Caloriferul este rece in partea de jos. Cauze si rezolvari

Incalzirea inegala a elementilor caloriferului poate avea doua cauze majore: caloriferul nu este echilibrat hidraulic sau e infundat cu depuneri (in cazul caloriferelor vechi sau unde apa nu provine din retea, sau vine foarte murdara din retea). Vom discuta pe rand ambele cazuri, incercand sa va oferim o solutie cat mai potrivita.

Caloriferul este rece in partea de jos. De ce?

Cel mai probabil in calorifer s-a acumulat aer, iar acesta impiedica circulatia corecta a agentului termic. Vestea buna e ca nu aveti nevoie de un instalator, veti rezolva problema chiar dumneavoastra…

Aerisirea caloriferului

Aceasta operatiune va rezolva aproape intotdeauna problema caloriferului rece in partea de jos, si este prima interventie pe care trebuie sa o faceti, fiind si cea mai usoara. Putin mai jos aflati care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmati pentru a aerisi caloriferul, si a rezolva problema caloriferului care se incalzeste doar in partea de sus.

Aceasta supapa mica permite aerului sa iasa din instalatie

Indiferent de tipul de calorifer folosit, aerisirea se face in felul urmator:

  1. Inchideti robinetele tur si retur.
  2. Deschideti usor robinetul de aerisire cu o cheie de aerisire cu rezervor.
  3. Deschideti gentil robinetul de retur. Cand prin robinetul de aerisire va iesi doar apa, veti sti ca operatia a fost efectuata corect.
  4. Inchideti robinetul de aerisire.
  5. Deschideti robinetele tur si retur.

*** Aerisirea caloriferelor vechi de fonta se face in acelasi mod.

Rezervorul cheitei de aerisire are rolul de a retine apa murdara care iese in timpul procesului de aerisire impreuna cu aerul. Este un dispozitiv extrem de ieftin si convenabil pe care il veti folosi de fiecare data cand aveti nevoie sa aerisiti un calorifer.

Sfat

Aerisirea caloriferului trebuie facuta la fiecare inceput de iarna cand porneste instalatia de incalzire. Fie ca sunteti racordat la reteaua comuna, ori aveti o centrala proprie de apartament, trebuie sa faceti aerisirea anual pentru a spori randamentul instalatiei.

Cum identifici turul si returul la calorifer.

Turul

Reprezinta conducta prin care apa incalzita de sursa principala de caldura a sistemului este introdusa in calorifer. In mod caracteristic, aceasta conducta este cea mai calda la atingere comparativ cu restul componentelor sistemului de incalzire, deoarece transporta apa la temperatura cea mai ridicata disponibila in sistem.

Returul

Apa care a trecut prin calorifer si a transferat caldura in camera iese prin conducta de retur. Aceasta conducta e mai rece decat restul elementelor pentru ca a pierdut caldura. Conducta de retur, de obicei situata jos, duce apa inapoi la centrala termica unde e incalzita din nou si recirculata.

O alta deosebire intre cele doua este ca de obicei doar pe conducta tur exista un robinet clasic, restul robinetilor trebuie actionati cu chei speciale

Schema calorifer tur retur

Aruncati o privire pe schema de mai jos. Acesta este modelul cel mai simplu de racordare al caloriferelor, aceste principii fiind luate in considerare la aproape orice tip de instalatie. Daca aveti dubii in privinta corectitudinii instalatiei dumneavoastra, consultati un instalator.

 Echilibrul hidraulic

…sau mai adecvat cazului nostru, dezechilbrul hidraulic consta in nesatisfacerea aportului necesar de presiune a apei in instalatie. Cu alte cuvinte apa nu circula prin calorifer cu suficienta presiune, iar acesta nu mai functioneaza in parametri, deseori caloriferul ramanand rece in partea de jos. Din cauza presiunii mici, apa va circula incet dinspre tur inspre retur, neavand suficienta forta sa dizloce tot volumul de apa rece; la acest fenomen se mai adauga si principiul termo-dinamicii care spune ca lichidele mai calde se ridica iar cele reci coboara.

In cazul in care sunteti racordat la reteaua comuna de termoficare, nu prea aveti ce face in privinta presiunii apei; eventual asigurati-va (daca mai sunt si alte persoane legate la retea) ca nu a avut vreun vecin o interventie neautorizata in sistemul de tevi (debransari sau bransari).

Daca incalzirea o faceti de la o centrala proprie de apartament, cresterea presiunii in centrala ar trebui sa rezolve acesta problema. Verificati cartea tehnica a centralei, si modificati presiunea corespunzator.

 

Depuneri de impuritati

In cazul caloriferelor vechi (dar nu numai), depunerile pot provoca scaderea presiunii apei, fapt care va duce la fenomenul mentionat mai sus – dezechilibru termic. Acestea se depun in partea de jos a caloriferului, si uneori chiar in teava de retur. Depunerile vor impiedica circulatia apei in parametri, caloriferul ramanand rece jos. Depunerile sunt formate din calcar dezlipit de pe interiorul peretilor caloriferului, bucati mici de metal oxidat (firimituri de rugina), sau alte impuritati precum nisip sau pamant; impuritatile fiind produsul unei filtrare slabe a apei. In acest caz este necesara o curatare temeinica a caloriferului la interior.

O solutie universala o gasiti aici, si are rolul de a indeparta impuritatile, depunerile de calcar, si rugina. Este folosita in industria auto dar are acelasi efect si pentru curatarea caloriferelor. Partea negativa e ca aveti nevoie de 3-4 flacoane, sau de unul singur mai mare.

Caloriferele elctrice sunt o solutie temporara ieftina. Aici gasiti diferite modele.

Ne-am gandit ca ar fi bine sa scriem un articol despre cum se calculeaza cat consuma un calorifer electric.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.