Drujba electrica vs benzina – care e mai potrivita pentru tine? Acest articol va oferi o analiza aprofundata a diferitelor drujbe disponibile pe piata (benzina, acumulator, electrice cu cablu) si va prezenta avantajele si dezavantajele fiecareia , astfel incat sa puteti lua o decizie inteligenta de cumparare. Stim ca poate fi dificil sa faci cumparaturi pentru o drujba buna, dar tocmai de aceea am creat acest ghid.
Introducere | Drujba electrica vs benzina
Drujba e un instrument extrem de versatil si portabil, si e indispensabil in arsenalul oricui lucreaza cu lemnul, indiferent ca o face in mod amator sau profesionist. Indiferent de aplicatie, exista o multime de motive pentru care s-ar putea sa ai nevoie de acest utilaj incredibil.
Drujbele exista deja pe piata de ceva timp, fiind la indemana oricui, si sunt utilizate de catre proprietari de case, la munca in livada, la cherestea, de catre pompieri sau pentru salvare in caz de dezastre, precum si de echipe de constructie. Drujbele vin intr-o varietate de forme si marimi, si sunt clasificate in principal pe baza motorului lor (benzina sau electrice), dar si dupa lungimea lamei.


Daca mergi azi in piata pentru a cumpara o drujba, vei fi coplesit de varietatea de marci, modele si dimensiuni. Exista literalmente sute de drujbe, si poate fi adesea dificil sa faci diferenta intre cele autentice si cele de proasta calitate.
Daca achizitionezi o drujba care nu e de marimea potrivita pentru activitatea la care vrei sa o folosesti, va rezulta oboseala fizica inutila, deteriorarea drujbei, precum si o pierdere de timp si bani in reparatii. Dar, nu te teme, pentru ca iti vom oferi ghidul suprem pentru alegerea unei drujbe, punand accent in mod special pe diferentele dintre drujbe pe benzina si drujbe electrice.

Acestea sunt cele doua tipuri uzuale de drujbe ce pot fi gasite in magazine, iar denumirile lor sunt destul de reprezentative incat sa explice in ce mod sunt diferite. Drujbele pe benzina folosesc benzina, iar drujbele electrice folosesc electricitatea pentru a obtine rotirea lantului. De care din ele ai nevoie? Inainte de a raspunde la aceasta intrebare, sa studiem niste scenarii in care am considera necesara de o drujba, ca sa ne asiguram ca intr-adevar ai nevoie una.
Dupa aceea, vom cerceta mai adanc modul in care functioneaza o drujba, si vom explica in detaliu de ce marimea conteaza atunci cand vine vorba de lungimea lamei unei drujbe. Apoi, vom da argumente pro si contra pentru benzina, precum si pentru drujbe electrice, in speranta ca vei reusi sa iti faci o idee despre care care din ele e mai potrivita muncii pe care urmeaza sa o executi. In cele din urma, vom discuta despre cateva din cele mai bune drujbe de la producatori de renume, astfel incat sa iti poti face o idee despre ce functii sunt mai importante, si la ce sa te astepti de la o drujba performanta de top.
Economiseste timp cu o drujba
Inainte de a intra in detalii, sa aruncam o privire la cateva cazuri frecvente de utilizare pentru drujbe. Sectiunea urmatoare trateaza cateva scenarii in care drujbele pot reduce drastic perioada de timp necesara pentru a finaliza o anumita sarcina.
Sa presupunem ca detii o livada sau gradina mare, cu o multime de copaci si pomi in ea. Sau poate ai doar o casa mare, cu niste zone verzi prin jurul ei, si o multime de copaci batrani in apropiere, care sunt acolo si cresc de zeci de ani.

Desi motocoasele si trimmerele sunt foarte bune pentru gestionarea gazonului si arbustilor, nu vei putea tunde si taia ramurile unui copac cu ele. Copacii batrani, care se apropie de sfarsitul ciclului lor de viata, sunt un pericol pentru oricine va trece pe langa ei. Trunchiurile lor uscate si ramurile li se pot rupe in orice moment sub sarcina, iar cea mai buna solutie de a reduce riscul e taierea sau tunderea lor preventiva, sau macar taierea ramurilor mai mari cu risc ridicat de rupere. O drujba telescopica cu lama de 30-35 cm e ideala pentru asa ceva.

In scenariul urmator, vom presupune ca obtinem din surse proprii lemnele de foc sau constructie. Insa folosind o secure si un fierastrau manual ne-ar intarzia, si va dura foarte mult pana ajungem la necesarul de lemne taiate. In plus, securea va necesita si un mare efort fizic, si cere multa rabdare. E adevarat ca un topor nu are nevoie sa fie uns cu ulei si curatat decat dupa folosire, pentru pastrare, dar o drujba tot va realiza acelasi volum de lemne taiate intr-un timp de zece ori mai scurt. Acest lucru ne permite sa obtinem mai mult lemn in aceeasi perioada de timp, cu mai putin efort. Cine nu ar vrea asta?
In cele din urma, sa luam in considerare un caz mai extrem de utilizare a drujbei. Dupa o furtuna puternica, te poti trezi in curte sau in drum cu copaci, stalpi de telefonie, si alte deseuri cauzate de distrugerea provocata de furtuna. Daca iti blocheaza un copac intrarea in curte, nu poti iesi sa-ti procuri provizii esentiale, mancare, medicamente sau combustibil.

