie generatoare pentru casa e sa tii cont de garantia oferita si disponibilitatea pieselor de schimb. Cumpara generatorul numai din surse de incredere.

VEZI ofertele la generatoare!