O traducere adaptata a https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1924654/
(Acest articol nu incurajeaza rezolvarea problemelor de spate la chiropracticieni, discutati mai intai cu 2-3 doctori adevarati (ortoped, neurochirurg) inainte de a lua o decizie asupra tratamentului indicat.)
Popularitatea mingii de gimnastica a dus la cresterea utilizarii acesteia in programele proiectate pentru fitness, reabilitare si profilaxie. Unele persoane folosesc mingea de gimnastica pentru a inlocui scaunul de birou, dar altii o folosesc si acasa, lucru care a creat cateva controverse printre terapeuti, cercetatori si experti ergonomisti, dar si in publicul general. Controversa este datorata in parte unor cunostinte si experiente reduse cand vine vorba de utilizarea mingii de gimnastica. Ambii pacienti din acest raport sufereau de o usoara durere de spate si amandoi si-au imbunatatit starea cand au inceput sa foloseasca constant mingea de gimnastica. Exista doua motive pentru prezentarile cazului: sa inregistram un tratament a unei conditii si sa promovam discutia care poate duce la cercetare.
Introducere
In ultimii ani s-a observat o crestere considerabila a utilizarii mingii de gimnastica sau a mingii elvetiene ca instrument de exercitiu fizic. Mingea de gimnastica este folosita de antrenori in programele de fitness si de terapeuti pentru vindecarea ranilor si profilaxie. Aceasta se datoreaza unei intelegeri mai bune a stabilizarii coloanei si al rolului pe care il joaca aceasta in durerile de spate. Modelul expus de Panjabi si de alti cercetatori si terapeuti a incurajat o crestere semnificativa in utilizarea mingii de gimnastica ca instrument de reabilitare si exercitiu.
Panjabi a introdus o noua abordare a stabilitatii coloanei, sugerand ca aceasta este bazata pe trei subsisteme: activ (muschii), pasiv (oasele) si de control (neural). Aceasta noua informatie a dus la o schimbare a modului in care terapeutii abordeaza tratarea durerii de spate.
Prima utilizare a mingii de gimnastica a apartinut terapeutilor elvetieni, incercand sa contribuie la imbunatatirea echilibrului si balansului copiilor cu paralizie cerebrala. Cercetarile curente demonstreaza ca mingea de gimnastica poate fi benefica in influentarea functionarii muchilor. Antrenorii si terapeutii au observat imbunatatiri la clientii si pacientii lor. Pedagogii au sugerat, de asemenea, ca mingea de gimnastica ajuta studentii sa invete mai bine. Unul din avantajele utilizarii mingilor este siguranta, pericolul unei raniri fiind redus aproape la zero, insa ajuta la activarea proprioceptiei, balansului si controlul echilibrului.
Cu cresterea ratei de utilizare a mingii de gimnastica si a popularitatii sale s-a ajuns ca publicul obisnuit sa dezvolte tot mai multe moduri de utilizare a mingii de gimnastica. Pacientii si publicul vor experimenta adesea lucruri pe care le vor gasi utile sau de ajutor, extinzandu-se dincolo de nivelul intentionat. In cazul mingii de gimnastica, aceasta a dus la preocupari legitime si unele informatii contradictorii despre siguranta si utilizarea sa corecta. Aceasta preocupare include oboseala muschilor si caderea de pe minge in timpul efectuarii cerintelor cand se foloseste mingea pe post de scaun la locul de munca sau acasa.
Scopul prezentarii acestor doua cazuri este de a stimula discutia si de a atenua unele ingrijorari in privinta utilizarii mingii de gimnastica, incurajand cercetarile ulterioare legate de utilizarile mingii de gimnastica.
Mingea de gimnastica pentru durerile de spate – Caz 1 –

Primul caz implica un barbat de 55 de ani cu un istoric de dureri de spate repetate. Acest pacient a fost tratat pentru diverse probleme in cabinetul nostru inca din 1977. Locurile dureroase au variat de la gat la partea superioara a spatelui, partea de mijloc a spatelui, partea de jos a spatelui si extremitati. Cele mai multe probleme au privit dificultati aparute la efectuarea muncilor zilnice si in activitatile de relaxare. Ocupatia sa presupunea statul timp de opt ore pe zi la tejghea pe podeaua de beton al unui depozit. El trebuia sa ridice obiecte si sa se aplece destul de frecvent. Ridicarea varia de la obiecte usoare de metal pana la produse extrem de grele. Si-a mentinut acest serviciu timp de aproximativ 25 de ani, ranirile minore acute acumulandu-se in timp, dezvoltandu-se in cele din urma intr-o durere cronica, frecventa, de spate. In ultimii ani el avusese un grad scazut de durere de spate constanta care alterna cu repetate crize de durere severa.