Un generator merge mana in mana cu drujba electrica in situatii de urgenta si dezastre.Furtunile pot distruge si reteaua electrica, ceea ce inseamna ca nu vei fi capabil sa gatesti mancarea, sa incalzesti casa, si nu vei avea lumina daca nu ai fost inspirat sa achizitionezi dinainte un generator fiabil. Insa, daca ai un semineu sau o soba pe lemne, vei putea utiliza drujba pentru a transforma acei copaci in combustibil. De asemenea, poti curata drumurile de acces si strazile de copacii si stalpii cazuti.
Acestea nu sunt singurele situatii in care e necesara o drujba, caci in realitate aplicatiile ei sunt nenumarate si nu le putem discuta pe toate aici, deoarece nu acesta e scopul articolului. Dar credem ca s-a inteles ideea. O drujba e extrem de utila din multe motive, iar acum vom dezbate modul in care se alege si achizitioneaza drujba perfecta pentru tine.
Dedesubt vom prezenta modul in care functioneaza o drujba, si principalele diferente intre una electrica si una pe benzina.
Cum functioneaza o drujba?
Copacii sunt materializari maiestuoase ale frumusetii naturii, capabili de a ajunge la proportii gigantice. Unii copaci, cum ar fi stejarul si mesteacanul, au nevoie de mai multe decenii pentru a se dezvolta, si pot atinge inaltimi ce rivalizeaza cu unele blocuri cu mai multe etaje. Un copac de esenta tare poate cantari mai multe tone, ajungand la o greutate impresionanta. Cu toate acestea, orice copac poate fi doborat in cateva minute cu ajutorul unei drujbe pe benzina cu lama de 50 de centimetri, performanta ce i-ar face pe bunicii nostri invidiosi.
Cu un fierastrau sau un topor, chiar si taietorii cu experienta au nevoie de mai multe ore pentru a da jos un copac din lemn de esenta tare complet maturizat, iar asta daca lucreaza in echipe de cate doi. Deci, cum reusesc drujbele o asemenea performanta? Ce se afla in interiorul uneia dintre aceste masinarii pentru taierea lemnului? Cititi mai jos pentru a afla…
Tipuri de drujbe
Exista in principal trei tipuri de drujbe, in functie de modul in care sunt alimentate. Aceste trei tipuri sunt: benzina, electrice cu fir, si electrice cu acumulator. Fiecare tip distinct are avantajele si dezavantajele sale, si vom discuta in detaliu despre acestea foarte curand. Dar, mai intai vom trece rapid in revista modul in care acestea functioneaza, si tipurile de sarcini pentru care sunt fiecare potrivite.
– Drujbe pe benzina –
Acest tip de drujba e alimentata cu benzina dintr-un rezervor de combustibil situat langa motor. Rezervorul are de obicei capacitati cuprinse intre 0,26 si 0,56 litri. Perioada de functionare poate varia foarte mult in functie de sarcina la care este supusa drujba, eficienta consumului de combustibil, precum si de capacitatea cilindrica si puterea motorului. Cu toate acestea, o drujba pe benzina cu lama de 40-45cm ar trebui sa aiba o durata de functionare de aproximativ 15-20 de minute folosind un rezervor de benzina, atata timp cat sarcina la care e supusa e moderata.

Drujbele pe benzina necesita mai multa intretinere decat cele electrice, deoarece rumegusul are tendinta de a se amesteca cu uleiul ce lubrifiaza lantul, si se ajunge des la situatia in care trebuie deschis capacul ambreiajul pentru a curata acea mazga acumulata. De asemenea, filtrele de aer se infunda des daca drujba e folosita intr-un mediu cu mult praf, sau daca se taie mult lemn uscat zi de zi.
Prin taierea lemnului mort sau uscat se produc multe aschii marunte ce pot ajunge in motor prin galeria de admisie a aerului, in cele din urma inecandu-l. Dar, desi trebuie muncit mai mult pentru intretinerea lor, si sunt mai zgomotoase (motoarele pe benzina produc zgomot), drujbele alimentate cu benzina sunt utilajul recomandat daca ai de taiat lemne la modul serios.
Cei care au de lucru frecvent cu drujbe garanteaza ca cele pe benzina sunt preferabile celor electrice, deoarece la aceleasi dimensiuni si greutate sunt mult mai puternice. Daca trebuie sa taie prin 30 de centimetri de lemn de esenta tare, o drujba electrica s-ar putea sa intampine probleme. Daca obiectivul tau principal este de a dobora copaci sau de a taia busteni grosi din lemn de esenta tare, atunci evita drujba electrica si ia una flamanda pe benzina, e garantat ca nu te va lasa la greu!
– Drujbele electrice cu fir –
Nu chiar toata lumea lucreaza la nivel profesionist cu drujba. De fapt, o persoana normala e posibil sa nu fi taiat in viata ei un copac. Dar ce te faci cand copacii de pe langa casa sau bloc au crescut in dimensiuni iar crengile lor s-au apropiat periculos de mult de geamuri, sau de acoperis? Sau poate vrei doar sa dai forma unor scanduri pentru urmatorul tau proiect de tamplarie?

