La fel ca sobolanii cu care sunt deseori comparati, porumbeii sunt adaptati perfect sa traiasca printre oameni. Mananca orice si nu au prea multi pradatori naturali.
Solutii impotriva porumbeilor

Vezi PRET!

Vezi OFERTA!
I. Tepi anti pasari
Utilitatea aceste metode e destul de evidenta, porumbeii nu pot face mizerie pe pervaz daca nu se pot aseza pe el. Iar tepii pot fi montati pe pervazul geamurilor, panouri, balcoane, jgheaburi de pe acoperisuri, tevi, conducte, stalpi de iluminare, marchize, si orice alta suprafata se preteaza la asa ceva.
E cea mai ieftina metoda de a proteja un pervaz si are eficienta 100%, o placa cu tepti anti pasari putand fi montata cu usurinta de oricine, fara a necesita vreo pregatire tehnica.
Insa devine o metoda costisitoare daca aveti de acoperit suprafete mari.
II. Dispozitiv anti porumbei
In acesta categorie vom prezenta pe scurt mai multe tipuri de dispozitive pentru alungare porumbei:
– aparat sonic anti pasari
– aparat ultrasunete pentru pasari
– laser anti porumbei
Un aparat sonic pentru alungarea porumbeilor functioneaza pe principiul lantului trofic. In salbaticie, porumbeii sunt vanati de pasari pradatoare, populatia lor fiind tinuta astfel sub control. De aceea, pasarile mai mici, cum sunt porumbeii si graurii, recunosc instinctual zgomotele produse de un pradator si zgomotele produse de alte pasari mici cand sunt atacate. Un astfel de aparat pentru alungarea pasarilor nu va fi doar anti porumbei, ci si anti grauri si anti vrabii. Restul animalelor nu vor fi deranjate, afectand doar pasarile.

Vezi PROMOTIA!
Principalul dezavantaj al unui dispozitiv sonic e ca produce zgomot. Insa aparatele moderne sunt dotate cu senzori ce vor activa aparatul doar cand simt miscare, si cu sisteme de programare ce vor porni aparatul automat la fiecare 10-30 de minute.
Un aparat cu ultrasunete pentru pasari e, cel mai important, silentios. El produce ultrasunete de inalta frecventa, ce nu se incadreaza in spectrul auditiv al omului, astfel incat nu va fi auzit decat de pasari si animale. La fel ca la aparatul sonic anti pasari, exista si aici aparate cu dotari avansate, unele cu reglaje pentru frecvente si senzor de miscare care pot asigura chiar si pe o suta de metri de spatiu deschis.
Dezavantajul acestui tip de aparat e ca daca locuiti la curte sau aveti animale de companie va trebui sa gasiti frecventa de echilibru care deranjeaza pasarile daunatoare dar nu si restul animalelor.

Vezi PRETUL de azi!
Un aparat cu laser anti porumbei (si anti pasari in general) foloseste fascicule luminoase imprevizibile ce isi schimba frecvent si cu rapiditate directia, ceea ce, evident, ii deranjeaza pe porumbei. Unele aparate sunt dotate si cu telecomanda, putand fi manevrate de la distanta.
E o abordare tehnica mai noua si interesanta pentru alungarea pasarilor daunatoare, dar cu eficienta ridicata. Costul ridicat il face insa un produs de lux, chiar daca e poate cel mai bun aparat anti porumbei. Mai jos puteti vedea cum functioneaza un aparat cu laser pentru pasari:
III. Sperietoare de pasari
Am lasat la urma cea mai rudimentara metoda anti porumbei, umila sperietoare de pasari. Pusa pe pervaz si schimbandu-i ocazional pozitia pentru a nu se obisnui porumbeii cu ea, ar trebui sa fie relativ eficienta. Cumparati o bufnita sau un corb de aici si testati pe pasarile care va deranjeaza. Desigur, nu se poate compara la eficienta cu un aparat cu ultrasunete pentru pasari.
In cele din urma, porumbeii nu sunt chiar asa dificil de manevrat. Avem la dispozitie foarte multe metode, care acopera o raza larga de cazuri particulare, chiar daca ajungem sa folosim tepi anti pasari, sperietoare porumbei sau un aparat anti porumbei. Puteti captura porumbei folosind si o astfel de cursa, insa daca sunt in numar mare veti avea de dus o munca titanica.
Problema e ca sunt si purtatori de multe boli si paraziti, o parte putand trece si la om. Aceste boli care pot trece si la om se numesc zoonoze. Gainatul uscat al porumbeilor introduce in aer diversi spori care pot fi inhalati, provocand diverse probleme de sanatate. Insa sunt si purtatori de plosnite si acarieni.
IV. Cele mai grave boli pe care le putem lua de la porumbei sunt:
– Histoplasmoza, o infectie fungica localizata cel mai frecvent la nivelul plamanilor. Boala este transmisa de ciuperca Histoplasma capsulatum, care se gaseste in excrementele unor pasari precum porumbei, gaste, vrabii.
– Criptococoza, cauzata de fungul Cryptococcus neoformans, prezent in sol si in excrementele porumbeilor.
– Encefalita Saint Louis, provocata de un virus din genul Flavivirus, provoaca inflamarea sistemului nervos si cauzeaza ameteli, febra si dureri de cap, finalizand in paralizie, coma sau chiar deces. Boala e raspandita de tantari care s-au hranit din porumbei si alte pasari infectate. La fel se poate transmite si virusul West Nile.
– Salmoneloza si alte boli digestive, bacteria ajungand in mancare si pe alte suprafete pe calea aerului, din gainatul uscat al porumbeilor. Escherichia coli contamineaza de obicei sursele de apa.
Un spital din Nottingham avea probleme cu peste o mie de porumbei la un moment dat, iar metodele conventionale nu prea faceau fata la astfel de numere. Solutia ingenioasa a constat in construirea unor casute speciale pentru porumbei, si incurajarea lor de a se muta in ele din zonele sensibile ale spitalului. In fiecare saptamana, ouale le erau luate din cuiburi. Porumbeii traiesc in medie 6 ani in salbaticie, iar rezultatele metodei s-au vazut intr-adevar peste cativa ani, cand porumbeii mai ramasesera doar cateva zeci.
V. Se poate incerca si un control natural al populatiei de porumbei
Inlaturarea surselor de hrana va face locatia inospitaliera pentru porumbei. Curatati semintele si alte surse de hrana, legati bine pungile si sacii de gunoi, si puneti intotdeauna un capac etans pe pubele si alte recipiente de gunoi.
Indepartarea surselor de apa e si ea cruciala. Porumbeii pot zbura distante mari pentru apa, dar daca nu exista nicaieri in apropiere vor fi impinsi sa se stabileasca cat mai aproape de acele surse.
Chiar daca pare inuman, cea mai buna metoda de a reduce populatia de pasari e sa le distrugeti cuiburile si oula. Repetati la fiecare 1-2 saptamani, iar pana la urma porumbeii se vor muta in locatii mai sigure.

Vezi PRET!

Vezi OFERTA!