Persoanele singure o duc mai bine odata cu inaintarea in varsta

tratament minge de gimnastica
singuratate

Persoanele neimplicate in relatii amoroase sunt supuse, de obicei, unei stigmatizari din partea societatii.

Insa daca ne luam dupa cum se simt si nu dupa cum considera cei din jur ca se simt, lucrurile nu stau chiar asa.

Aceasta e concluzia unui studiu realizat recent de catre Centrul German de Gerontologie: Conexiunea in continua schimbare dintre relatii si singuratate: Efecte legate de imbatranire si istorie, analizand date dintr-un sondaj german efectuat la nivel national pe varste intre 40-85 ani.

Rezultatele au aratat ca nivelul de satisfactie creste odata cu timpul si inaintarea in varsta, statutul relational devenind din ce in ce mai putin relevant pentru sentimentul de singuratate.

Rezultatele pentru cei care se aflau intr-o relatie nu au fost atat de concludente. La varste mijlocii cuplurile au observat o scadere in calitatea relatiilor, aceasta crescand din nou odata cu inaintarea in varsta.

Cercetatorii au comparat singuratatea pe care o resimt persoanele singure cu cea a persoanelor implicate intr-o relatie. Persoanele intr-o relatie erau casatorite, locuiau impreuna, sau au declarat doar ca sunt intr-o relatie. In cealalta categorie persoanele erau vaduvite, divortate, locuind singure sau cu alte persoane singure. In general, persoanele care au fost odata casatorite sufera mai mult de singuratate decat cele care nu au fost casatorite niciodata. Spre exemplu, intr-un studiu cu varstnici trecuti de 65 de ani, vaduvii au fost cei mai afectati de singuratate. Dintre cei necasatoriti vreodata, 46% din ei au spus ca nu s-au simtit niciodata singuri. Doar 9% au spus ca se simt des sau permanent singuri.

De ce nu se mai simt oamenii singuri atat de singuri?

Scopul studiului in discutie nu a fost acela de a stabili cauze si motive pentru faptul ca persoanele care sunt azi singure sunt mai multumite de viata lor decat persoanele singure care au trait cu cateva decenii in urma.

Insa un lucru evident e ca institutia casatoriei si-a pierdut de-a lungul timpului din importanta, mai ales pentru femei. Libertatea financiara e in topul listei cu schimbari care au influentat persoanele singure. Femeile au devenit, astfel, capabila sa supravietuiasca fara sa mai depinda de barbati. Cand casatoria era singura modalitate de a beneficia de sex, copii si stabilitate economica, diferenta dintre viata ca persoana singura si cea ca persoana casatorita era imensa.

Cercetatorii pot doar specula cu privire la satisfactia pe care o resimt persoanele singure odata cu inaintarea in varsta. Un motiv ar putea fi reprezentat de relaxarea normelor sociale cand vine vorba de persoanele care isi duc viata singure.

Insa ar mai putea exista si alte motive, nu toate la fel de moderate. Persoanele singure beneficiaza de o mai mare autonomie si dezvoltare personala, atacand activitati care altfel nu le-ar fi fost accesibile daca erau casatorite. Exista o mai mica predictibilitate in modul in care va decurge viata, dincolo de a fi intr-o casnicie si a creste copii, iar o mai mica predictibilitate inseamna mai multe posibilitati.

Cat despre singuratate, prezenta unui partener romantic nu are o importanta atat de mare. Persoanele care au un partener se pot simti deloc singure sau dimpotriva.

Luand situational o categorie de oameni singuri si modul in care se compara cu cei intr-o relatie, un alt studiu german efectuat pe un esantion de 16000 de oameni a aratat ca persoanele singure se si simt astfel. Insa defectul acestui studiu e ca nu ia in considerare faptul ca cei ce locuiesc singuri difera de ceilalti din mai multe puncte de vedere, cum e cel financiar, un cuplu avand o situatie economica mai buna. Daca, insa, comparam persoane care traiesc in conditii similare (inclusiv economice), acele persoane care traiesc singure se simt mai putin singure.

Mai avem inca multe de invatat despre aceasta ciudatenie sociala care continua sa se accentueze, insa reprezinta un lucru pozitiv faptul ca cercetatorii si-au indreptat atentia spre ea.