In loc sa cumpari o drujba pe benzina zgomotoasa pentru treburile marunte de pe langa casa, mai bine merita investit intr-una electrica. De ce recomandam drujba electrica in acest caz? Ei bine, in primul rand pentru ca are nevoie de o intretinere minima. Fara putina experienta cu motocoase, generatoare, etc. va fi mai dificil de inteles modul in care functioneaza si se intretine o drujba cu motor termic, pe benzina.
Benzina si uleiul trebuie amestecate in proportiile corecte, astfel incat combustibilul sa fie bine lubrifiat si sa se previna uzura prematura a motorului, apoi trebuie curatate filtrele de aer, verificata bujia, etc. Deci intretinerea unei drujbe pe benzina implica un anumit efort pentru o scula care va fi folosita poate doar de cateva ori pe an.
Poate vei face o masuta in curte. Poate vei curata niste crengi care s-au intins cam incomod. Acele crengi nu vor fi mai groase de 10-15 centimetri, si probabil dintr-un lemn moale. Deci daca puterea suplimentara a unei drujbe pe benzina nu e necesara, de ce ti-ai complica viata cumparand una? Si nici macar nu am discutat despre zgomot inca, s-ar putea ca vecinii sa nu fie prea fericiti cu poluarea si zgomotul suplimentar.
Avantajele unei drujbe electrice
Ca fapt divers, o drujba pe benzina produce in medie un zgomot cu o intensitate de 100 decibeli, la nivelul unui concert rock sau a decolarii unui avion. Unele drujbe depasesc 110 decibeli si se apropie de nivelul de zgomot suportabil al urechii umane. Drujbele sunt printre cele mai zgomotoase utilaje si e intotdeauna recomandata purtarea unor casti de protectie cu antifoane in timpul utilizarii.
Taietorii de lemne care lucreaza in padure nu trebuie sa-si faca griji in privinta poluarii fonice, deoarece acestia opereaza la distanta de orice urma de civilizatie. Insa vecinii si familia vor fi deranjati de zgomot cand lucrezi pe langa casa, deci e cu siguranta un aspect demn de luat in considerare in alegerea unei drujbe.
– Drujba cu acumulator (electrica fara fir) –
In timp ce discutam despre motivele pentru care ai vrea sa cumperi o drujba electrica cu cablu, alimentata de la retea sau generator de curent, am vorbit despre faptul ca nu toata lumea are nevoie de asa mare putere, si ca cel mai adesea o drujba moderata va face treaba suficient de bine, fiind si mai silentioasa si mai usor de intretinut in acelasi timp. Daca trebuie sa-ti gasesti drumul prin casa pe intuneric, nu ai nevoie de o torta uriasa, ci orice lanterna normala va fi suficienta. Dar daca lanterna trebuie bagata in priza pentru a te putea folosi de ea?
Nu ar fi frustrant? Ar fi imposibil de utilizat acea lanterna in afara casei, daca nu cumva ai prize in locul aspersoarelor pentru udat gazonul.
Aceeasi problema e aplicabila si drujbelor electrice cu cablu, ele fiind foarte bune atata timp cat lucrezi in apropierea casei, dar de indata ce te indepartezi prea mult, drujba devine inutila. Sa presupunem ca avem un gazon destul de lung, sau o curte mai adanca, si exista niste copaci la capatul ei, care s-au extins dincolo de gard, pe pamantul vecinilor. Daca vrei sa tai ramurile razlete de pe acei copaci, vei avea nevoie de multi metri de prelungitoare. Deci, practic, te-ai trezit ca ai cumparat o scula pe care nu o poti folosi.
O pana de curent este inca un scenariu in care lipsa unei surse de energie incorporata ar putea fi devastatoare. in cazul in care se arde un transformator sau se intrerupe o linie de alimentare si ne lasa fara curent in casa, nou achizitionata drujba electrica devine si ea inutila. Dar daca drujba ar functiona si pe baterie? Nu ar fi util? Ai putea lucra chiar si atunci cand a avut loc o pana de curent, si nu vei mai fi limitat de lungimea cablului! Aici intervin drujbele electrice fara cablu. Ele sunt practic drujbe electrice cu acumulatori litiu-ion puternici ce alimenteaza motorul.
Drujba cu acumulator e, desigur, putin mai grea si mai costisitoare decat drujbele electrice conventionale cu cablu, dar nu e restrictionata de cabluri de alimentare, si e mai usoara decat cele mai multe drujbe pe benzina. Da, bateriile ofera o limita de functionare, dar de cele mai multe ori sunt suficiente pentru 30 de minute de lucru. Iar pentru lucrari mai extinse, sau daca trebuie sa luam drujba cu noi in locatii mai indepartate, se poate oricand lua un al doilea acumulator si inlocui usor cand primul se consuma.
Componente principale ale unei drujbe
O drujba are urmatoarele componente principale:
- Motor
- Ansamblu ambreiaj
- Lama
- Lant
Daca este o drujba pe benzina, aceasta va avea, de asemenea, un rezervor de combustibil, carburator si filtru de aer. Daca este o drujba electrica cu cablu, va avea un cablu de alimentare la capatul din spate, pentru alimentarea motorul electric de la retea sau generator. Daca este o drujba electrica cu acumulator, va avea o baterie reincarcabila in apropierea motorului. Dar, inainte de a vorbi mai multe despre partile componente si modul in care acestea lucreaza impreuna, sa discutam despre modul in care reuseste o drujba sa taie prin lemn.
Chiar daca nu te-ai dat niciodata cu bicicleta, cu siguranta ai vazut cum functioneaza una. Puterea e transferata de la picioare la roata din spate printr-un mecanism cu lant si roti dintate (pinioane). Cand se apasa pe pedala, pinionul mare incepe sa se roteasca odata cu ea.
O drujba e practic un lant cu dinti ce se roteste continuu. Dintii sunt proiectati intr-un mod foarte specific, iar lantul in sine e o serie de sectiuni metalice nituite. Fiecare dinte de taiere are o forma pliata si este fabricat din otel aliaj de crom cu continut ridicat de carbon, desi unele lanturi vin placate cu vidia si sunt extrem de rezistente, dezavantajul acestora fiind ca nu pot fi ascutite manual, ci doar pe masina. Un dinte de taiere este impartit in doua parti distincte: varful dintelui de taiere si un limitator de avans. Limitatorul de avans merge inaintea varfului de taiere si limiteaza adancimea pana la care acesta va intra in material, cu scopul de a proteja lantul de avarii.
Lanturile conventionale au un dinte de taiere tot e a doua za a lantului, dar exista si lanturi dinte-za-dinte-za-za, si lanturi care au doua zale libere intre dinti. Acestea sunt folosite pe drujbe de putere mai mare, folosite deseori la taiat metal, la descarcerari, etc. si care au lame mai lungi. O densitate mai mare a dintilor duce la o taiere mai fina, insa datorita frecarii suplimentare a suprafetei de contact mai extinsa, necesita si o putere mai mare pentru a putea fi folosite. Mai intervine si problema lemnului ce trebuie eliminat dupa ce e taiat de dinte, care va fi ingreunata daca dintii sunt prea desi.
Motorul se afla in partea din spate a drujbei si trimite puterea la ambreiaj printr-un disc. Ansamblul de ambreiaj este proiectat sa cupleze numai atunci cand motorul se roteste la un anumit numar minim de rotatii. In acest fel, nu va trebui sa oprim sau pornim motorul de fiecare data cand nu taiem in lemn. La ralanti, motorul se va roti fara a angrena si lantul drujbei.
Ambreiajul e format din doua sau trei segmente care la viteze mici formeaza un disc strabatut de un arc. La viteze mari, datorita fortei centrifuge, segmentele se extind facand priza pe oala (carcasa) ambreiajului, care angreneaza lantul printr-un sistem de roti dintate.
Atunci cand dintii de pe acest lant vin in contact cu lemnul, ei rup si sfasie fibra lemnoasa la fel de usor precum ar taia un cutit painea. Puterea pe care o are un motor va determina viteza cu care se roteste lantul. Rotatii mai multe duc la taieri mai curate si mai rapide, iar cuplul motorului este ceea ce determina daca o drujba e capabila sa taie lemne de esenta tare. Pentru taierea prin busteni grosi e nevoie de o combinatie intre un motor puternic si un ansamblu lant lung.
Lantul este montat pe o lama de ghidare. Aceasta este structura metalica lunga care sprijina lantul, iar lantul se invarte imprejurul ei. Drujbele sunt dotate cu mecanisme de intindere a lantului, deoarece daca acesta e slabit si sare in timpul functionarii poate provoca rani grave, fiind capabil sa taie prin carne si oase. Daca e prea tensionat se va bloca in lemn si poate duce la defectarea ambreiajului si al motorului.
Acestea au fost cele 4 parti principale care pot fi gasite la orice drujba. Drujbele pe benzina sunt actionate de motoare pe benzina, in timp ce cele cu cablu sau acumulator folosesc motoare de curent continuu fara perii. Un detaliu pe care am vrea sa-l elaboram e tipul de motor folosit la drujbele pe benzina. Asta deoarece motorul care se gaseste in drujbele pe benzina e mult mai asemanator celui folosit intr-un Jet Ski, decat motorului cu care sunt dotate in mod normal suflantele de zapada sau suflantele de frunze. De ce? Ei bine, asta pentru ca drujbele pe benzina folosesc motoare in doi timpi, la care admisia si evacuarea sunt cumulate cu compresia si detenta.
Motoarele in doi timpi nu au supape sau mecanisme complexe de ungere. Lubrifiantul e amestecat direct in benzina si trece prin carburator din rezervorul de combustibil. Vom discuta in urmatoarea sectiune de ce sunt preferate motoarele in doi timpi in detrimentul celor in patru timpi.
De ce folosesc drujbele motoare in doi timpi?
Motoarele in doi timpi sunt mai zgomotoase si mai ineficiente in comparatie cu motoarele in patru timpi. Acest lucru se datoreaza faptului ca al doilea ciclu cuprinde atat admisia cat si evacuarea, ambele avand loc in acelasi timp. Ceea ce inseamna ca o parte din combustibilul proaspat este, de asemenea, spalat prin fanta de evacuare atunci cand pistonul se deplaseaza in jos, pentru a permite gazelor arse din ciclul anterior sa scape. Pe langa asta, faptul ca aceste motoare nu au supape sau mecanisme de ungere inseamna ca durata de viata a lor va fi mai mica decat cea a motoarelor in patru timpi, uzura producandu-se mai repede.
Lubrifiantul este amestecat direct in combustibil si se imprastie pe piston si ambielaj (vilbrochen si biela) de fiecare data cand carburatorul introduce combustibil in cilindru. Aceasta e o metoda rudimentara de aplicare a lubrifiantului, si se face in primul rand pentru a reduce costul si dimensiunea acestor motoare. Din cauza modului lor de functionare, motoarele in doi timpi sunt mai galagioase, mai gurmande, si emit mai multe gaze arse. Pe scurt, nu prea respecta normele de emisie gaze si de zgomot.