Acest pacient a raspuns initial bine la ingrijirea chiropractica, dar de-a lungul anilor problemele lui au devenit mult mai persistente si severe. Ranile minore au inceput sa aiba nevoie de tot mai mult timp sa se vindece. Aparitia progresiva a durerilor de spate cronice s-a dezvoltat de la ocazional la constant cu frecvente episoade de durere de spate severa. Episoadele de durere de spate severa au devenit gradual mai frecvente si mai severe cu dezvoltarea adiacenta a unei dureri ocazionale la picior.
Vizitele la chiropractician au devenit mai frecvente, iar rezultatele pozitive mai greu de obtinut. Tratamentul a constat in ajustari chiropractice, tehnici de relaxare a muschilor, exercitii si particularitati terapeutice. Acestea s-au dovedit a fi destul de reusite pana in ultimii patru ani. Atunci a avut loc o schimbare radicala semnalata de o crestere a frecventei vizitelor si un raspuns mai slab la tratament. In Ianuarie 2002 i s-a sugerat sa inceapa exercitii pe mingea de gimnastica si sa stea pe ea 20 de minute in fiecare zi. A facut asta pentru scurt timp si a renuntat deoarece statul pe minge pentru atata timp i-a intensificat durerea de spate. Problemele lui de spate au continuat sa creasca in severitate si frecventa. Examinarea cu raze X 2003/03/20 a scos la iveala o schimbare degenerativa usoara la nivelul L3-L4 L4-L5 cu reducerea moderata a spatiului intervertebral la nivelul L3-L4.
Reexaminarea protocoalelor de tratament in primavara anului 2005 a scos la iveala ca el nu utiliza mingea de gimnastica deoarece parea sa-i deranjeze spatele. El a specificat ca a putut sta pe ea numai 2 minute inainte sa apara durerea de spate, astfel ca a renuntat la a o mai utiliza. Tratamentul chiropractic a continuat iar el a fost instruit sa stea pe minge 2 minute sau pana devenea inconfortabila, crescand timpul de utilizare in functie de confortul lui. La sfarsitul celor 8 saptamani era capabil sa stea pe minge 20 de minute.
Pacientul a fost recompensat pentru perseverenta lui cu o reducere considerabila a simptomelor. El a experimentat o reducere a severitatii si frecventei episoadelor durerii de spate, iar durerea de spate acuta si durerea in picior au disparut complet. Durerea de spate constanta din trecut s-a imbunatatit gradual si acum nu mai este o problema. El mai experimenteaza doar ocazional disconfortul la nivelul de jos al spatelui si nu mai are nici o durere severa de spate sau picior. Vizitele la cabinet au fost reduse la una pe luna sau mai putin.
Mingea de gimnastica pentru durerile de spate – Caz 2 –

Al doilea caz vizeaza o femeie de 52 de ani care lucreaza la birou.
Ea s-a plans la primul consult de crize repetate de durere severa implicand partea de jos a spatelui, partea de sus a spatelui, si gatul. Se mutase recent in aceasta zona si consultase alt chiropractician care sa o ajute sa tina sub control problema. Chiropracticianul ei de dinainte i-a recomandat o minge de gimnastica in locul scaunului de la munca. Acest lucru a ajutat la reducerea recidivei durerii de spate si de gat si, de asemenea, a parut sa reduca severitatea episoadelor de durere.
Pacienta crede ca doua incidente traumatice sunt responsabile pentru durerea ei de spate si de gat. Un accident de masina din 1998 a fost prima ranire, iar a doua a avut loc la o cadere severa pe gheata in anul 2000. Ingrijirea chiropractica a inclus manevrari si exercitii. Acestea au ajutat, dar durerea a revenit dupa o scurta perioada de timp. Mingea de gimnastica a fost introdusa in incercarea de a imbunatati rezultatele tratamentului.
La momentul primei ei vizite in cabinetul nostru, ea utiliza deja mingea ca scaun la munca de un an si a simtit ca ii era de ajutor. A fost examinata si tratata pentru fixari articulare si sfatuita sa continue statul pe mingea de gimnastica la birou. In timp, au fost adaugate la tratament exercitiile cu mingea de gimnastica.
In ultimii 4 ani, istoricul tratamentului ei arata o reducere a vizitelor pacientei de la 17 in 2002 la 4 in 2005. Datorita presiunii de la locul ei de munca pacienta a incercat sa se intoarca la un scaun obisnuit de birou, in mai multe randuri. De fiecare data a intervenit o exacerbare a simptomelor, acestea fiind atenuate in momentul in care se intorcea la statul pe mingea de gimnastica.
Pentru aceasta pacienta, o combinatie de ingrijire chiropractica, exercitii cu mingea de gimnastica, si utilizarea ei ca scaun la munca au contribuit la o reducere semnificativa a simptomelor, a durerii din partea de jos a spatelui si a redus frecventa vizitelor la cabinet. Ea a avut nu doar o reducere semnificativa a episoadelor durerii spatelui ci si o reducere a severitatii episoadelor.
