Imprimanta laser sau inkjet? Iata cateva aspecte care te vor ajuta sa decizi.

Tiparirea documentelor acasa sau la birou este o parte esentiala din viata multora dintre noi. Indiferent daca doresti sa creezi fotografii profesionale sau sa printezi documente text, imprimantele si accesoriile de imprimare sunt indispensabile in multe proiecte. Cele doua tipuri principale de imprimante sunt inkjet si laser, fiecare avand avantaje si dezavantaje unice.

Laser

Inkjet

Diferentele si asemanarile dintre Imprimantele Inkjet vs Laser

Atat imprimantele inkjet cat si cele laser folosesc cartuse, dar de tipuri diferite. Imprimantele inkjet utilizeaza cartuse cu cerneala lichida, in timp ce imprimantele laser folosesc cartuse de toner care contin un praf fin.

Imprimantele inkjet functioneaza cu duze care pulverizeaza cerneala pe hartie, creand imagini prin acumularea de picaturi minuscule. Spre deosebire de acestea, imprimantele laser folosesc un fascicul laser pentru a fixa tonerul pe hartie, oferind text si imagini clare.

Avantajele Imprimantei Inkjet

Cea mai buna utilizare pentru o imprimanta inkjet este pentru a reda culori vii si imagini clare. Imprimanta amesteca culorile si ofera contururi clare fotografiilor, mai bine decat o poate face o imprimanta laser. Imprimantele inkjet pot printa si pe o varietate mai mare de tipuri de hartie, astfel incat poti sa te bucuri de fotografii lucioase sau de cele mate de inalta calitate pentru a le inrama. De asemenea, poti folosi aceasta imprimanta pentru a pune imagini pe materiale neconventionale, cum ar fi vinilul sau plasticul, asadar sunt foarte versatile.

Daca vrei sa incepi tiparirea rapid, imprimantele inkjet necesita foarte putin timp de incalzire inainte de a incepe. In plus, sunt de obicei mai compacte si mai usoare decat imprimantele laser, deci se adapteaza bine in spatiu limitat. Daca vrei sa fii ecologic, poti avea cartusele reincarcate cu cerneala, in loc sa cumperi altele noi, pentru a reduce risipa.

Cand vine vorba de costurile initiale, imprimantele inkjet au un pret de cumparare mai mic decat majoritatea imprimantelor laser; cele mai ieftine fiind sub 200ron. Chiar si cartusele in sine costa, in general, mai putin pe unitate decat tonerul pentru o imprimanta laser.

Dezavantajele Imprimantei Inkjet

Exista, insa, cateva dezavantaje ale imprimantelor inkjet. Cerneala din cartuse este pe baza de apa, astfel incat imaginile pot sa se estompeze si sa se deterioreze la expunerea la umiditate. De asemenea, cartusele inkjet detin mai putina culoare decat cartusele de toner si necesita curatare mai frecventa. Intre curatarea care iroseste cerneala si capacitatea limitata, trebuie sa le inlocuiesti mai des, ceea ce reprezinta un cost suplimentar. Daca trece mult timp intre sarcinile de tiparire, cartusele pot chiar sa se usuce, devenind inutilizabile si necesitand inlocuire.

Citeste si:

In functie de model, imprimanta ta inkjet poate crea text neclar pe hartia obisnuita de imprimanta, in loc de litere bine definite. In plus, acestea pot sa nu printeze rapid sau sa nu aiba tavi de hartie de mare capacitate, ceea ce limiteaza cate pagini poti printa intr-un timp scurt.

Avantajele Imprimantei Laser


Daca vrei sa printezi text clar si definit, atunci imprimantele laser sunt solutia potrivita. Desigur, pot gestiona si imagini ocazionale, dar punctul lor forte este calitatea textului. Un alt beneficiu este ca poti printa rapid multe pagini cu aceste imprimante. Majoritatea au tavi pentru sute de pagini, sau chiar mii, in unele cazuri. De asemenea, printeaza mai silentios, chiar si in sarcini mai mari.

Cartusele de toner printeaza mai multe pagini inainte sa se goleasca, ceea ce inseamna ca le vei inlocui mai rar decat cartusele de cerneala. Tonerul nu se va usca, chiar daca nu printezi pentru o perioada. Din acest motiv, costul pe pagina de la imprimantele laser este, in general, semnificativ mai mic decat paginile printate de modelele inkjet. Aceste imprimante rezista bine la uzura, chiar daca le folosesti constant timp de luni de zile. Mai putina uzura inseamna costuri de reparatie mai mici pe termen lung, indiferent cat de mult printezi.

Dezavantajele Imprimantei Laser

Majoritatea imprimantelor laser sunt mai mari si mai grele decat cele inkjet, astfel incat nu se preteaza pentru spatii inguste sau pe birouri cu suprafata limitata. Deoarece nu functioneaza pe atat de multe tipuri de hartie, exista mai putine aplicatii in afara proiectelor care necesita hartie de imprimanta traditionala. Orice hartie sensibila la caldura nu va functiona pe rolele fierbinti. De asemenea, imprimantele laser necesita un timp suplimentar de incalzire, ceea ce inseamna un tmp de asteptare suplimentar inainte de a incepe.

In ceea ce priveste scurgerile de toner, curatarea poate fi destul de complexa. O scurgere poate chiar sa cauzeze daune imprimantei tale. In plus, cartusele de toner sunt foarte scumpe, chiar daca dureaza mult timp pana se consuma. Toate acestea rezulta intr-un cost initial mai mare comparativ cu imprimantele inkjet. Chiar si asa, acest tip de imprimanta este limitata cand vine vorba de imprima fotografii intr-un mod profesional. Grafica simpla si textul este capitolul la care acestea exceleaza.

In concluzie, alegem imprimanta Inkjet sau Laser?

Cand incerci sa iei o decizie asupra achizitei imprimantei inkjet sau laser, trebuie sa iei in considerare pentru ce vei folosi cel mai mult imprimanta.

  • Daca vrei sa printezi mult text, o imprimanta laser ar putea fi mai buna.
  • Daca doresti imagini clare, de inalta calitate, alege un inkjet.

In general, ar trebui sa mai iei in considerare si constrangerile de spatiu si buget, precum si alte aspecte precum zgomotul, daca vei vrea sa folosesti hartie foto si cat timp dureaza sa printezi un job. Gandeste-te la toti acesti factori, apoi gaseste un model de imprimanta care functioneaza cu preferintele tale specifice.