Dar, daca sunt mai galagioase, mai mai mari consumatoare, si emit mai multe gaze arse decat motoarele in patru timpi echivalente, care genereaza aceeasi cantitate de putere cu mai putin combustibil, de ce producatorii de drujbe favorizeaza totusi motoarele in doi timpi? Ei bine, o fac datorita raportului extraordinar dintre putere si greutate.
Un motor normal de drujba cu o greutate intre 3-4 kilograme genereaza aproape 3-3,5 cai putere. Asta ii plaseaza raportul putere/greutate foarte aproape de 1:1, obiectiv aproape imposibil de atins de catre un motor in patru timpi. Din moment ce motoarele in doi timpi folosesc mai piese in miscare, acestea costa, de asemenea, mai putin. Lipsa unui sistem dedicat de lubrifiere inseamna ca putem amesteca uleiul in combustibil si sa uitam de inlocuirea frecventa a uleiului de motor, cum ar trebui la un motor in patru timpi.
Din moment ce motoarele in doi timpi genereaza putere in doar doua cicluri, ele sunt, de asemenea, mai bune pentru taierea prin lemn, o situatie in care pe motor e aplicata rezistenta continua, iar generarea de putere spontana este foarte importanta. Pe scurt, curba de cuplu este mult mai lina pe un simplu motor in doi timpi in comparatie cu un motor in patru timpi, care trebuie sa astepte 3 cicluri pentru fiecare ciclu care genereaza putere. Din moment ce motoarele in doi timpi sunt mai mici si mai usoare, acestea se pot monta cu usurinta in spatiul limitat al unei drujbe. Incearca sa montezi un motor in patru timpi de putere comparabila in acelasi spatiu. Nu vei putea, datorita axului cu came, supapelor si sistemului de lubrifiere – toate acestea adaugandu-se la dimensiunea si greutatea suplimentara.
Marimea potrivita a unei drujbe
Cautand sa cumperi o drujba, vei intalni o valoare cunoscuta sub numele de “lungimea lamei”. Aceasta este exprimata in centimetri sau inchi, iar o drujba medie are de obicei lungimea lamei cuprinsa intre 40-45 centimetri. Ei bine, regula de baza este ca, cu cat e mai lunga lama, cu atat mai adanc vei putea taia fara a fi nevoit sa repozitionezi drujba.
Ca sa detaliem putin, imagineaza-ti ca ai o drujba cu lama de 40 de centimetri. Vrei sa tai un copac care are un trunchi gros de 90 de centimetri. Presupunand ca drujba are un motor suficient de puternic, vei fi capabil sa tai doar 40 de centimetri spre centrul trunchiului. Ce faci dupa asta, din moment ce ai ramas la 5 centimetri distanta de centru? Scoti fierastraul din masina si mai chemi un prieten, apoi va chinuiti cateva ore sa ajungeti spre centru? E mult mai eficient daca iei de la bun inceput o drujba cu lama de lungimea potrivita, evitand astfel de situatii neplacute.
Lungimea lamei este, de asemenea, un bun indicator al puterii pe care o are motorul drujbei. Asta se datoreaza faptului ca lungimile mai mari se vor confrunta cu o rezistenta mai mare la taiere. Un lant mai lung va face contact cu lemnul pe o suprafata mai mare, cerand de la motor putere mai mare ca sa poata mentine rotatiile pe minut constante. O viteza fluctuanta a lantului va avea ca consecinte taieturi neregulate sau oblice, cu sectiuni de lemn inegale, si santuri si aschii pe toata suprafata.
Ce tip de drujba – Electrica vs Benzina?
Aceasta este o chestiune extrem de subiectiva, si totul se reduce la ceea ce ai de fapt nevoie. Ia o drujba pe benzina pentru lucrari unde ai nevoie de multa putere, si una electrica pentru lucrari de intretinere pe langa casa. Drujbele pe benzina suporta lungimi ale lamelor mult mai mari comparativ cu drujbele electrice. Dar cele electrice sunt mai silentioase si au nevoie de mult mai putina intretinere, fiind si mai usor de manipulat.
– Drujbele pe benzina –
Acestea folosesc motoare pe benzina pentru a roti lantul, si de multe ori ies in avantaj fata de drujbele electrice in ceea ce priveste puterea generata. Sunt mai greu de intretinut si elimina multe gaze arse in timpul functionarii. Motoarele lor in doi timpi pot genera un zgomot de pana la 115 decibeli, care deja se apropie de pragul de durere la nivelul urechii umane. Cu toate acestea, daca avem nevoie sa taiem busteni mari de lemn de esenta tare, atunci o drujba pe benzina e ideala.