Inlocuitor pentru scaunul de birou?
Exista mai multe studii care arata beneficiile mingii de gimnastica. Acestea presupun cresterea activarii musculare, co-activarea si co-contractia musculara. In majoritatea cazurilor, studiile au observat mingea de gimnastica pentru valoarea ei in reabilitare si fitness. Aceste studii s-au concentrat pe functionarea musculara, puterea musculara si coordonarea musculara. Studiile de aceasta natura sunt importante pentru a ajuta la evaluarea utilizarii adecvate a mingii de gimnastica pentru reabilitare si fitness. Nu stim sa existe, pana in acest moment, studii care sa fi identificat muschii care sunt activati de statul pe mingea de gimnastica, nici despre utilizarea ei ca inlocuitor al scaunului de birou. Un studiu facut de Gill si Callaghan a gasit o diferenta intre proprioperceptia indivizilor cu durere de spate si cei fara durere de spate. Asta poate explica de ce mingea de gimnastica ajuta pacientul cu durere de spate. Dovezile clinice sugereaza ca mingea de gimnastica poate aduce beneficii in cazul unor pacienti daca e folosita ca inlocuitor al scaunului la munca. Termenul folosit uzual pentru asta este ședere activă.
Utilizarea mingii de gimnastica in dureri lombare
Instructiunile pe care le folosim in clinica pentru utilizarea mingii de gimnastica sunt destul de simple. Mingea trebuie sa i se potriveasca pacientului. Cei mai multi autori recomanda statul pe minge cu picioarele plate pe podea, cu soldurile si genunchii la 90 de grade. Recomandam, de asemenea, pacientilor nostri ca soldurile sa fie putin mai sus decat genunchii (cu o jumatate de palma).
Fiecare pacient este instruit sa lucreze cu atentie cand incepe sa foloseasca mingea de gimnastica si sa stea pe ea doar cat timp ea este confortabila. Recomandam un minim de 20 de minute in fiecare zi pentru reabilitare si prevenire, dar poate sa treaca timp pana se ajunge la aceasta durata. Daca mingea este folosita ca scaun, recomandam ca ea sa fie introdusa treptat de catre pacient. Confortul va determina durata de timp din fiecare zi in care un pacient sta pe minge la munca. Introducand mingea de gimnastica pe post de scaun ar trebui sa urmam aceleasi instructiuni ca in cazul introducerii oricarui exercitiu nou .
Cazurile din clinica sugereaza ca inlocuirea scaunului de birou cu mingea de gimnastica poate fi de ajutor unor tipuri de pacienti. Cele doua cazuri prezentate aici pot ajuta la atenuarea unor ingrijorari exprimate de catre criticii utilizarii mingii de gimnastica.
Primul caz, al unui pacient care initial gasise statul pe minge ca fiind o experienta dureroasa, a ajuns sa fie capabil sa stea pe minge cate 20-30 minute. Introducerea treptata a folosirii mingii de gimnastica pentru reabilitarea pacientului a dus la o reducere a simptomelor si a redus dependenta de ajustarile chiropractice. Putem invata din acest caz ca, la fel ca orice alta schimbare de activitate, mingea de gimnastica ar trebui sa fie introdusa treptat, tinand cont de capacitatea individuala a fiecarui pacient de a accepta schimbarea .
Al doilea caz poate reduce ingrijorarea unora privind utilizarea mingii de gimnastica ca scaun de birou. Aceste ingrijorari privesc oboseala muschiului spinal, lipsa suportului pentru spate, lipsa posibilitatii de relaxare a bratelor si pericolul caderii de pe minge. Aceasta pacienta folosise mingea de gimnastica ca scaun in ultimii 5 ani, cu ameliorarea evidenta a simptomelor. Lipsa posibilitatii de relaxare a bratelor si lipsa suportului la spate nu au reprezentat o problema, durerile ei practic disparusera si nu a cazut niciodata de pe minge. In clinica noastra, in mai bine de 10 ani, nu a existat nici un caz al vrunui pacient care sa cada de pe minge in timp ce o folosea ca scaun. Discutand cu colegii, nu am regasit nici la ei aceasta problema.

Prezentarea acestor doua cazuri nu reprezinta un raspuns definitiv la preocuparile legate de utilizarea mingii de gimnastica ca scaun la birou sau acasa. Va ridica probabil mai multe intrebari decat raspunsuri, insa speram ca, in acelasi timp, va incuraja terapeutii sa incerce si acest instrument in programele lor de reabilitare. Prezentand studiile de caz, practicianul in domeniu spera sa stimuleze discutii si un schimb de opinii, in speranta ca acestea vor promova cercetarile.