Argumente PRO:
- Mult mai puternice decat omoloagele lor electrice, si excelente pentru taierea lemnului de foc.
- Capabile de taierea tuturor tipurilor de arbori, inclusiv a celor de esenta tare.
- Excelente pentru curatarea de dupa o furtuna.
- Nu sunt limitate de cabluri de alimentare.
- Suporta lame si lanturi mai lungi datorita puterii superioare a motorului si a cuplului suplimentar.
- Suporta sisteme mai bune de ungere a lantului.
Argumente CONTRA:
- Zgomotoase, emit gaze incomplet arse.
- Mai grele, pot fi greu de manevrat daca se folosesc lame mai lungi.
- Necesita intretinere frecventa pentru a continua sa functioneze in parametri.
- Mult mai greu de pornit in comparatie cu drujbele electrice.
– Drujbe electrice cu cablu –
Drujbele electrice cu cablu pot fi extrem de ieftine si usoare. Puterea unei drujbe electrice poate fi estimata dupa cati Wati are. Unele drujbe electrice sunt dotate chiar si cu sistem automat de lubrifiere a lantului, eliminand astfel ungerea din operatiunile de intretinere pe care ar trebui sa le facem. Suporta de obicei lame de 40 de centimetri lungime, desi recomandarea pentru taiere in lemn de esenta tare e 30-35 de centimetri.
Argumente PRO:
- Sunt cele mai usoare si mai ieftine tipuri de drujbe de pe piata.
- Buton de pornire extrem de convenabil.
- Silentioase, usor de manevrat.
- Nu necesita aproape deloc intretinere.
- Excelente pentru gestionarea curtii si pe langa casa.
Argumente CONTRA:
- Le lipseste puterea drujbelor pe benzina, nu sunt recomandate pentru taierea bustenilor tari sau a copacilor de orice fel.
- Nu suporta lame prea lungi, din cauza puterii scazute.
- Mobilitate redusa din cauza cablului de alimentare atasat.
– Drujbe electrice cu acumulator –
Acestea functioneaza pe aceleasi principii ca modelele cu cablu, cu exceptia faptului ca vin cu baterii reincarcabile. Motoarele din modelele fara cablu sunt reglate pentru a oferi eficienta energetica maxima, in scopul de a creste timpii de functionare. Aceste drujbe sunt foarte bune pentru taierea ramurilor sau pentru proiecte DIY pe langa casa. Mobilitatea nu este limitata la fel ca la modelele cu cablu de alimentare, datorita acumulatorului. Cu toate acestea, tind sa fie mai grele si mai scumpe din cauza prezentei acestor acumulatori.
Argumente PRO:
- Buton de pornire extrem de convenabil .
- Silentioase si usor de manevrat.
- Necesita intretinere minima.
- Ideale pentru curte sau proiecte DIY, foarte mobile datorita lipsei cablului de alimentare.
- Mai usor de manevrat decat drujbele electrice cu cablu.
Argumente CONTRA:
- Lungimi ale lamelor limitate.
- Mai scumpe si mai grele decat modelele electrice cu cablu.
- Unele dintre acestea tind sa fie mai slabe decat cele cu cablu, datorita faptului ca motoarele lor sunt mai mult orientate spre economisirea de energie, mai degraba decat pe performanta.
- Bateriile pot deveni destul de costisitoare.
Echipamentul de protectie e necesar
La ce ar trebui sa ne uitam atunci cand cumparam o drujba pe benzina
Amortizarea vibratiilor: Pentru a evita boli ca Sindromul Vibratiilor Mana-Brat in operarea unei drujbe pe benzina pentru perioade mai lungi de timp, trebuie investit intr-o drujba cu un sistem decent de amortizare a vibratiilor. Motoarele mai mari ale drujbelor cu cilindree de peste 40cc vor vibra cel mai tare.
Pornire asistata: Acest lucru permite pornirea mult mai usoara a drujbei.
Lubrifiere automata lant: ungerea automata a lantului foloseste rotirea pinionului pentru a angrena sistemul de ungere a lantului, ceea ce inseamna ca ungerea manuala nu mai e necesara. Acest lucru usureaza mult intretinerea.
Frana inertiala de lant: O frana de lant este proiectata pentru a proteja utilizatorul drujbei de recul. Un recul se produce atunci cand lantul se blocheaza in ceva, iar acest lucru face ca drujba sa sara inapoi, la o viteza mare. Bara de protectie la recul situata in partea din fata impinge in mana si provoaca o oprire instanta a lantului, astfel incat sa nu produca rani grave. Aceasta este o frana manuala care se bazeaza pe activarea manuala pentru a fi eficienta.
Cu toate acestea, o frana inertiala este mult mai rapida, si se activeaza de indata ce detecteaza o iregularitate in miscarea lantului. Acest lucru este automat si se activeaza super-rapid. Avand in vedere ca lantul unei drujbe se poate invarti cu viteze de pana la 90 de kilometri pe ora, si in mod normal face asta la o distanta mai mica de 1 metru de corpul tau, prinde bine un plus de viteza de reactie a franei de lant inertiala.
Vezi promotii la drujbele Husqvarna!
Cei de la Husqvarna au introdus pe unele drujbe de-ale lor si un al treilea sistem (pe langa cel manual si cel inertial) de siguranta, care oferta posibilitatea de bloca lantul si cu mana dreapta. Au numit acest sistem inovator TrioBrake Protection System.
Sistem de intindere rapida al lantului: Multe drujbe STIHL incorporeaza acest sistem. Sistemul de intindere rapida permite strangerea / slabirea lantul fara a fi nevoie de o cheie sau un alt instrument de strangere.
Blocarea clapetei de acceleratie: functioneaza, in principiu, la fel ca siguranta de la o arma de foc. Motorul nu va mai putea fi turat nici macar daca se actioneaza acceleratia, pana nu se decupleaza dispozitivul de blocare.
Carburator si manere incalzite: Lucrezi in ger? Ei bine, atunci nu ti-ar strica sa cumperi o drujba cu manere incalzite, ca sa nu-ti amorteasca mainile. Nu e deloc o idee buna sa operezi drujba cu mainile tremurande. Aceasta functie nu e doar pentru confort, ci si pentru siguranta. Carburatoare incalzite sunt necesare pentru functionarea la temperaturi sub zero grade, deoarece acestea vor impiedica uleiul sa inghete, astfel incat drujba poate porni chiar si in cele mai mici temperaturi.
Acces rapid la filtrul de aer: Filtrul de aer are nevoie de curatare frecventa pentru a proteja motorul si a evita inecarile. Accesul rapid la filtru economiseste mult timp si face curatarea lui mai eficienta.
Makita UC4041A | Drujba 1800W, lama 40cm
(Electrica cu cablu)

Caracteristici:
- Viteza lantului 14,5 m/s
- Lama 40 cm
- Masoara 45,5 cm lungime, si cantareste 44,7 kg fara lama si lant
- Sistem de intindere rapida a lantului
- Manere ergonomice cauciucate
- Protectie integrata la suprasarcina pentru motor
- Rezervor de ulei incapator de 200ml cu indicator de nivel transparent
- Ungere automata a lantului
- Frana de lant electrica
✓ Vizualizati sau descarcati manualul pentru drujba electrica Makita UC4041A.
Inainte de toate, aceasta este o drujba electrica. Acest lucru inseamna ca vei fi limitat de lungimea cablului sau de alimentare si, prin urmare, nu este scula ideala pentru taierea si intretinerea unei gradini mari sau livezi. Dar, daca ai nevoie doar de o drujba cu care sa tai niste copaci de pe langa casa, sau vrei sa construiesti niste mobila in garaj, atunci acest model de Makita merita pe deplin.
Este ideala pentru cineva care nu a mai operat niciodata o drujba, o drujba pentru incepatori. De aceea, UC4041A are in dotari intinderea rapida a lantului, si ungerea automata. Este mult mai silentioasa in comparatie cu o drujba pe benzina, si produce abia pe jumatate la fel de mult zgomot ca o drujba pe benzina in functiune (cu aproximativ 10 decibeli mai putin). Asta cu motorul la turatia maxima de 14,5 m/s. Cu toate acestea, performanta nu este la fel de buna ca a unei drujbe pe benzina medie, dar UC4041A este la fel de puternica ca orice alta drujba din clasa sa.
Makita UC3551A | Drujba 2000W, lama 35cm

Makita UC3551A – cele mai pozitive reactii pentru drujbe cu lant mic.Chiar daca aceasta drujba vine cu o lama de 35 de centimetri, aceasta nu inseamna ca poti merge in padure si sa dobori un copac cu ea. Motorul electric din interiorul acestei drujbe de 5,5kg nu are suficienta putere ca sa taie printr-un pin, stejar sau mesteacan gros de 60 de centimetri. Chiar recomandam schimbarea lamei cu una mai scurta, de 30 de centimetri, deoarece nu va fi folosita decat la tunderea ocazionala a copacilor din curte, si pentru producerea de mobilier DIY. in acest scop, un lant mai mic si o lama mai scurta vor oferi o manevrare mai usoara.
De asemenea, motorul va functiona mai bine, deoarece rezistenta sa la sarcina va creste cu peste zece procente prin scurtarea lamei. Acest lucru permite un lucru mai rapid si taieturi mai curate. Exista o multime de elemente de siguranta marunte ambalate in aceasta drujba, garantand ca nu va trebui sa o deschizi sau sa inlocuiesti vreo piesa prea repede. Motorul electric poate fi pornit printr-o simpla apasare de buton iar frana de lant electrica reactioneaza mult mai rapid decat o frana de lant conventionala asistata manual.
Ungerea automata inseamna ca nu va trebui sa torni ulei manual peste pinion. Rezervorul de ulei spatios va trebui reumplut rar, fiind ajutat si de indicatorul de nivel lateral transparent, care arata in mod clar nivelul lubrifiantului. Protectia la suprasarcina incorporata va salva motorul de la orice supratensiune.
Karcher CS 330 Bp | Drujba 50V lama 35cm
(Acumulator / fara cablu electric)

Caracteristici:
- Lama de 35 de centimetri
- Alimentata de o baterie Li-ion de 50V
- Viteza lantului de 12m/s
- Lubrifiere automata a lantului
- Frana de lant
- Cu 50% mai silentioasa
- 3,76 kg fara acumulatori
- Acumulatori ce asigura pana la 3 ore de functionare
- Vibratii reduse cu 80%
- Incarcare rapida in mai putin de o ora
✓ Vizualizati sau descarcati manualul pentru drujba cu acumulator Karcher CS 330 Bp .
Aceasta este una dintre cele mai puternice drujbe electrice cu acumulator ce pot fi gasite pe piata din Romania. Tehnologia 50V ii ofera o putere echivalenta cu unele drujbe pe benzina, fara dezavantajele pe care le ofera ele. Vibratii reduse pentru operator, emisii de gaze inexistente, zgomot redus cu pana la 50%, ceea ce o face ideala pentru utilizare in zone unde aceste lucruri conteaza (langa scoli, spitale) sau pe timp de noapte.
Bateriile litiu-ion se incarca in mai putin de o ora si pot asigura o functionare continua de pana la trei ore. Sunt interschimbabile intre sculele Karcher, iar drujba cu acumulator CS 330 Bp suporta mai multe tipuri de acumulatori, pentru orice situatie.
Video | Karcher CS 330 Bp in actiune | Impresionant
Odata incarcat acumulatorul de 50V, aceasta drujba mobila va face fata chiar si copacilor din lemn de esenta tare. Ceea ce nu inseamna ca nu poate fi folosita si la tunderi sau doar la taierea unor scanduri pe langa casa, operatiuni usoare ce vor impinge spre limita durata de functionare impresionanta oferita de acumulator. Iar daca ai nevoie o durata chiar mai lunga de functionare, poti incarca de acasa mai multi acumulatori pe care sa ii schimbi rapid pe loc in teren.
Acumulatori Karcher | Incarcare ultra-rapida
![]() |
![]() |
![]() |
|
Tensiune | 50 V | 50 V | 50 V |
Capacitate | 2000 mAH | 4000 mAH | 7500 mAH |
Masa | 1,26 kg | 2,26 kg | 2,87 kg |
Timp incarcare | (incarcare)25 min | (incarcare)30 min | (incarcare)60 min |
Durata functionare | (functionare)max. 108 min | (functionare)max. 216 min | (functionare)max. 405 min |
Tip acumulator | Li-Ion | Li-Ion | Li-Ion |
Vezi Pret | Vezi Pret | Vezi Pret |
Pana si greutatea sa de 3,76 kg e impresinonanta, reusind impreuna cu acumulatorul sa ramana dedesubtul unor drujbe pe benzina, care se stie ca au motoarele si ansamblurile mai complexe. O drujba cu acumulator nu are cum sa fie la fel de usoara ca una electrica cu cablu, dar Karcher CS 330 Bp suplimenteaza prin mobilitatea excelenta.
Profitati de livrarea rapida si verificarea coletului la livrare.
Husqvarna 450 II | Drujba pe benzina, lama 38cm

Caracteristici:
- Motor puternic in doi timpi 50.2cc care genereaza 3.2 cai putere
- Lama recomandata de 38 de centimetri
- Greutatea de doar 4,9kg, fara lama si lant
- Viteza ralanti 2500-2700 rpm, viteza maxima 9000 rpm
- Cuplul maxim de 2,6 Nm
- Capacitatea rezervorului de combustibil de 0,45 litri
- Viteza lantului de 23,1 m/s, la 133% din puterea maxima recomandata a motorului
- Ungere automata
- Emisii zgomot 115 dB(A), 104 dB(A) la urechea operatorului
- Filtru de aer cu eliberare rapida pentru curatare si inlocuire usoara
✓ Vizualizati sau descarcati manualul pentru drujba pe benzina Husqvarna 450 II.
Husqvarna continua sa ridice stacheta atunci cand vine vorba de calitate si performanta. Cea mai recenta drujba pe benzina de la ei, modelul 450 II, imbunatateste modelul clasic 450 si vine echipat cu un motor imens de 50.2 cc in doi timpi. Puterea acestui motor cu un singur cilindru in doi timpi atinge 3,2 cai putere si poate roti lantul la o viteza de aproape 23,1 m/s cand depaseste sarcina maxima. Aceste viteze se apropie de cele ale drujbelor cu destinatie industriala!
Husqvarna 450 II este ideala pentru taierea lemnului
Ungerea automata este asistata de motorul in sine, si va mentine ansamblul ambreiaj la eficienta maxima in permanenta, fara a fi nevoie sa se lucreze in el pentru depanari. Desigur, lantul trebuie curatat manual, dar mult mai rar decat daca nu ar exista sistemul de ungere automat integrat. Rezervorul de combustibil are o capacitate de 0,45 litri, suficienta pentru mai multi copaci, in functie de grosimea si duritatea lemnului.
Aceasta drujba pe benzina este la fel de zgomotoasa precum e de puternica – cu un nivel de putere acustica de 104 dB(A) la urechea operatorului, vei vrea cu siguranta sa poarti casti antifoane pentru protejarea auzului, daca nu cumva intentionezi sa-ti spargi timpanele. Zgomotul este aproape la fel de puternic precum un avion cu reactie care ruleaza pe pista!
Un filtru de aer cu eliberare rapida face schimbarea acestuia foarte facila, fiind foarte usor de inlocuit si usurand intretinerea drujbei. Pe scurt, aceasta drujba e perfecta pentru taierea unor cantitati mari de lemn de foc sau pentru doborarea copacilor de dimensiuni medii. Poate fi utilizata si la operatiuni de curatare dupa o furtuna mai puternica.
Asigura-te ca porti mereu echipament de protectie atunci cand operezi o drujba

Sfaturi de siguranta pentru operarea unei drujbe
- Purtati intotdeauna echipament de protectie pentru cap, ochi, maini si picioare in timp ce operati o drujba in functionare. Acestea sunt necesare: casca din plastic dur, masca de fata facuta din plasa sau ochelari similari celor pentru tir, o pereche de manusi groase rezistente la rupere, si o pereche de pantaloni cu tesatura speciala pentru protectie la lama fierastraului.
- Protectia auditiva este o necesitate daca operati drujbe pe benzina, si ar putea fi necesara chiar si pentru unele drujbe electrice.
JSP CLASSIC GP | Antifoane externe

- Cititi intotdeauna manualul de instructiuni inainte de a incerca sa porniti drujba, deoarece tehnicile de operare si specificatiile pot varia de la un model la altul.
- Nu purtati haine largi in timpul utilizarii unei drujbe, spre exemplu – esarfe care atarna afara.
- Luati intotdeauna un telefon mobil sau un fluier in buzunar daca lucrati departe de ceilalti colegi sau departe de casa.
- inainte de a porni orice drujba pe benzina sau electrica, verificati urmatoarele pentru a va asigura ca sunt in regula – frana de lant (trebuie sa fie cuplata la pornirea drujbei), aparatoarea de lant, blocajul acceleratiei, si nivelul uleiului de lubrifiere .
- Indreptati mereu lama intr-o directie departe de corp, si fixati drujba asigurandu-va ca lantul nu face contact cu solul. Apoi verificati ca sunteti intr-o pozitie stabila si ferma.
- Nu incercati NICIODATA sa taiati in lemn cu varful inainte. Aceasta e o drujba, nu o sabie de scrima. Utilizati regiunea inferioara a lamei pentru taiere, ramanand atenti la varful lamei. Varful este o zona de recul, si va face drujba sa sara spre corp daca se blocheaza in ceva. Asigurati-va ca drujba are o placa de garda pentru recul instalata in partea din fata, daca operati pentru prima data o drujba. Acest lucru este extrem de important!
- In timp ce taiati un copac, asigurati-va ca ati curatat zona inconjuratoare de la locul de munca.
- NU utilizati drujba cu un lant bont. Acesta va deteriora motorului, necesitand mai multa forta aplicata in timpul taierii si, de asemenea, va creste foarte mult riscul de recul.
Sfaturi de baza – Intretinerea unei drujbe
– Intretinerea unei drujbe pe benzina –
Verificati intotdeauna filtrele de aer si carburatorul daca ati utilizat drujba o perioada mai lunga de timp. Nu taiati niciodata cu un lant uzat. Puteti sa va dati seama de uzura lantului daca pentru taiare trebuie sa apasati mai tare decat de obicei. Curatati filtrul de aer intr-o galeata cu apa cu sapun, folosind o perie sau un burete. Filtrele de aer infundate vor sufoca fluxul de aer spre carburator, iar motorul nu va mai porni.
In cazul in care lantul are sistem de ungere automata, asigurati-va ca mentineti intotdeauna nivelului de ulei optim prin reincarcarea in mod constant a recipientul de ulei cu ulei specific, recomandat de catre producatorul drujbei. Amestecul de benzina cu ulei se face in raportul exact specificat de producator in manualul drujbei. Cel mai adesea, amestecul va fi o parte ulei la cincizeci parti benzina, dar asta nu e valabil la toate drujbele.
Asteptati intotdeauna ca drujba sa se raceasca inainte de a completa cu benzina, si scoateti bujia in timpul alimentarii pentru a preveni o scanteie accidentala. Intindeti lantului cu o cheie sau o tija in cazul in care acesta se simte slabit. Lanturile slabite pot sari de pe lama, provocand pagube imense.
– Intretinerea unei drujbe electrice –
Cu drujbele electrice nu trebuie sa va faceti griji decat la uleiul de ungere si la intinderea lantului. Nu exista filtre de aer, iar motoarele electrice sunt intotdeauna auto-lubrifiante. Nu necesita ungere, cel putin nu pana dupa 2-3 ani de utilizare.
In afara de asta, s-ar putea sa vreti sa verificati cablul de alimentare pentru taieturi sau izolatie intrerupta, mici defecte care ar putea provoca scurt circuite. Din moment ce nu vibreaza la fel de tare ca drujbele pe benzina, probabil nici nu va trebui sa verificati pentru suruburi slabite.

Ascutiti lantul cand se toceste, strangeti-l cand se slabeste, si inlocuiti uleiul atunci cand nivelul acestuia scade. Cam asta e tot! Ar trebui sa fie la fel de usor de intretinut ca mentinerea unei biciclete in stare de functionare, daca nu mai usor. De asemenea, nu utilizati niciodata drujba in medii umede (din motive evidente).
– Intretinerea unei drujbe electrice cu acumulator –
Se urmeaza aceleasi indicatii ca la modelele cu cablu, cu exceptia unei mici modificari – aveti o baterie in loc de un cablu de alimentare. Acumulatorul va trebui sa fie reincarcat frecvent pentru a avea siguranta ca nu se descarca in timpul lucrului. Daca aveti de gand depozitati drujba pentru o perioada mai lunga de timp, faceti-o cu bateria scoasa.
Hecht 9230 | Ascutitor electric de lanturi

Verificati intotdeauna manualul pentru tensiunea si specificatiile de alimentare cand cumparati acumulatori pentru drujba electrica. Alegerea unui acumulator care furnizeaza o tensiune prea mare poate duce la arderea motorului, si ar putea provoca chiar si un incendiu. Nu desfaceti acumulatorii. Aruncati bateriile Li-Ion cand se apropie de sfarsitul duratei lor de viata, deoarece acestea ar putea exploda daca le supraincarcati sau daca se incalzesc dincolo de limitele pe care le suporta.
rezumat | Drujbe Electrice vs Benzina vs Acumulator
Alege o drujba pentru nevoile tale, nu pe baza motorului sau lamei. Decide ce dimensiune si gama de putere se potrivesc operatiunilor la care va fi folosita drujba. Daca nu esti un taietor profesionist, nu lua o drujba pe benzina cu lama de 50cm si motor de 50cc. De asemenea, nu monta o lama de 45 sau 50cm pe o drujba electrica, deoarece sunt sanse mari ca motorul electric sa nu faca fata sarcinii.
Acest lucru ar putea duce la arderea motorului, sau chiar la recul. De retinut: 20-30cm pentru proiecte pe langa casa, 30-40cm pentru cantitati mici de lemn sau lemn de foc, si 40-50cm pentru taiat buturugi mari si copaci. Monteaza lame mai lungi de 50cm doar daca ai de doborat copaci cu diametre mari. Pentru utilizare pe langa casa, cea mai potrivita e o drujba electrica.
Ulei Ruris 2TT | necesar pentru orice drujba

Ia o drujba electrica cu acumulator pentru taierea lemnelor de foc si pentru cand ai de lucru departe de casa. Sau daca ai o curte mai adanca si nu poti ajunge in fundul ei cu prelungitorul. Drujbele pe benzina sunt puternice dar zgomotoase, si necesita intretinere regulata.
E important sa studiati manualul si sa va informati despre masurile de siguranta care trebuie luate spre evitarea accidentelor. Drujbele nu sunt doar cele mai zgomotoase unelte existente, dar sunt si cele mai periculoase. Purtati mereu echipamente de protectie si fiti mereu atenti cand lucrati cu astfel de scule.